Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου, 2021

Απίστευτο αλαλούμ με τα σχολεία | Ανακαλεί ο Δήμος Δυτικής Λέσβου

Ένα απίστευτο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη όσο αφορά τις αποφάσεις των Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου για αναστολή της έναρξης της σχολικής χρονιάς μέχρι και την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου. Με πράξη Νομοθετικού περιεχομένου από τον περασμένο Μάρτιο, λόγω του κορονοϊου οι κατά τόπους Δήμοι δεν έχουν τη δυνατότητα ν’ αποφασίσουν για κλείσιμο των σχολείων παρά μόνο το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Υγείας. Ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος επικοινώνησε για το θέμα με τους τοπικούς φορείς και τους ενημέρωσε ότι η απόφαση είναι ουσιαστικά …παράτυπη . Και αυτό γιατί τέτοιες αποφάσεις λαμβάνονται με ΚΥΑ των υπουργών Παιδείας και Υγείας (διατάξεις των περιπτ. Στ’ παρ.2 και περ. Δ’ του πρώτου άρθρου της 22/02/2020 ΠΝΠ – Α’ 42).

Σημειώνεται ότι η απόφαση των δημοτικών αρχών, που ανακοινώθηκε το πρωϊ επικαλείτο την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που προέκυψε από την έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού, σε συνδυασμό με τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν μετά την καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας και την παρουσία χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων σε κεντρικούς δρόμους του Δήμου Μυτιλήνης.
.
Από πλευράς του Δήμου Μυτιλήνης φέρεται να έγιναν επαφές μέχρι αργά το απόγευμα της Παρασκευής με το Υπουργείο Παιδείας για το συγκεκριμένο θέμα, δεν είναι ξεκάθαρο όμως αν την ανακοίνωση για την απόφαση αναβολής της έναρξης της σχολικής χρονιάς, θα έπρεπε να γίνει από το Υπουργείο και όχι από το Δήμο.
Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου που ανακοίνωσε αργότερα σήμερα στην απόφαση για αναστολή την έναρξης λειτουργίας, σπεύδει τώρα ν’ ανακαλέσει όπως φαίνεται από ανάρτηση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου ο οποίος αποδίδει το όλο “μπέρδεμα” στις μάσκες που δεν γνώριζε ότι έφθασαν σήμερα . Συγκεκριμένα όπως αναφέρει -έφθασαν σήμερα οι μάσκες για όλα τα σχολεία του νησιού- στη Μυτιλήνη, χωρίς να ενημερωθεί ο Δήμος Δυτικής Λέσβου για την παραλαβή τους. Αναλυτικά στην ανάρτησή του ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου αναφέρει τα εξής: “Οι μάσκες για τα παιδιά των σχολείων του Δήμου Δυτικής Λέσβου, έφτασαν το πρωί στην Μυτιλήνη, με παράδοση στον Δήμο της έδρας(Μυτιλήνης) . Δυστυχώς δεν είχαμε κάποια ενημέρωση, οι δε υπεύθυνοι στον Δήμο Μυτιλήνης μας εδήλωσαν ότι δεν παρέλαβαν κάτι. Σε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και την μεταφορική εταιρία, επιβεβαιώθηκε ότι οι μάσκες είναι στο νησί. Θα τις βρούμε και θα τις μοιράσουμε μέχρι αύριο στα σχολεία. ΤΑ ΣΧΟΛΕΊΑ ΤΟΥ ΔΉΜΟΥ ΔΥΤΙΚΉΣ ΛΕΣΒΟΥ ΘΑ ΑΝΟΊΞΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΆ ΤΗΝ ΔΕΥΤΈΡΑ. Απολογούμαι για την αναστάτωση, αλλά κάποια πράγματα μας ξεπερνάνε.
Τα σχολεία του Δήμου Δυτικής Λέσβου θ’ ανοίξουν κανονικά τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου.

Σε ρόλο “πυροσβέστη” ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης επικοινώνησε με τον Υπουργό Εσωτερικών ζητώντας του να βρεθεί μια λύση σε κυβερνητικό επίπεδο προκειμένου να παραμείνει ως έχει η απόφαση των δημάρχων καθώς λόγω της επείγουσας κατάστασης που επικρατεί στο νησί αλλά και της έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊου υπάρχει ανησυχία από τους γονείς που ζητούν την αναβολή της έναρξης της σχολικής χρονιάς.