Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Απάτες και στις μικρές αγγελίες

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Πώς περιγράφει την εμπειρία του συνταξιούχος πλοίαρχος που δημοσίευσε μικρή αγγελία για να πουλήσει έπιπλα και παραλίγο να πέσει θύμα αγνώστου, που εμφανίστηκε ως αγοραστής
  • Το γεγονός ότι το υποψήφιο θύμα δεν είχε κινητό σύγχρονης τεχνολογίας με σύνδεση στο διαδίκτυο ήταν “ο από μηχανής θεός” για να μην ακολουθήσει τις οδηγίες που υποτίθεται ότι είχε λάβει με μήνυμα από την Εθνική Τράπεζα 

Άλλοτε προσποιούμενοι ότι είναι γνωστοί των ατόμων που τηλεφωνούν και έχουν έκτακτη οικονομική ανάγκη και άλλοτε ότι επικοινωνούν από τράπεζες για να τους δώσουν το εφάπαξ που περιμένουν συνταξιούχοι (σε μία περίπτωση ο υποτιθέμενος τραπεζικός δήλωσε ψευδώς ανιψιός του Δημάρχου Στρατή Κύτελη για να γίνει πειστικός στο θύμα του), ενώ τους τελευταίους μήνες με μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ότι έληξε η πιστωτική ή η χρεωστική τους κάρτα, οι διάφοροι επιτήδειοι που δραστηριοποιούνται συνήθως σε μεγαλουπόλεις, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, προσπαθούν «να ψαρέψουν» θύματα από την επαρχία. 

Μόνο σε μία περίπτωση γυναίκα από τη Μυτιλήνη και μάλιστα κόρη παλιού διευθυντή τράπεζας έχασε 5.000 ευρώ πληρώνοντας τον υποτιθέμενο οφειλόμενο φόρο που έπρεπε να καταθέσει στην τράπεζα, προκειμένου να εκταμιευτεί το μεγάλο ποσό του εφάπαξ που δικαιούνταν ο  πατέρας της! Περιττό να αναφέρουμε ότι τα χρήματα του εφάπαξ δεν εκταμιεύθηκαν ποτέ παρά τα 5.000 ευρώ που η ίδια κατέβαλε! 

Τέτοια περιστατικά είναι πολλά και στη Λέσβο έχουν καταγραφεί αρκετά θύματα, όπως έχουν αναδείξει κατά καιρούς μέσα από τα ρεπορτάζ  τους τα Νέα της Λέσβου, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να ενημερώσουν την τοπική κοινωνία, ώστε ο κάθε πολίτης να είναι «ψυλλιασμένος» ώστε να αντιδράσει κατάλληλα, δηλαδή να μην «τσιμπήσει το δόλωμα»!

 

Στόχος οι μικρές αγγελίες

Σήμερα τα Νέα της Λέσβου φέρνουν άλλη μία περίπτωση που ευτυχώς περιορίστηκε σε απόπειρα απάτης, αυτό όμως ήταν συγκυριακό καθώς οφείλεται στο ότι το υποψήφιο θύμα είχε κινητό τηλέφωνο παλαιάς τεχνολογίας, καθώς αν διέθετε smartphone θα είχε εξαπατηθεί.

Πρόκειται για συνταξιούχο πλοίαρχο, ο οποίος μπήκε στο στόχαστρο επιτήδειων από την Ελλάδα με αφορμή μία μικρή αγγελία που είχε δημοσιεύσει σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, προσπαθώντας να πουλήσει την επίπλωση υπνοδωματίου.  

