- Συνεργείο μηχανικών της κοινοπραξίας “Άκτωρ – ΙΝΤΡΑΚΑΤ” βρίσκεται στην Αγία Παρασκευή για τις προπαρασκευαστικές εργασίες με μετρήσεις και τομές στη ζώνη διέλευσης των αγωγών μεταφοράς νερού
Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των εργασιών κατασκευής του φράγματος Τσικνιά, με συνεργείο μηχανικών της κοινοπραξίας “ΙΝΤΡΑΚΑΤ – ΑΚΤΩΡ” να έχει εγκατασταθεί στην Αγία Παρασκευή, στήνοντας το εργοτάξιο για την εκτέλεση του μεγάλου αυτού έργου. Παράλληλα, έχει γίνει η παρακατάθεση 13 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την καταβολή των αποζημιώσεων για τις απαλλοτριώσεις στους δικαιούχους, ενώ αναμένεται η δημοσίευση του ΦΕΚ για να πληρωθούν. Επίσης, έχουν εκταμιευθεί 17 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή προς την ανάδοχο εταιρεία, που αναμένεται να παραδώσει το έργο σε 3 χρόνια, δηλαδή το 2028.
Οι μηχανικοί έχουν ξεκινήσει την προεργασία για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς του νερού από το φράγμα Τσικνιά και των δικτύων ύδρευσης, με μετρήσεις, τομές, οριοθέτηση του χώρου διέλευσης των αγωγών και επιτόπιο έλεγχο στις απαλλοτριωθείσες εκτάσεις του Δημοσίου. Ήδη βρίσκονται στο νησί μας και τα πρώτα μηχανήματα που θα χρησιμοποιηθούν για τις εκσκαφές, οι οποίες θα ξεκινήσουν από την Αγία Παρασκευή.
Προσλήψεις από την Αρχαιολογία
Για το λόγο αυτό δημοσιεύτηκε χθες από την Αρχαιολογία προκήρυξη για την πρόσληψη 17 υπαλλήλων, οι οποίοι θα απασχοληθούν για 8 μήνες στο έργο, αναλαμβάνοντας την επίβλεψη των τομών που θα γίνουν το επόμενο διάστημα.
Πιο αναλυτικά, οι ειδικότητες που ζητούνται είναι:
- 2 ΠΕ Αρχαιολόγων
- 1 ΠΕ Μηχανικού με εξειδίκευση στην αποκατάσταση και ανάδειξη μνημείων και ελλείψει αυτού ΠΕ Μηχανικών ειδικότητας Αρχιτεκτόνων
- 1 ΤΕ Συντηρητή Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, με εξειδίκευση στη συντήρηση κεραμικής και ελλείψει αυτού ΤΕ Συντηρητή Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης
- 1 ΔΕ Τεχνικού ειδικότητας Σχεδιαστών με εμπειρία στην αποτύπωση και σχεδίαση μνημείων και αρχαιολογικών ευρημάτων
- 1 ΔΕ Συντηρητή Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης με εμπειρία στη συντήρηση λίθου
- 1 ΔΕ Συντηρητή Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης με εμπειρία στην συντήρηση κεραμικής
- 10 ΥΕ Εργατών
Οι υπάλληλοι της Αρχαιολογίας θα αναλάβουν την παρακολούθηση του έργου και τη διενέργεια ανασκαφών, εφόσον εντοπιστούν ευρήματα. Όσοι ενδιαφέρονται να προσληφθούν πρέπει να συμπληρώσουν την αίτηση και να την υποβάλουν με τα συνημμένα δικαιολογητικά, είτε με ηλεκτρονικό τρόπο, μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση [email protected], είτε αυτοπροσώπως, είτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότηση φέρει την υπογραφή τους θεωρημένη από δημόσια αρχή, είτε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή, στα γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, στη διεύθυνση: Σαπφούς 22, Μυτιλήνη Τ.Κ. 81131, απευθύνοντάς την στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου υπ’ όψιν Ε. Παχού (τηλ. επικοινωνίας 22510 22087 και 22510 40716), από σήμερα Τρίτη, 10 έως την Πέμπτη 20 Μαρτίου,.
