«ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ» ΤΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ: “Το μπαλάκι” στους δήμους, καλοδεχούμενοι οι ιδιώτες 

Από την κατάμεστη αίθουσα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου
Spread the love


Ένα μέλλον που απομακρύνεται από την έννοια της φιλανθρωπίας, αλλά μετασχηματίζει την Πρόνοια σε ένα συμπεριληπτικό μοντέλο της κοινωνίας, με αποϊδρυματοποίηση και με ισχυρότερη «διασύνδεση» των δομών με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την ιδιωτική πρωτοβουλία, περιέγραψαν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης στο Πανελλήνιο Συνέδριο Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας, που φέτος φιλοξενείται στη Μυτιλήνη και διεξήχθη παρουσία των Αρχών στην αίθουσα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου.

H Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, με την Γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Συρεγγέλα και τον βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπο Αθανασίου

 

Στη Λέσβο βρίσκονται από χθες το πρωί  η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη και η Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Συρεγγέλα, τις οποίες υποδέχθηκε ως «οικοδεσπότης» ο διοικητής του Θεομήτωρ, Δημήτρης Παραδέλλης, που κατέβαλλε άλλωστε και μέγιστες προσπάθειες για να επιτύχει την διεξαγωγή του πανελλήνιου συνεδρίου στη Λέσβο.

Ο τίτλος του συνεδρίου «ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ» τοποθέτησε σε κεντρική θέση των ομιλιών και παρουσιάσεων, την Υπουργό κυρία Ζαχαράκη, αλλά και τον Γιώργο Σταμάτη, Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Αναδοχής και Υιοθεσίας (ΕΣΑΝΥ).

Ο Διοικητής του Θεομήτωρ, Δημήτρης Παραδέλλης κατά τον χαιρετισμό του

 

Η Υπουργός ανακοίνωσε την αύξηση του προϋπολογισμού του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Βορείου Αιγαίου στην Αγιάσο, από 100.000 σε 300.000 ευρώ για λειτουργικά έξοδα, και εξήρε το έργο του Δημήτρη Παραδέλλη, σημειώνοντας την μαχητικότητά του υπέρ της εξεύρεσης πόρων για την διαρκή βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρει το Θεομήτωρ. Ακόμη παρουσίασε στοιχεία για την αύξηση των voucher στους παιδικούς σταθμούς στο Βόρειο Αιγαίο, για το πρόγραμμα των νταντάδων της γειτονιάς και το πρόγραμμα «Σπίτι 1» και «Σπίτι 2» για την πρώτη κατοικία, ενώ παρέθεσε σειρά πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί για τα ΑμεΑ, όπως και για την υιοθεσία και αναδοχή. Αναγνώρισε ως πρόβλημα την υποστελέχωση και έδωσε έμφαση στην στήριξη της πρώιμης παρέμβασης για τα παιδιά με αναπηρία και τα παιδιά στη φάση του αυτισμού. Παρουσίασε επίσης την εισαγωγή της «επαγγελματικής αναδοχής» ως νέου θεσμού που θα συμβάλλει στην αποϊδρυματοποίηση. 

Μιλώντας για τα κοινωνικά ιδρύματα ωστόσο, η κυρία Ζαχαράκη δεν έκρυψε τον προβληματισμό της για την δυσκολία στην εξεύρεση πόρων και ανθρώπινων πόρων, την οποία όπως είπε, η κυβέρνηση με θέληση μέχρι σήμερα, και αποφασιστικότητα προβλέπει και υλοποιεί. Η Υπουργός Κοινωνικής συνοχής ενθάρρυνε για τα κοινωνικά Ιδρύματα την «εξωστρέφεια», λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι μέσω εξωστρέφειας ενδυναμώνεται η προσέλκυση εθελοντών. Επιδίωξη της κυβέρνησης, όπως διαφάνηκε από την τοποθέτηση της κυρίας Ζαχαράκη  για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις έμψυχου δυναμικού στην Κοινωνική φροντίδα είναι το «δίχτυ» των εθελοντών, αλλά και όχι μόνο. Όπως επί λέξει ανέφερε: «Θέλουμε πράττοντες και συμπράττοντες από το κομμάτι των ιδιωτών», και στενότερη «επικοινωνία» με την Τοπική αυτοδιοίκηση.

