Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Αντιδρούν για το νέο φορολογικό


  •  Κινητικότητα στις κεντρικές Ενώσεις και τις Ομοσπονδίες των Επιστημονικών και Επαγγελματικών φορέων, που ετοιμάζουν κινητοποιήσεις από την άλλη εβδομάδα

Προ των πυλών φαίνεται πως βρίσκεται η Λέσβος για να ζήσει στιγμές αντίστοιχες με τις μεγάλες κινητοποιήσεις του 2016 (κατά του νόμου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό), αλλά αυτή τη φορά για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο με το οποίο αναμένεται να επιβληθεί κατώτατο φορολογητέο εισόδημα οι 10.920 ευρώ για τον κάθε ελεύθερο επαγγελματία. Αυτό σημαίνει ότι θα πληρώνει ένα φόρο της τάξης των 1.300 ευρώ plus για την περίπτωση που δεν έχει εργαζόμενους, ενώ ανάλογα με τον αριθμό του προσωπικού, το κατώτατο φορολογητέο εισόδημα θα αυξάνεται κλιμακωτά. Δεδομένου, δε, πως εκτός από τη φορολόγηση, οι ελεύθεροι επαγγελματίες καταβάλλουν, όπως και όλες οι επιχειρήσεις, προκαταβολή φόρου, τα νέα φορολογικά δεδομένα που επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών αποτελούν αιτία πολέμου με τους επιστημονικούς – επαγγελματικούς φορείς είτε πρόκειται για γιατρούς, δικηγόρους, πολιτικούς μηχανικούς, όπως επίσης και για τους άλλους επαγγελματικούς κλάδους.

Οι επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς ετοιμάζουν την πρώτη κινητοποίηση, η οποία θα έχει πανελλαδικό χαρακτήρα και αναμένεται να καταγράψει συμμετοχή, για την άλλη Τετάρτη 22 Νοεμβρίου. Αν μέχρι τότε δεν ανασκευάσει το σχέδιο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου για το κατώτατο όριο φορολογητέο όριο ο Υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, τότε «η πρώτη τουφεκιά θα πέσει» την άλλη εβδομάδα!  

 

Στην Αθήνα ο Βασιλούδης

Προς αυτήν την κατεύθυνση οι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς συντονίζονται για να έχουν αποτελέσματα και προς τούτο βρέθηκε προχθές Σάββατο, στην Αθήνα, στην ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Δημήτρης Βασιλούδης, ο οποίος δήλωσε στα Νέα της Λέσβου ότι «η νέα φορολογική ρύθμιση θα επηρεάσει όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Γι’ αυτό το λόγο βρεθήκαμε στην Αθήνα όλοι οι πρόεδροι των δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας ώστε να δούμε πώς θα κινηθούμε. Συζητήσαμε ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις των συλλόγων μας. Θα πρέπει να κινηθούμε συλλογικά και να κάνουμε τα αδύνατα, δυνατά ώστε να μην εφαρμοστεί αυτή η ρύθμιση».

 

Ο Παναγιώτης Προβέτζας

Την προσεχή Τετάρτη συνεδριάζει και ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου έχοντας θέματα στην ημερήσια διάταξη, ωστόσο τη συνεδρίαση θα απασχολήσουν και οι εξελίξεις για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.  Όπως είπε στα Νέα της Λέσβου ο πρόεδρος Παναγιώτης Προβέτζας «φαίνεται ότι είναι πολύ πιθανό να πάμε σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις. Εμείς σε κάθε περίπτωση θα δούμε την Τετάρτη με τους συναδέλφους της διοίκησης σε τοπικό επίπεδο τα νέα δεδομένα και βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ο οποίος μας εκπροσωπεί και θα καθορίσει τη στάση του κλάδου μας».

 

Ο Βαγγέλης Μυρσινιάς

Από τη δική του πλευρά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Βαγγέλης Μυρσινιάς, σημείωσε ότι «εμείς είμαστε υπέρ της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, είμαστε όμως αντίθετοι στη γενίκευση και στην αντιμετώπιση όλων των επαγγελματιών ως φοροφυγάδες. Μέσα από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων έχουμε κάνει τις προτάσεις μας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας. Είμαστε αντίθετοι σε νομοθετήματα που αντιμετωπίζουν όλους τους επαγγελματίες με οριζόντια μέτρα, καθώς αυτό δεν είναι δίκαιο. Σε τελική ανάλυση το κράτος αν θέλει σήμερα να πιάσει τη φοροδιαφυγή έχει όλους τους μηχανισμούς για να το επιτύχει».