Η δαπάνη για τις αρχαιολογικές εργασίες έχει προβλεφθεί στο συνολικό κόστος του έργου που φθάνει τα 116 εκατ. ευρώ και εξασφαλίστηκε από εθνικούς πόρους, δεδομένου ότι τέθηκε σε προτεραιότητα ως πολύτιμο για την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών του νησιού μας, μετά από την απένταξή του από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι οι εργασίες θα ξεκινούσαν το περασμένο φθινόπωρο, τελικά αποφασίστηκε ολιγόμηνη αναβολή λόγω της ελαιοκομικής περιόδου, αλλά και επειδή απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη του έργου ήταν να ολοκληρωθεί η παρακατάθεση του 90% του συνολικού ποσού των αποζημιώσεων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Το φράγμα Τσικνιά είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν εκτελεστεί ποτέ στη Λέσβο και η ιστορία του ξεκίνησε από το 2007 όταν έγιναν οι πρώτες συζητήσεις για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος υδροδότησης στο νησί μας. Το τελευταίο διάστημα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, λόγω της ανομβρίας που έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα και στη Λέσβο.
Αγωγός μεταφοράς και δίκτυα
Σύμφωνα με τη μελέτη, όπως είχε παρουσιαστεί κατά την υπογραφή της σύμβασης, το κύριο φυσικό αντικείμενο του έργου αφορά στην ολοκλήρωση ενός αυτοτελούς και λειτουργικά ανεξάρτητου συστήματος υδροδότησης με 24.000m3/ημέρα πόσιμο νερό (στο 1ο στάδιο ανάπτυξης των έργων) της πόλης της Μυτιλήνης και των οικισμών Καλλονής και Αγίας Παρασκευής, από το φράγμα. Οι μελέτες που εκπονήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια αφορούν και στα συμπληρωματικά έργα του φράγματος για την μέση ημερήσια παροχή 40.000 κυβικών μέτρων νερού.
Μόλις κατασκευαστούν οι εγκαταστάσεις του φράγματος θα ξεκινήσει η τοποθέτηση του αγωγού μεταφοράς του νερού από τον Τσικνιά στη Μυτιλήνη, ο οποίος θα έχει μήκος 41,7 χλμ., ενώ προς την Καλλονή 3,7 χλμ. και στην Αγία Παρασκευή 8,5 χλμ.. Η μεγαλύτερη ποσότητα νερού θα μεταφέρεται με αγωγούς σύνδεσης από το φράγμα στη Μυτιλήνη, ενώ υπολογίζεται ότι θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου και η υδροδότηση της Καλλονής και της Αγίας Παρασκευής. Επίσης, σε δεύτερη φάση, έχει μελετηθεί η δυνατότητα κάλυψης των αναγκών στον Πολιχνίτο και τη Γέρα.
Η εργολαβία περιλαμβάνει την κατασκευή του φράγματος Τσικνιά μαζί με τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, την εγκατάσταση επεξεργασίας νερού (ΕΕΝ) του ταμιευτήρα του φράγματος Τσικνιά και τη δοκιμαστική λειτουργία, την κατασκευή του κτιρίου του κεντρικού αντλιοστασίου με τον Η/Μ εξοπλισμό άντλησης έως τις δεξαμενές Αγ. Παρασκευής (υφιστάμενη), Καλλονής (νέα) και δεξαμενή φόρτισης προς τη δεξαμενή Γυαλί (νέα), των δεξαμενών Καλλονής (500m3) και νέας δεξαμενής 3.000 m3 στη θέση Γυαλί, της δεξαμενής φόρτισης, των αγωγών υδραγωγείου, του κεντρικού αντλιοστασίου – νέας δεξαμενής Αγ. Παρασκευής, του κεντρικού αντλιοστασίου – νέας δεξαμενής Καλλονής, του κεντρικού αντλιοστασίου – νέας δεξαμενής στη θέση Γυαλί και της νέας δεξαμενής Γυαλί στην πόλη της Μυτιλήνης. Επίσης, προβλέπεται η κατασκευή του Κέντρου Παρακολούθησης και Ελέγχου της λειτουργίας της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού και τηλεχειρισμού του Η/Μ εξοπλισμού του συνόλου των έργων.
Στο αντικείμενο της εργολαβίας περιλαμβάνεται τέλος και η λειτουργία – συντήρηση του έργου για 24 μήνες μετά από την παράδοσή του.