Όπως μας λέει ο ίδιος «στην αγγελία είχα δώσει το δικό μου κινητό τηλέφωνο, οπότε δέχτηκα επικοινωνία από έναν Έλληνα, όπως φαινόταν από την άλλη άκρη της γραμμής, ο οποίος μου δήλωσε ότι επικοινωνεί μαζί μου από την Αθήνα και βρισκόταν ο αδερφός του στη Μυτιλήνη, ο οποίος σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και θα περνούσε για να παραλάβει τα έπιπλα με αυτοκίνητο μεταφορικής εταιρείας. Το ποσό που ζητάμε με την αγγελία είναι 400 ευρώ και ο ίδιος μου ανέφερε ότι θα μου κατέβαλε  τα λεφτά στο λογαριασμό μου από την Αθήνα και στη συνέχεια θα περνούσε ο αδερφός του για να παραλάβει το έπιπλο. Μέχρι εκεί όλα καλά. Δεν κατάλαβα ότι επρόκειτο για απάτη, του έδωσα το iban του τραπεζικού μου λογαριασμού για να βάλει τα χρήματα και αυτό το κάνει ο καθένας που θέλει να του καταθέσουν χρήματα, χωρίς να κινδυνεύει, καθώς με το iban δεν μπορούν να σου προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα», μας είπε ο καταγγέλλων συνεχίζοντας την αφήγησή του: «Λίγη ώρα αργότερα επικοινώνησε μαζί μου ο ίδιος τηλεφωνικά και μου είπε ότι έκανε μεταφορά από το λογαριασμό του με e-banking  (σ.σ. ηλεκτρονική τραπεζική – συναλλαγές από κινητό τηλέφωνο, tablet ή υπολογιστή) το χρηματικό ποσό των 400 ευρώ και ως εκ τούτου θα με ενημέρωναν από την Τράπεζα με μήνυμα στο κινητό για να εγκρίνω τη συναλλαγή. Πράγματι την ώρα που μιλούσαμε στο τηλέφωνο έλαβα στο κινητό μου ένα μήνυμα που με καλούσαν να πατήσω ένα συγκεκριμένο σύνδεσμο για έγκριση και φαινόταν ότι το έστελνε η Εθνική Τράπεζα. 

Εγώ όμως έχω κινητό παλαιάς τεχνολογίας δεν έχει ίντερνετ και ως εκ τούτου του απολογήθηκα ότι δεν είχα αυτή τη δυνατότητα. Τότε ο ίδιος άρχισε να με πιέζει λέγοντάς μου ότι αν δεν έβρισκα τρόπο να το κάνω θα έχανε τα χρήματά του, ανεβάζοντας τον τόνο της φωνής του και κατηγορώντας με ότι θέλω να του φάω τα λεφτά και ότι θα απευθυνθεί στην αστυνομία. Σε σημείο που πραγματικά σάστισα», μας είπε ο καταγγέλλων.

Ωστόσο καθώς ο συνταξιούχος δεν είχε κινητό τηλέφωνο τύπου smartphone δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί σε αυτό που του ζητούσε ο υποτιθέμενος αγοραστής, ο οποίος συνέχιζε να τον πιέζει τηλεφωνικά αναγκάζοντάς τον να απευθυνθεί σε οικείο πρόσωπο που έχει τηλέφωνο Smartphone για να τον βοηθήσει.  «Όταν απευθύνθηκα για το μήνυμα που είχα λάβει στη σύζυγό μου, η οποία βρισκόταν στην εργασία της εκείνη την ώρα, επέλεξε να μπει κατευθείαν με e-banking από τον υπολογιστή της στον τραπεζικό μας λογαριασμό διαπιστώνοντας ότι δεν είχαν κατατεθεί χρήματα. Μου είπε να μην προχωρήσω σε καμία άλλη ενέργεια καθώς φαινόταν ότι υπήρχε κάποιο πρόβλημα εφόσον τα 400 ευρώ που ισχυριζόταν ο αγοραστής ότι είχε καταθέσει δεν βρίσκονταν μέσα στο λογαριασμό. Τότε επικοινώνησα με το τηλέφωνο του υποτιθέμενου αγοραστή, ο οποίος ενώ στην αρχή έδειξε να μην υποχωρεί ζητώντας εξηγήσεις και λέγοντας ότι του κλέψαμε τα χρήματά του και ότι θα απευθυνόταν στην αστυνομία, όταν του εξήγησα ότι είχε ελεγχθεί ο λογαριασμός και δεν υπήρχαν τα λεφτά, τότε άρχισε να χαμηλώνει τους τόνους της φωνής του και τελικά έκλεισε το τηλέφωνο χωρίς να ξανααπαντήσει», ανέφερε ο συνταξιούχος ναυτικός.

Ο καταγγέλλων απευθύνθηκε επώνυμα, τηλεφωνικά, στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θέλοντας να ενημερώσει τις Αρχές γι’ αυτό που του συνέβη ώστε να βρουν ταχύτατα τον δράστη πριν εξαπατήσει και άλλους πολίτες. Ωστόσο η εμπειρία του από την επικοινωνία που είχε με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δεν ήταν και η καλύτερη. Όπως μας είπε: «Επικοινώνησα μαζί τους, τους είπα το πρόβλημα που αντιμετώπισα και μου απάντησαν μάλλον βαριεστημένα ότι γνωρίζουν αυτές τις μεθόδους απάτης και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Όταν επέμεινα και τους είπα ότι έχω το κινητό τηλέφωνο του ανθρώπου που προσπάθησε να με εξαπατήσει για να τους το δώσω ώστε να τον εντοπίσουν πιο εύκολα, μου απάντησαν ότι δεν το χρειάζονται»

