Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022

«Αντιδράσαμε έγκαιρα»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


  • Το ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου είχε στείλει επιστολή στους δυο Δημάρχους από τον Αύγουστο του 2019 κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου
  • Παρέμβαση και του Συνδέσμου Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου, που συντάσσεται απόλυτα με τις διαμαρτυρίες

Στην παρέμβαση του Δημοτικού Συμβούλου, Γιάννη Βατού, για το θέμα της Πολεοδομίας, που είχαμε αναδείξει σε σχετικό ρεπορτάζ, όπου σχολίαζε μεταξύ άλλων πως ΤΕΕ και Σύλλογοι Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών έδειξαν αργά αντανακλαστικά για το συγκεκριμένο ζήτημα, απάντησε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου, Στρατής Μανωλακέλλης. Στην απάντησή του υποστηρίζει πως υπήρξε έγκαιρα αντίδραση του θεσμικού φορέα που εκπροσωπεί, κοινοποιώντας μάλιστα επίσημη επιστολή την οποία είχε στείλει στους δύο Δημάρχους του νησιού, Στρατή Κύτελη και Ταξιάρχη Βέρρο, ήδη πριν αυτοί αναλάβουν τα καθήκοντά τους.

Θυμίζουμε πως στο σχόλιό του ο κ. Βατός υποστήριξε πως οι φορείς έπρεπε έγκαιρα και θεσμικά να απευθυνθούν στον Δήμαρχο Μυτιλήνης και όχι με συναντήσεις πίσω από κλειστές πόρτες. «Τρία χρόνια γιατί δεν έκαναν κάποια κίνηση, αλλά την κάνουν τώρα; Δεν μπορώ να ακούω ότι συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο ή τον μετακλητό Γενικό Γραμματέα του Δήμου. Τι να τις κάνουμε τις συναντήσεις πίσω από κλειστές πόρτες; Γιατί δεν έστειλαν κείμενο με συγκεκριμένο αίτημα και στον Δήμαρχο και στους αρχηγούς των παρατάξεων; Πρέπει κι εκείνοι να λειτουργήσουν σωστά», ανέφερε ο Δημοτικός Σύμβουλος στην παρέμβασή του στα «ΝΕΑ της Λέσβου».

«Το ΤΕΕ είναι τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας και ο κάθε δημοτικός σύμβουλος που ενδιαφέρεται, θα πρέπει να συμβουλεύεται το εν λόγω όργανο. Το ΤΕΕ δρα γνωμοδοτικά. Είχαμε αναδείξει τα προβλήματα που θα ανέκυπταν από τον Αύγουστο του 2019 με επιστολές προς τους 2 δημάρχους, που σας επισυνάπτω, πριν ακόμα αναλάβουν, καθώς και προς το συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου. Οπότε το σχόλιο του κυρίου Βατού, περί “αργών αντανακλαστικών” είναι μάλλον σε άλλη κατεύθυνση…», απάντησε ο κ. Μανωλακέλλης. 

Όπως φαίνεται στην επιστολή που κοινοποίησε ο κ. Μανωλακέλλης, το ΤΕΕ είχε προειδοποιήσει για τα προβλήματα που θα ανέκυπταν με το «σπάσιμο» της Πολεοδομίας και ειδικότερα:

-Για τη δυσκολία διαχωρισμού του αρχείου της, τόσο αυτό των οικοδομικών αδειών, όσο κι αυτό των λοιπών εγγράφων, ανάλογα με τη χωρική κατανομή, αφού πρόκειται για 60.000 οικοδομικές άδειες και άνω των 300.000 εγγράφων.

-Για το ότι η μετακίνηση των τεσσάρων υπαλλήλων της υφιστάμενης τότε Υπηρεσίας Δόμησης στον Δήμο Δυτικής Λέσβου θα επιφέρει προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της Πολεοδομίας Μυτιλήνης, αφού στην ήδη υποστελεχωμένη Υπηρεσία θα έπρεπε να τοποθετηθούν τέσσερις νέοι υπάλληλοι, που, προφανώς, δεν θα γνώριζαν τη δαιδαλώδη πολεοδομική νομοθεσία, και ακόμα, τους Χάρτες Γης, Π.Δ. Παραδοσιακών Οικισμών, ΣΧΟΟΑΠ κλπ., με συνέπεια να αποδυναμωθούν οι Υπηρεσίες των Δ/νσεων Περιβάλλοντος και Τεχνικών Υπηρεσιών των Δήμων, τη στιγμή που είναι προφανής η έλλειψη στελεχιακού δυναμικού.

Το ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου φαίνεται πως προέτρεψε τις δύο Δημοτικές Αρχές της Λέσβου και τα Δημοτικά Συμβούλιά τους να πάρουν αποφάσεις για κοινή Υπηρεσία Δόμησης, τουλάχιστον για ένα διάστημα, ώστε να ελαχιστοποιηθούν, ή και να εξαλειφθούν, τα όποια προβλήματα ανακύψουν, τόσο από την έλλειψη εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, όσο κι από την διάσπαση του αρχείου, φέρνοντας ως παράδειγμα της διατήρησης κοινής Υπηρεσίας στην Κέρκυρα παρά τη διάσπαση του ενιαίου δήμου του νησιού σε τρεις διαφορετικούς.

Οι Σύμβουλοι Επιχειρήσεων

Παρέμβαση για το θέμα του αρχείου της Πολεοδομίας της Μυτιλήνης έκανε, όμως, και ο Σύνδεσμος Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου, ο οποίος συντάσσεται απόλυτα με τις διαμαρτυρίες και παρεμβάσεις του Περιφερειακού τμήματος του ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου και των Συλλόγων Αρχιτεκτόνων και Πολιτικών Μηχανικών Λέσβου.

«Ο Σύνδεσμός μας επισημαίνει ότι πέρα από τα γενικότερα προβλήματα την ύπαρξη των οποίων ορθά επισημαίνουν οι φορείς, επιπλέον, η κακή λειτουργία των υπηρεσιών Πολεοδομίας απειλεί ευθέως την ολοκλήρωση κρίσιμων ιδιωτικών επενδύσεων στο νησί μας. Δοθέντος μάλιστα ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση υλοποίησης επενδύσεων ενταγμένων στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2014 – 2020, που έχουν καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης την 31/12/2023,  τυχόν υπολειτουργία κρίσιμων εμπλεκόμενων υπηρεσιών, απειλεί μια σειρά από επενδύσεις με απένταξη από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται ως ζημία για τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και την οικονομία της Λέσβου γενικότερα», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του.

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις