Αντιμέτωποι με το «τέρας» της τεχνητής νοημοσύνης

Spread the love

Την τεχνητή νοημοσύνη επιστρατεύουν για να επιταχύνουν τους χρόνους αξιολόγησης των δημόσιων υπαλλήλων, καθώς με τον παραδοσιακό τρόπο θα χρειαστούν έως επτά χρόνια. Αρνητική εμφανίζεται, σε πρώτη φάση η ΑΔΕΔΥ, το συνδικαλιστικό όργανο των δημόσιων υπαλλήλων, για το θέμα της αξιολόγησης των περίπου 600.000 υπαλλήλων με τη μέθοδο της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ). Και τούτο μιας και η διαδικασία αξιολόγησης, για πρώτη φορά μέσω τεχνητής νοημοσύνης, πραγματοποιήθηκε σε 205.000 δημόσιους υπαλλήλους, που αποτελούν μέρος ενός συνόλου 600.000 υπαλλήλων, με τα αποτελέσματα να χαρακτηρίζονται δραματικά.

Περίπου 40.000 υπάλληλοι υψηλής απόδοσης αποκλείστηκαν, ενώ μόλις 4.000 – 4.500 κρίθηκαν άριστοι. Επιπλέον, 11.000 υπάλληλοι παραπέμφθηκαν εκ νέου στις επιτροπές εποπτείας για επανεξέταση και 1.200 κρίθηκαν ως χαμηλής απόδοσης. Το γεγονός έχει θορυβήσει κατά πολύ την ηγεσία της Ομοσπονδίας και σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος Λέσβου της ΑΔΕΔΥ, Γιώργος Αλεξίου «το ζήτημα της αξιολόγησης των δημοσίων υπάλληλων με τη μέθοδο της τεχνητής νοημοσύνης, θα συζητηθεί ως πρώτο θέμα συνεδρίασης από το ανώτατο όργανο, μετά τις 6 Ιούνιου. Και τούτο, διότι, η ΑΔΕΔΥ έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα γίνει στις 6 Ιουνίου κι αφορά στην καταβολή του 13ου και 14ου μισθού. Μόλις ολοκληρωθεί η προσπάθεια των κινητοποιήσεων που θα γίνουν αυτές τις ημέρες, πρώτο θέμα συζήτησης στην συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής θα είναι η αξιολόγηση μέσω της τεχνητής νοημοσύνης».

Σημειώνεται ότι στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης (Γενική Διεύθυνση Aνθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα) έφτασαν έγγραφα από όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου, στα οποία είχαν καταγραφεί 120.000 στόχοι. Για να αξιολογηθούν ως προς το περιεχόμενό τους όλοι αυτοί οι στόχοι, το υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης μέσω ενός προγράμματος που εγκρίθηκε από την Ε.Ε και έδωσε τα συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Αναφορικά με την εξέλιξη του όλου ζητήματος και τη στάση που αναμένεται να τηρήσει το ανώτερο συνδικαλιστικό όργανο των δημόσιων υπαλλήλων, ο κ. Αλεξίου επεσήμανε ότι «από τις πρώτες συζητήσεις που έγιναν, οι αξιολογήσεις δεν γίνονται με σωστό τρόπο και η ΑΔΕΔΥ θα τηρήσει αρνητική στάση σε ό,τι αφορά στο θέμα της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Απαιτείται διαφάνεια και διακριτή αντιμετώπιση», εξήγησε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Λέσβου της ΑΔΕΔΥ. «Η διαδικασία της αξιολόγησης είναι δύσκολη υπόθεση. Κι ο παράγοντας άνθρωπος παίζει σημαντικό ρόλο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η συνέντευξη, μέσω της οποίας δίνονται και τα καθοριστικά μόρια για την επιτυχία ή την αποτυχία του υπαλλήλου», συνέχισε.

Αξίζει να τονισθεί ότι με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης προχωράει και η εφαρμογή της αξιολόγησης των προϊσταμένων (15.000-20.000 άτομα) στο Δημόσιο. Από τον επόμενο χρόνο όλες οι οργανικές μονάδες του Δημοσίου θα έχουν στη διάθεσή τους ένα «λεξικό στόχων», από το οποίο θα μπορούν να επιλέξουν προκειμένου να περιγράψουν ολοκληρωμένα και σαφώς τους στόχους τους, τι ακριβώς δηλαδή θα φέρουν εις πέρας μέσα στο χρόνο. Προκειμένου οι στόχοι που θα τεθούν και θα πρέπει να εγγραφούν σε συγκεκριμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι προϊστάμενοι των τμημάτων θα μπορούν να ζητήσουν τη βοήθεια της ΑΙ μέσω του ψηφιακού βοηθού που ήδη υπάρχει ως εφαρμογή στο gov.gr.

Ο κ. Αλεξίου δεν φείδεται λόγων κι εξηγεί με ένα παράδειγμα, που αφορά στην αξιολόγηση των Γενικών Διευθυντών, ότι «η διαδικασία επιλογής είναι πολύχρονη. Ξεκινά η επιλογή των Γενικών διευθυντών των Δήμων. Για να ολοκληρωθεί θα κάνει περίπου δύο με τρία χρόνια. Εμείς, ευτυχώς, στους δύο δήμους της Λέσβου δεν έχουμε Γενικούς διευθυντές. Διαθέτουμε όμως πολλούς διευθυντές και προϊσταμένους. Φανταστείτε πόσα χρόνια θα κάνει για να πραγματοποιηθεί η αξιολόγηση των διευθυντών και των προϊσταμένων, λαμβάνοντας υπόψη τον συνολικό αριθμό των προϊσταμένων και διευθυντών των 325 δήμων της χώρας. Δεν θα μας φθάσει μια επταετία». 

Σε συνδυασμό με τη νοοτροπία των Ελλήνων και τη γραφειοκρατική δυσλειτουργία, ο κ. Αλεξίου άφησε να διαφανεί ότι θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα με την αξιολόγηση των δημόσιων υπαλλήλων:

«Γενικά στην όλη διαδικασία της αξιολόγησης παρατηρήθηκαν κενά. Ένα εξ αυτών και μάλιστα πολύ ουσιαστικό, αφορά στην προσωπική συνέντευξη και στη μοριοδότηση. Από τη στιγμή που ο προϊστάμενος ή ο διευθυντής θα γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των μορίων του κάθε εξεταζόμενου κάλλιστα μπορεί να μοριοδοτήσει κάποιον της αρεσκείας του με 4-5 μόρια κι αυτό παίζει καθοριστικό ρόλο για την αξιολόγηση του υπαλλήλου».

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση