Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023

Από μία κλωστή κρέμεται το Χειρουργικό

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

 

  • Για πρώτη φορά παρεμβαίνει, με ανοιχτή επιστολή του, ο μέχρι το 2017 διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής, Μάκης Αξιώτης κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στη διοίκηση του νοσοκομείου και καλώντας την να βοηθήσει για τη στελέχωση

Από μία κλωστή φαίνεται ότι κρέμεται η Χειρουργική Κλινική του νοσοκομείου Μυτιλήνης λόγω της σοβαρής έλλειψης προσωπικού και της αδυναμίας αναπλήρωσης όσων φεύγουν σε άλλα νοσοκομεία ή συνταξιοδοτούνται, με νέους μόνιμους χειρουργούς. Η χειρουργική κλινική του Βοστάνειου που χρόνια τώρα αποτελούσε “τη ναυαρχίδα” του νοσηλευτικού Ιδρύματος με ελάχιστη αναμονή των ραντεβού, ακόμα και στην αντιμετώπιση των μικρών περιστατικών στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, βρίσκεται μπροστά σε σοβαρό αδιέξοδο καθώς το προσωπικό που έχει απομείνει είναι ελάχιστο.

Από τους έξι στους τρεις!

Πέρυσι τον Οκτώβριο στη Χειρουργική Κλινική υπηρετούσαν τέσσερις μόνιμοι χειρουργοί και δύο επικουρικοί που παρείχαν τις υπηρεσίες τους με συμβάσεις. Ένα χρόνο μετά το Βοστάνειο βρίσκεται με τρεις μόνιμους χειρουργούς, ενώ απασχολείται και ένας τέταρτος που μονιμοποιήθηκε πρόσφατα. Ωστόσο πρόκειται να αναχωρήσει άμεσα ένας από τους άλλους τρεις μόνιμους γιατρούς για άλλο νοσοκομείο. Σε μια τέτοια περίπτωση το Βοστάνειο θα μείνει με μόλις τρεις χειρουργούς – ενώ με τέσσερις στον αριθμό εφημερεύει ο καθένας περίπου τις μισές μέρες του μήνα – που εκτός από την κόπωση και τη δυνατότητα να μην μπορούν να έχουν τα ρεπό και τις άδειες που δικαιούνται, θα πρέπει να φορτωθούν περισσότερες εφημερίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σωματική και πνευματική τους εξάντληση, δεδομένου πως ο κάθε γιατρός και ειδικά οι χειρουργοί επιτελούν ένα σπουδαίο έργο που απαιτεί να λειτουργούν με καθαρό μυαλό και όχι εξαντλημένοι!

Η διοίκηση του νοσοκομείου είναι ενημερωμένη αναλυτικά από τους γιατρούς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Χειρουργική Κλινική, η οποία δυσκολεύεται αυτό το διάστημα να βρει επικουρικούς γιατρούς για να καλύψει, προσωρινά έστω, κάποιες ανάγκες μέχρι να προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις. Στο τελευταίο, ωστόσο, φαίνεται πως βρίσκεται η λύση, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν ενδιαφερόμενοι γιατροί για να προσληφθούν μόνιμοι στο νοσοκομείο.  

Το ζητούμενο είναι ότι θα πρέπει να προκηρυχθούν τουλάχιστον δύο μόνιμες θέσεις και αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα, καθώς τώρα που φεύγει ο ένας από τους τέσσερις γιατρούς και ο αριθμός των χειρουργών περιορίζεται στο ναδίρ, το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η Χειρουργική Κλινική είναι σοβαρό. Προς τούτο άλλωστε, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι έχει λάβει πλήρη γνώση από τους υπεύθυνους της κλινικής η διοίκηση του νοσοκομείου εγγράφως και σε δραματικούς τόνους.

Σημειωτέον ότι οι οργανικές θέσεις γενικών χειρουργών που προβλέπονται στην Χειρουργική Κλινική είναι 7 από 8 που ήταν τα προηγούμενα χρόνια, καθώς τροποποιήθηκε μία θέση από γενικής χειρουργικής σε νευροχειρουργικής για να καλυφθούν και οι προσλήψεις των νευροχειρουργών.

Η απεγνωσμένη παρέμβαση Αξιώτη

Η σοβαρότητα της κατάστασης στο χειρουργικό του νοσοκομείου είναι που τροφοδότησε την παρέμβαση του πρώην διευθυντή της Κλινικής Μάκη Αξιώτη, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε το 2017 και έκτοτε ουδέποτε παρενέβη σε θέματα της Χειρουργικής Κλινικής, αλλά και γενικότερα του Βοστάνειου (με εξαίρεση την προσπάθεια που καταβάλλει ο γιατρός για τους εμβολιασμούς για τον κορονοϊό ως μέλος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μυτιλήνης). Από αυτό φαίνεται και η σημασία της παρέμβασης του γιατρού που είναι η πρώτη για θέματα του νοσοκομείου και από έναν επιστήμονα που υπηρέτησε με τα μεγάλα ονόματα το χειρουργικό, όπως ο Νικολάου, ο Ζαμτράκης, ο Ράλλης και τώρα στις μέρες μας ο Στρατής Κούσκος.