 

Ο Απόστολος Βαλτάς

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου, Απόστολος Βαλτάς, ο οποίος με την ιδιότητα του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου συμμετείχε σε κεντρικό επίπεδο – κορυφής με τους εκπροσώπους όλων των επιστημονικών επαγγελματικών φορέων, γύρω από το ίδιο τραπέζι, υπογράμμισε στα Νέα της Λέσβου: «Δεν είμαστε αντίθετοι στο να μπει μία τάξη και να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή και έχουμε κάνει προτάσεις, θέλοντας και εμείς να συμβάλουμε στην προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση. Ωστόσο θεωρούμε ότι είναι λάθος να γενικεύονται κάποια πράγματα. Δεν μπορεί για παράδειγμα το κράτος να έχει τις ίδιες απαιτήσεις από νέους επαγγελματίες που προσπαθούν ακόμα να δημιουργήσουν έναν επαγγελματικό κύκλο για να σταθούν στην αγορά. Θα σας έλεγα λοιπόν ναι σε προσπάθειες που βάζουν τάξη στη φοροδιαφυγή και όχι όταν τα μέτρα είναι ίδια για όλους».

 

Ο Στρατής Μανωλακέλλης

Ανάλυση των νέων φορολογικών δεδομένων μέσα από τις παρεμβάσεις τους, απαντώντας στα Νέα της Λέσβου, κάνουν τόσο ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών και Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Παναγιώτης Τατάκης, που είναι και το αντικείμενό του αυτό, όσο και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Στρατής Μανωλακέλλης. Ο τελευταίος μάλιστα παρατηρεί ότι από τα όσα έχουν δει σε κεντρικό επίπεδο μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας φαίνεται πως το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα 10.920 – 14.196 ευρώ και σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών επιβαρύνει δυσβάστακτα τους αυτοαπασχολούμενους και τα μικρά τεχνικά γραφεία. «Ειδικά στον χώρο των μηχανικών είναι αξιοσημείωτο ότι δεν λαμβάνεται υπόψη το υπαρκτό γεγονός των μεγάλων αυξομειώσεων στα έσοδα ανά χρονιά, ανάλογα με την πρόοδο και τιμολόγηση μελετών που έχουν αναληφθεί κλπ.», τονίζει ο κ. Μανωλακέλλης. Και συνεχίζει: «Αυτά συμβαίνουν την ώρα που στους ελεύθερους επαγγελματίες δεν υπάρχει αφορολόγητο, παραμένει η προκαταβολή φόρου, παραμένει το τέλος επιτηδεύματος, παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης για κατάργησή του.

Ταυτόχρονα ο ΦΠΑ αποτελεί σχεδόν το 20% του κόστους που επωμίζεται ο πολίτης, ενώ ακόμα δεν έχουν επανέλθει οι ελάχιστες αμοιβές. Επιπλέον από την 1η Ιανουαρίου του 2024 είμαστε αντιμέτωποι με μια δεύτερη – σημαντική – αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου, αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η επιβάρυνση από το φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα να είναι ήδη δυσβάστακτη για τους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς, ειδικά για όσους δεν μπορούν ή δεν θέλουν να αποκρύπτουν εισοδήματα. Χαρακτηριστικά σε εισόδημα 10.920 ευρώ το 50% αντιστοιχεί σε φόρους και εισφορές.

«Αντί λοιπόν να προωθούνται ρυθμίσεις, όπως η μείωση του ΦΠΑ, η εφαρμογή αφορολόγητου και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο εξορθολογισμός του υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών αφού πλέον δεν βρισκόμαστε σε περιβάλλον μηδενικού ή πολύ μικρού πληθωρισμού, προωθείται μία καθαρά φοροεισπρακτική πολιτική με έντονα στοιχεία κοινωνικού αυτοματισμού εναντίων – μεταξύ άλλων – και των μηχανικών», υπογραμμίζει ο κ. Μανωλακέλλης και σημειώνει καταλήγοντας ότι «οι ρυθμίσεις αυτές αποτελούν ουσιαστικά παραδοχή ότι το Υπουργείο δεν θέλει ή δεν μπορεί να πατάξει την φοροδιαφυγή».

Ο κ. Μανωλακέλλης προτείνει ως ελάχιστη μορφή αντίδρασης την ανάληψη πρωτοβουλιών από τη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ για τον συντονισμό με τους συλλόγους των μηχανικών και τους υπόλοιπους επιστημονικούς φορείς, τη διεξαγωγή σχετικής καμπάνιας ενημέρωσης και κινητοποίησης των μηχανικών και κινητοποιήσεων σε συνεργασία με τους φορείς των υπόλοιπων επιστημόνων και με αποχή από τα καθήκοντά τους.

