Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022

Απεργία όλων των υγειονομικών σήμερα

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Πανυγειονομική απεργία έχει κηρυχθεί για σήμερα από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), στην οποία συμμετέχει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και κατ’ επέκταση η Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου και ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Μυτιλήνης. 

Σε συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις καλεί η Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε κάνει λόγο για τις ελλείψεις προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, για τις μονιμοποιήσεις που δεν γίνονται, για την εντατικοποιημένη και κακοπληρωμένη εργασία, για τις απλήρωτες εφημερίες. Επισημαίνει ακόμη πως πρόθεση της κυβερνητικής πολιτικής είναι η υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας και η ιδιωτικοποίησή του.

«Οι νοσοκομειακοί γιατροί τα χρόνια των μνημονίων έχουμε υποστεί απώλειες στο εισόδημά μας πάνω από το 40%, εξαιτίας των περικοπών στον βασικό μισθό, μιας σειράς επιδομάτων, την κατάργηση του χρονοεπιδόματος, του 13ου και 14ου μισθού, την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών. Προσπαθούν να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια με τη μεσοσταθμική αύξηση 10%, που τελικά είναι 5% στον βασικό μισθό», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου δηλώνει πως με τη σημερινή απεργία, αλλά και εκείνη που έπεται στις 9 Νοεμβρίου, διεκδικείται:

  • Άμεση εφαρμογή των τελεσίδικων αποφάσεων του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Αυτοτελής φορολόγηση 20% των τακτικών εφημεριών. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες. Άμεση πληρωμή στο ακέραιο του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (τακτικών και

πρόσθετων) και της ειδικής αποζημίωσης του άρθρου 88 και του άρθρου 90 του Ν.4850/2021.

  • Επαναφορά όλων των επιδομάτων που έχουν μειωθεί-καταργηθεί (επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης-βιβλιοθήκης). Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Επίδομα χρόνου προϋπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου άσκησης ειδικότητας, 4% με τη συμπλήρωση ενός έτους υπηρεσίας, προσαυξανόμενο κατά 4% ανά διετία.
  • Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.
  • Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, άμεση προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων.

Για τη σημερινή απεργία η Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου καλεί σε συγκέντρωση στο προαύλιο του νοσοκομείου στις 10:00-12:00. Τη συμμετοχή του στην απεργία ανακοίνωσε και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Βοστάνειου, που επίσης καλεί σε συγκέντρωση στο προαύλιο του νοσοκομείου στις 10 το πρωί. Σύμφωνα με τον Σύλλογο: «Η εντατικοποίηση, οι δύσκολες συνθήκες εργασίας, οι μετακινήσεις από κλινική σε κλινική, η κακοπληρωμένη εργασία καλά κρατούν. Η κυβέρνηση με άλλα λόγια συνεχίζει την εγκληματική της πολιτική, αφήνοντας τις δημόσιες δομές υγείας ακάλυπτες, χωρίς προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με συνταξιοδοτήσεις που δεν αναπληρώνονται, με εργαζόμενους  που ζουν μέσα στην ανασφάλεια  των ελαστικών μορφών εργασίας, με εργαζόμενους σε αναστολή. Σαν να μην έφθαναν  όλα αυτά ετοιμάζεται νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια υγεία  που διαλύει ό,τι έχει απομείνει από το δικαίωμα των ασθενών στη δωρεάν υγεία, οι οποίοι θα εξαναγκάζονται να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν πρόσβαση σε ακόμα πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας».

Οι υγειονομικοί του νοσοκομείου διεκδικούν:

  • Αυξήσεις στους μισθούς. Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού, ξεκινώντας με καταβολή επιδόματος Χριστουγέννων.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
  • Ανάκληση των αναστολών εργασίας των εργαζομένων.
  • Επέκταση ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα όλων όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.
  • Ενίσχυση και αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση του ΕΣΥ.
  • Να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος συναδέλφων τους που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των υγειονομικών και τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών.

 

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης εξέδωσε ξεχωριστή ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία χρόνο με τον χρόνο τα προβλήματα των υγειονομικών στο σύστημα υγείας και των ασθενών όλο και διευρύνονται. Στην ανακοίνωση τονίζεται: «Η επίσκεψη της υπουργού στο νοσοκομείο, που συνοδεύτηκε από την καταστολή των δυνάμεων ασφάλειας προς τους υγειονομικούς, επιβεβαίωσε περίτρανα, πως αυτά δεν θα λυθούν με κουβέντες και συζητήσεις, αλλά με διεκδίκηση και αγώνα»

Και συνεχίζει: «Ως εργαζόμενοι που βιώνουμε, την εντατικοποίηση της εργασίας, το άγχος να βρεθεί κρεβάτι για τις νέες εισαγωγές, αλλά και ως πολίτες, δεν ανεχόμαστε άνθρωποι να κινδυνεύουν να πεθάνουν αβοήθητοι, επειδή οι κυβερνώντες υπολογίζουν την υγεία του λαού όχι ως κοινωνικό αγαθό, αλλά ως ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Οι ελλείψεις μας γονατίζουν όλο και περισσότερο. Πάνω από το ένα τρίτο των εργαζόμενων δουλεύει με συμβάσεις εργασίας και βρίσκεται σε εργασιακή ανασφάλεια. Ακόμα ισχύει το απαράδεκτο μέτρο της αναστολής εργασίας για τους συναδέλφους που δεν έχουν εμβολιαστεί. Τιμωρούνται με αυτό το μέτρο όχι μόνο οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι, αλλά όλοι οι υγειονομικοί και οι ασθενείς. Επίσης έχουμε το νέο καθηκοντολόγιο των νοσηλευτών και βοηθών νοσηλευτών, που αποσκοπεί στην εξασφάλιση φθηνού νοσηλευτικού προσωπικού για τις ανάγκες του «νοσοκομείου – επιχείρηση», με διαιώνιση της διπλής εκμετάλλευσης σε βάρος των βοηθών νοσηλευτών και αύξηση της εντατικοποίησης και της νομικής ευθύνης για τους νοσηλευτές».

- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img