Η κυρία Ζαχαράκη ήταν σύντομη στην αναφορά των «κωδικών: Εθελοντών-ιδιωτών και τοπικής αυτοδιοίκησης», ένας προσεκτικός ακροατής της ομιλίας της ωστόσο, θα σημείωνε  ότι οι συγκεκριμένες αναφορές της υπουργού έγιναν αμέσως μετά την παραδοχή της για το πρόβλημα της υποστελέχωσης στις προνοιακές μονάδες.

Οι δήμαρχοι της Λέσβου κ.κ. Χριστόφας και Βέρρος, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Δήσσος και η βουλευτής του ΚΚΕ κ. Κομνηνάκα

 

Στην τοποθέτηση της υπουργού, δε, θέλησε άμεσα να απαντήσει η βουλευτής του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, η οποία τόνισε ότι σύμφωνα με την θέση του ΚΚΕ οι κοινωνικές δομές θα πρέπει να καλύπτουν στο ακέραιο τις ανάγκες, χωρίς διακρίσεις, με χαρακτήρα δημόσιο και δωρεάν και  με την ευθύνη του κράτους, υπό την καθοδήγηση πάντοτε της επιστήμης. «Αυτό είναι στο επίκεντρο», είπε η βουλευτής, «κάθε κοινωνίας που χαρακτηρίζεται από προοδευτική σκέψη με ενδιαφέρον για τον άνθρωπο». 

Χειμαρρώδης, αλλά και αποκαλυπτικός ως προς το θέμα, υπήρξε στην τοποθέτησή του και  ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Αναδοχής και Υιοθεσίας (ΕΣΑΝΥ), Γιώργος Σταμάτης, που έχει διατελέσει  Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ, συνέταξε την  ενότητα για την κοινωνική πολιτική του Προγράμματος, για τις εκλογές του 2019, εξειδικεύοντας, μεταξύ άλλων και τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την υλοποίηση του θεσμού του προσωπικού βοηθού για τα ΑμεΑ. 

Ο Γιώργος Σταμάτης με βαθιά γνώση για την πρόνοια και την αλληλεγγύη στα σύγχρονα πολιτικά συστήματα, είπε απερίφραστα ότι ο στόχος, το μέλλον των Μονάδων Κοινωνικής φροντίδας πρέπει να βλέπει σε τρεις άξονες: Πρώτον, στη συνεργασία με τον Ιδιωτικό Τομέα, δεύτερον εν μέρει στην αυτονομία των μονάδων, και τρίτων στην στενότερη συνεργασία τους με τους δήμους. «Η μετάβαση από το προνοιακό στο συμπεριληπτικό κράτος», όπως το χαρακτήρισε, «είναι μια μάχη που πρέπει να δώσει η Πρόνοια με το παρόν για το μέλλον». Αλλά, ήταν σαφές στην τοποθέτηση του κυρίου Σταμάτη – που στενά συνεργάζεται με τον πρωθυπουργό σε ζητήματα Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Φροντίδας – ότι οι δήμοι θα κληθούν να αναλάβουν το κοινωνικό έργο που σήμερα το (εναπομείναν) Κράτος Πρόνοιας υπηρετεί. Όχι τόσο για λόγους εγγύτητας των δήμων με την κοινότητα, όσο (σαφώς) για λόγους εξεύρεσης πόρων. Και βέβαια η «σύμπραξη με τον Ιδιωτικό Τομέα», είναι αυτό που διά του εθισμού, ακούγοντας τόσο συχνά τον Υπουργό Υγείας να το αναφέρει, μας φαίνεται αναμενόμενο να το “σερβιριστούμε” και στην Πρόνοια. 

    Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

    Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
    Διαφήμιση