Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022

Απαλλοτρίωση ή αγορά;

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


  • Νέα σύσκεψη με τους Βουλευτές του Νομού μας θα καλέσει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου μόλις λάβει την εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας

Σιγή ιχθύος επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην παραλία της Σκάλας Ερεσού μετά από τις τρικυμίες του χειμώνα και την ταραχή που προκάλεσε η έκδοση των αδειών για την ανέγερση συγκροτήματος τουριστικών κατοικιών στο Αφεντέλι. Ωστόσο, τόσο ο Δήμος Δυτικής Λέσβου όσο και η Πρωτοβουλία των κατοίκων και φίλων της παραλίας παρακολουθούν στενά το ζήτημα αυτό και αναμένονται εξελίξεις. Για την ώρα πάντως, η ιδιοκτήτρια της επίμαχης έκτασης δεν έχει προχωρήσει σε ενέργειες για την επένδυση που σχεδιάζει, ενώ η Δημοτική Αρχή εξετάζει την επίλυση του προβλήματος από όλες τις πλευρές.

Μετά από την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Καλλονής με τους τρεις Βουλευτές του Νομού μας τον προηγούμενο μήνα, συμφωνήθηκε να διερευνηθούν από την Οικονομική Υπηρεσία οι δύο λύσεις της απαλλοτρίωσης ή της αγοράς της έκτασης από τον Δήμο. Μέχρι χθες η Υπηρεσία δεν είχε γνωμοδοτήσει επ’ αυτών των προοπτικών, αλλά την ίδια ώρα ο Δήμος εξετάζει την πρόταση που κατέθεσε η Πρωτοβουλία για την ανάθεση της σύνταξης της ακτομηχανικής μελέτης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με σκοπό τον επανακαθορισμό των ορίων αιγιαλού και παραλίας.

Ως πιο γρήγορη και εφικτή λύση προκρίνεται αυτή της αγοράς της έκτασης στο Αφεντέλι, εφόσον βέβαια η ιδιοκτήτρια συναινέσει στην πώλησή της και υπό την προϋπόθεση ότι η τιμή δεν είναι απαγορευτική για τις δυνατότητες του Δήμου. Παράλληλα όμως εξετάζεται και η λύση της απαλλοτρίωσης που πιθανώς να είναι συμφερότερη για τον Δήμο, αλλά θα πρέπει να βασίζεται σε συγκεκριμένο λόγο και σκοπό ώστε να προχωρήσει.

Τα μέλη της Πρωτοβουλίας, πάντως, δεν εφησυχάζουν και την Τρίτη συγκάλεσαν συνάντηση στην αίθουσα του Φορέα Ανάπτυξης και Προβολής της Ερεσού, όπου παρουσίασαν τις θέσεις και προτάσεις τους για την καλύτερη χρήση της παραλίας. Αρχικά, έγινε ενημέρωση για τον αγώνα υπεράσπισης της παραλίας, για το πού βρίσκονται οι νομικές ενέργειες, καθώς και για το τι άλλο θα ακολουθήσει. Αμέσως μετά ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των παρευρισκομένων, όπου κατατέθηκαν διάφορες προτάσεις και ζητήθηκε η στήριξη και η συνδρομή των μελών του Τοπικού Συμβουλίου της Κοινότητας Ερεσού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και έχουν περάσει 2 μήνες από την απόφαση που έλαβαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, στις 30 Μαρτίου, να μην προχωρήσει η έκδοση καμίας οικοδομικής άδειας μέχρι να ξεκαθαριστεί η υπόθεση, καθώς και από την προσφυγή της ιδιοκτήτριας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου ώστε να ακυρωθεί η εν λόγω απόφαση ως μη νόμιμη, δεν έχει γίνει γνωστό τι τελικά ισχύει και αν η ΑΔΑ ακύρωσε την απόφαση ή δεν έκανε δεκτή την προσφυγή.

Σχετικά με αυτό το θέμα η Πρωτοβουλία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής: «Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δυτικής Λέσβου, στις 30 Μάρτη, με θέμα το Αφεντέλι πήρε, μέσω mail, μία συγκεκριμένη απόφαση για την υπεράσπιση της παραλίας μας. Ανάκληση της προέγκρισης και πάγωμα έκδοσης κάθε οικοδομικής άδειας μέχρι την υλοποίηση του χωρικού σχεδιασμού. Μία μέρα μετά η ΥΔΟΜ έδωσε την οικοδομική άδεια. Έκτοτε πέρασε πολύς καιρός. Ερωτήματα λοιπόν υπάρχουν ως προς τα εξής: Οι 19 που πήραν την απόφαση τίμησαν τον αγώνα της Ερεσού, και διαχώρισαν πολιτικά την θέση τους από τους 12 της Δημοτικής Αρχής. Όμως τι γίνεται ως προς την υλοποίηση της απόφασης και την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος; Ποιες ενέργειες έχουν γίνει για να υλοποιηθεί η απόφαση αυτή και να μην μείνει απλά ένα κενό γράμμα;». 

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις