Τους μηχανισμούς της τεστάρει η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας, καθώς τα όσα συμβαίνουν στην Ηπειρωτική Ελλάδα, ξεκινώντας από το θεσσαλικό κάμπο, με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών το τελευταίο διάστημα, έχουν προκαλέσει αναστάτωση στην κτηνοτροφία και μεγάλο συναγερμό στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες προχώρησε στο κλείσιμο σφαγείων μέχρι τις 4 Αυγούστου, προκειμένου να μην γίνονται μετακινήσεις αιγοπροβάτων και βοοειδών υπό το φόβο διασποράς της νόσου.
Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών είναι μια σοβαρή νόσος, καθώς – όπως και η ευλογιά – όταν εντοπιστεί προϋποθέτει σφαγή ολόκληρου του κοπαδιού, πράγμα που σημαίνει ότι επέρχεται καταστροφή για τον κτηνοτρόφο και κατ’ επέκταση την κτηνοτροφία και αυτός είναι ο λόγος του πανελλαδικού συναγερμού, καθώς επίσης και της κινητοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη Λέσβο η Κτηνιατρική Υπηρεσία κατάφερε να διαχειριστεί άριστα ένα χρόνο πριν το κρούσμα ευλογιάς στα δυτικά του νησιού μας, το οποίο περιορίστηκε στη μία εστία χωρίς περαιτέρω επέκταση, με εντατικούς ελέγχους.
Σημειώστε ότι η ευλογιά των προβάτων είναι πιο δύσκολη ως προς την μεταδοτικότητά της, καθώς είναι πιο ανθεκτική σε σχέση με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών. Αυτό, αν μη τι άλλο, δείχνει ότι η εμπειρία που είχε η Περιφέρεια από την διαχείριση της ευλογιάς πέρσι τον Οκτώβριο από την Κτηνιατρική Υπηρεσία της “δίνει ανάσες”, καθώς φαίνεται ότι η Υπηρεσία της ξέρει πού πατάει. Το πρόβλημα της Κτηνιατρικής είναι η υποστελέχωση, καθώς έχει 5 κτηνιάτρους, όπως επανειλημμένα έχει τονίσει η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης, Αναστασία Αντωνέλη.
Προς τούτο η Περιφέρεια προκήρυξε 4 θέσεις κτηνιάτρων, οι οποίοι μετά την πρόσληψη και τοποθέτησή τους θα εκπονήσουν συγκεκριμένο πρόγραμμα επιτήρησης διευρυμένο ως προς τις κλινικές και εργαστηριακές εξετάσεις που απαιτούνται από την Ευρωπαϊκή επιτροπή, με σκοπό τον εντοπισμό και εκρίζωση των ανωτέρω ζωονόσων που έχουν οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, διότι συνδέονται άρρηκτα με τα εξαγώγιμα προϊόντα.
Ο Στρατής Τσομπανέλης
«Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής είναι σε πλήρη ετοιμότητα ώστε να μπορέσει να εκτελέσει με επιτυχία και άμεσα το ειδικό πρωτόκολλο που προβλέπεται από το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης, με σκοπό τον εντοπισμό και την άμεση εκρίζωση της ζωονόσου σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος», είπε στα Νέα της Λέσβου ο Διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, Στρατής Τσομπανέλης, επισημαίνοντας ότι τα στελέχη της υπηρεσίας του ενημερώνουν τους κτηνοτρόφους και τους μεταποιητές προϊόντων ζωικής προέλευσης, επιδιώκοντας την αγαστή συνεργασία της υπηρεσίας με τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα.
Η Αναστασία Αντωνέλη
Σε αυτό στάθηκε και η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης, Αναστασία Αντωνέλη, η οποία απαντώντας σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας μας σημείωσε ότι «είναι σημαντικό όλοι οι εμπλεκόμενοι να βρίσκονται σε επαφή με τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειάς μας και ιδιαίτερα οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι, ώστε να αναφέρουν οτιδήποτε ασυνήθιστο διαπιστώσουν στα ζώα τους. Ο ρόλος των κτηνοτρόφων μας στην ενημέρωση που θα πρέπει να κάνουν στην Διεύθυνση Κτηνιατρικής ή στους κτηνιάτρους εκτροφής αποτελεί το θεμέλιο για την άμεση διαχείριση τέτοιων καταστάσεων ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος. Σε ό,τι αφορά το δικό μας ρόλο ως Περιφερειακή Αρχή, η συνεργασία μας με τα υπηρεσιακά στελέχη σε όλους τους τομείς είναι καθημερινή, ιδιαίτερα όταν αυτό το διάστημα που τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην πανώλη των μικρών μηρυκαστικών».
Ο Κώστας Μουτζούρης
Τέλος, από τη δική του πλευρά ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, σημείωσε ότι «προχωράμε άμεσα στην ενίσχυση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής με τέσσερα στελέχη γιατί πρέπει να διαχειριστούμε το πρόβλημα, που δεν μας έχει αγγίξει ακόμα, αλλά να είμαστε προετοιμασμένοι κατάλληλα, ενώ ταυτόχρονα η Υπηρεσία μας ακολουθεί κατά γράμμα τις οδηγίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο έχει τον κεντρικό συντονισμό για την Ελλάδα».
Να θυμίσουμε ότι η πρώτη εστία πανώλης των μικρών μηρυκαστικών διαπιστώθηκε στις 11 Ιουλίου στην περιοχή των Τρικάλων, όπου υπήρξε άμεση κινητοποίηση από το Υπουργείο και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, με παράλληλη στήριξη εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων, που έχουν μεταβεί στην Ελλάδα και συνδράμουν με σκοπό την εκρίζωση της ζωονόσου.
Όπως σημείωσε ο Διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας κ. Τσομπανέλης «η ζωονόσος επεκτείνεται εκτός από την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων και σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, όπως Κορίνθου, Γρεβενών, Λάρισας και μετά από επαφή που είχαμε με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εκφράζονται φόβοι για την εξάπλωσή της και σε άλλες περιφερειακές ενότητες της χώρας.
Τονίζουμε ότι η ζωονόσος της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών είναι μία από τις ζωονόσους, όπως η ευλογιά, ο αφθώδης πυρετός, η οζώδης δερματίτιδα, για τις οποίες η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου εκτελεί μέσω της Διεύθυνσής μας ειδικό πρόγραμμα επιτήρησης αυτών των νοσημάτων και βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση, συλλέγοντας εκατοντάδες αιμοδείγματα και αποστέλλοντάς τα στο αρμόδιο κτηνιατρικό εργαστήριο, με ταυτόχρονους κτηνιατρικούς ελέγχους σε όλα τα αιγοπρόβατα της Λέσβου και Λήμνου, αλλά και στα βοοειδή που υπάρχουν στις συστεγαζόμενες εκτροφές με αιγοπρόβατα ή σε μεμονωμένες εκτροφές βοοειδών».
Όπως διαβεβαιώνει για άλλη μια φορά ο διευθυντής της Κτηνιατρικής, η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και επιπλέον όλες οι μεταποιητικές εγκαταστάσεις που παράγουν προϊόντα έχουν πρόσφατα ελεγχθεί από κλιμάκια κτηνιάτρων και έχουν ανανεωθεί οι άδειες λειτουργίας τους.
Συνεπώς τα παραγόμενα προϊόντα ζωικής προέλευσης είναι ασφαλή για κατανάλωση από τον άνθρωπο.
Τέλος, να αναφέρουμε ότι απαντώντας σε σχετική ερώτησή μας για την απολύμανση στο Τελωνείο, ο κ. Τσομπανέλης υπογράμμισε ότι η υπηρεσία του έχει αποστείλει σειρά εγγράφων που έχουν σταλεί στο Λιμενικό Ταμείο και στο Τελωνείο δίνοντας σαφείς οδηγίες σχετικά με τις απολυμάνσεις των τροχοφόρων οχημάτων και των υποδημάτων των τουριστών που εισέρχονται από τα απέναντι παράλια.