Τέλος, ζητά την διερεύνηση επαναφοράς των ελάχιστων αμοιβών και την δημιουργία σχετικής ομάδας εργασίας με σαφές αντικείμενο και χρονοδιάγραμμα, ύστερα από πρόσκληση στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ.

 

Ο Παναγιώτης Τατάκης

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών και Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Παναγιώτης Τατάκης, ανέλυσε μιλώντας στα Νέα της Λέσβου τα νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη του κατώτερου φορολογητέου εισοδήματος. «Δεν μπορούμε να ερχόμαστε και να φορτώνουμε όλα τα δεινά στους επαγγελματίες. Έχουμε, που έχουμε τα προβλήματα με τα POS αυτή την περίοδο και τρέχει ο κόσμος και δεν προφταίνει, καθώς επίσης και με τις απαιτήσεις του my data στο οποίο άπαντες έχουν προσαρμοστεί,  θεωρώ υπερβολικό να έρχεται τώρα η κυβέρνηση και να επιβάλλει τις 10.920 ευρώ ως κατώτατο φορολογητέο όριο όταν οι επαγγελματίες έχουν και την προκαταβολή φόρου. Σε τελική ανάλυση γιατί γίνεται όλο αυτό; Για να αντλήσουν, όπως λένε, 600 εκατομμύρια ευρώ, ποσά τα οποία θα μπορούσαν να εισπράξουν με καλύτερο έλεγχο της φοροδιαφυγής δίνοντας κίνητρα σε τελική ανάλυση στους συνεπείς επαγγελματίες. Θεωρούμε ότι αυτός ο τρόπος φορολόγησης είναι άδικος, καθώς για παράδειγμα αν υποθέσουμε ότι ένας επαγγελματίας κάνει μία επένδυση στην επιχείρησή του και λόγω των αποσβέσεων παρουσιάσει ζημιά τα επόμενα χρόνια, ούτε αυτό θα λαμβάνεται υπόψη, αλλά θα φορολογείται σύμφωνα με το κατώτερο φορολογητέο όριο που θα είναι οι 10.920 ευρώ, που σημειώστε προσαυξάνονται ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων. Αν δηλαδή έχεις δύο εργαζόμενους φορολογείσαι περισσότερο, αν έχεις τρεις ακόμα πιο πάνω. Αυτό είναι παράλογο. Αντί να δώσουν κίνητρα στους επαγγελματίες που απασχολούν προσωπικό για να αυξηθεί η απασχόληση, έρχονται να τους τιμωρήσουν μέσα από τη φορολόγηση και πολύ φοβάμαι ότι αυτές οι καταστάσεις θα έχουν άλλα αποτελέσματα. Δηλαδή θα ευνοήσουν τη μαύρη εργασία, καθώς ο καθένας σκέφτεται αν θα πρέπει να προσλάβει έναν ακόμα υπάλληλο, εφόσον εκτός από τις υποχρεώσεις που θα έχει για τις αμοιβές και τις ασφαλιστικές εισφορές του υπαλλήλου του θα φορολογείται και σε πιο υψηλή κλίμακα», είπε ο πρόεδρος των φοροτεχνικών.

Ο κ. Τατάκης εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να περάσει αυτό το σκέλος του φορολογικού νομοσχεδίου από τη διαβούλευση στην οποία βρίσκεται, υπογραμμίζοντας ότι «όλος ο κόσμος είναι ανάστατος».

Οι επαγγελματοβιοτέχνες

Εν τω μεταξύ για μεθαύριο Τετάρτη, στις 6 το απόγευμα, καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Λέσβου. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Νίκος Μπουλμπούλης, μιλώντας στα Νέα της Λέσβου κάλεσε όλους τους συναδέλφους του μέσα από τον αγώνα και τη συσπείρωση γύρω από την Ομοσπονδία να δράσουν στην κατεύθυνση ματαίωσης των σχεδίων της Κυβέρνησης. Όπως τόνισε ο ίδιος «μπορούμε να τους αναγκάσουμε να αποσύρουν τον φορολογικό νομοσχέδιο αν είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι, όπως καταφέραμε και ματαιώσαμε τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης τους προηγούμενους μήνες, όπως μπήκαμε μπροστά και αποτρέψαμε το κόψιμο του ηλεκτρικού ρεύματος σε συναδέλφους».

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Λέσβου ζητά την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για το φορολογικό και την επαναφορά του ατομικού αφορολόγητου ορίου για τους μισθωτούς στις 12.000 ευρώ, όπως ήταν πριν την οικονομική κρίση, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος και προοδευτική αύξηση της φορολογίας στα κέρδη με μείωση στα χαμηλά εισοδήματα και αυξήσεις έως το 45% στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Τέλος, ζητά την άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και την καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img