«Δεν σας κρύβω ότι απογοητεύτηκα από αυτήν τη συμπεριφορά γιατί καταλαβαίνω πως κάποια πράγματα που για εμάς είναι σοβαρά και μπορεί να μας στοιχίσουν, για τους αρμόδιους της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι υποθέσεις ρουτίνας με τις οποίες μάλλον δεν πολυασχολούνται και λυπάμαι γι’ αυτό», είπε ο πολίτης, ο οποίος για καλή του τύχη το ότι δεν είχε σύγχρονο κινητό τηλέφωνο τον έσωσε! Σε περίπτωση που είχε smartphone συνδεδεμένος στο διαδίκτυο και είχε τη δυνατότητα να πατήσει την παραπομπή που του έστειλαν, ενδεχομένως να είχε δώσει “το ελεύθερο” να του υποκλέψουν στοιχεία και προσωπικά δεδομένα, με απώτερο σκοπό να ελέγξουν ακόμα και τον τραπεζικό του λογαριασμό, καταφέρνοντας ίσως να φτάσουν με κάποιο λογισμικό, όπως συμβαίνει με τους χάκερ, στο κινητό του τηλέφωνο και από εκεί ίσως είχαν πρόσβαση και στον τραπεζικό του λογαριασμό σε επόμενο χρόνο.

Από την άλλη πλευρά την ώρα που αυτές οι μορφές της απάτης πολλαπλασιάζονται με απίστευτη ταχύτητα, καθώς ήταν σπάνια περιστατικά πριν από 5-10 χρόνια, απογοητεύει η στάση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, όπως τουλάχιστον μας την μεταφέρει ο καταγγέλλων να μην δεχθεί ούτε τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του αγνώστου που επικοινώνησε μαζί του.  

«Θα μπορούσα να κάνω και μήνυση στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης, αλλά γιατί να επωμιστώ το κόστος και την ταλαιπωρία στα δικαστήρια με αμφίβολο αποτέλεσμα, από τη στιγμή που δεν κατάφεραν να με εξαπατήσουν; Η εφημερίδα σας ασχολείται με αυτά τα θέματα, θεωρώ ότι είναι προτιμότερο να ενημερώσω εσάς, να το αναδείξετε και να ενημερωθούν οι συμπατριώτες μας ώστε αν επικοινωνήσει μαζί τους κάποιο άτομο που δηλώσει ότι θέλει να αγοράσει κάτι που πουλούν να είναι προσεκτικοί. Ειδικά όσοι έχουν smartphone με σύνδεση στο ίντερνετ, γιατί εμείς που είμαστε της παλιάς τεχνολογίας δεν κινδυνεύουμε τελικά όπως αποδείχθηκε»,  μας είπε ο καταγγέλλων.

Πράγματι η σύγχρονη τεχνολογία και το διαδίκτυο έχουν φέρει τα πάνω-κάτω στις μέρες μας ως προς την επικοινωνία μεταξύ των πολιτών για τις συναλλαγές, καθώς μπορεί κανείς να έχει επαφή με τον τραπεζικό του λογαριασμό σε πραγματικό χρόνο από τον καναπέ του σπιτιού του μέσω του κινητού τηλεφώνου. Αυτό ωστόσο είναι η μία πλευρά του νομίσματος, καθώς στην άλλη όψη υπάρχει και αυτό που λέμε σκοτεινή πλευρά του ίντερνετ, δηλαδή η εγκληματική δραστηριότητα και η παρανομία που αναζητά ανυποψίαστα θύματα και ενίοτε καταφέρνει να εξαπατά πολίτες οι οποίοι μετρούν απώλειες. Και απ’ ό,τι φαίνεται οι διωκτικές αρχές δεν μπορούν πάντα να βοηθήσουν. 

Υπ’ αυτήν την έννοια ο  καθένας θα πρέπει να είναι επιφυλακτικός όταν μιλά στο τηλέφωνό του με άγνωστα άτομα όσο πειστικά και να ακούει τα λόγια τους και ας μην βιάζεται να ακολουθήσει τις υποδείξεις τους παρά την όποια ανάγκη μπορεί να έχει για να πουλήσει έπιπλα, οικοσκευή ή οτιδήποτε άλλο, όπως εν προκειμένω μέσω μικρής αγγελίας από μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

spot_img

More articles