Στην επιστολή του η οποία είναι ανοιχτή προς τη διοίκηση μέσα από τα Νέα της Λέσβου, ο κ. Αξιώτης  σε δραματικούς τόνους επισημαίνει ότι η Χειρουργική Κλινική του νοσοκομείου ουδέποτε στο παρελθόν έμεινε με τρεις χειρουργούς, ενώ καλεί τη διοίκηση άμεσα να “βοηθήσει” για να προκηρυχθούν δύο θέσεις, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να κινδυνέψει η ασφάλεια του νοσοκομείου σε αυτόν τον τομέα. Ο κύριος Αξιώτης στην επιστολή του έχει με κεφαλαία γράμματα συγκεκριμένες φράσεις και λέξεις θέλοντας να τις τονίσει στο μέγιστο βαθμό, τα οποία εμείς για τεχνικούς λόγους καθαρά μετατρέψαμε σε μικρά και έντονα.

Ολόκληρη η επιστολή του κ. Αξιώτη έχει ως ακολούθως: «Μετά από τις πληροφορίες που έχω, για την επάνδρωση σε ειδικούς χειρουργούς, στην Χειρουργική Κλινική του Βοστάνειου, θεώρησα σαν καθήκον μου, να επιστήσω την προσοχή, για την στελέχωσή της άμεσα, καθώς αποτελεί μια βασική μονάδα υγείας για το μεγάλο νησί της Λέσβου! Τον τελευταίο καιρό και μάλιστα στο επόμενο, άμεσο χρονικό διάστημα, οι ειδικευμένοι χειρουργοί του νοσοκομείου θα μείνουν μόνο τρεις!!! Μετά την μαζική αποχώρηση (κατάληψη άλλων θέσεων ανά την Ελλάδα) τριών συναδέλφων τους!! Επειδή  υπηρέτησα το νοσοκομείο, από το 1985 μέχρι το 2017, σαν Χειρουργός και μάλιστα τα τελευταία χρόνια σαν Διευθυντής της Κλινικής, θέλω να εκφράσω την βεβαιότητα ότι με τρεις ειδικευμένους, με τον Φόρτο Εργασίας σ’ αυτόν τον νευραλγικό τομέα της Υγείας, δεν είναι δυνατή η αντιμετώπιση των πολυποίκιλων προβλημάτων υγειάς του Νησιού, που αφορούν το πεδίο της Χειρουργικής! Σταυροδρόμι στα Επείγοντα η ειδικότητα, σηκώνει μεγάλο βάρος των λογής ατυχημάτων και της επείγουσας χειρουργικής παθολογίας! Επί πλέον η γνωστή πια αντιμετώπιση ενός μεγάλου φάσματος μεγάλων επεμβάσεων της κανονικής Χειρουργικής Παθολογίας, κατέταξε την κλινική, λόγω των έμπειρων και ικανών επιστημονικά συναδέλφων (διαχρονικά) σε μια από τις καλύτερες του νησιωτικού χώρου! Και επειδή όλα αυτά χρειάζονται επαρκή κάλυψη από το ειδικευμένο προσωπικό, θα ήταν κρίμα, μια οπισθοδρόμηση στην αντιμετώπιση των ασθενών του νησιού, από το Νοσοκομείο του τόπου τους! Επί πλέον δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα καλυφθεί η επείγουσα χειρουργική από τρεις μόνο ειδικευμένους συναδέλφους! Είναι αδιανόητο ένα νοσοκομείο, που έχει εκπτυχθεί τα τελευταία χρόνια σε πολλαπλάσια έκταση, τεχνολογικό εξοπλισμό και προσωπικό, σε σχέση με αυτό του 1985 (όταν ήλθα εδώ) να μείνει με τρεις ειδικευμένους συναδέλφους! Ποτέ στο παρελθόν δεν έμεινε η χειρουργική (2 χειρουργικές ένα διάστημα) με τρεις χειρουργούς! Πάντα υπήρχαν από 5 έως 8!!!! Τελευταία λειτουργούσε με 6 συναδέλφους! Έχω λοιπόν την άποψη (απαίτηση μάλλον αφού γνωρίζω καλά την κατάσταση) ότι πρέπει να προκηρυχθούν άμεσα, με την βοήθεια της διοίκησης τουλάχιστον δυο θέσεις χειρουργών (έχω μάθει ότι υπάρχει προσφορά) πριν φανούν οι επιπτώσεις αυτής της λειψανδρίας! Το έχουμε καμάρι και ασφάλεια τα τελευταία χρόνια το νοσοκομείο μας ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ! Μην ξεχνάτε δε το Αρχαίο Επίγραμμα «Ωκόσα φάρμακα ουκ ιώνται, σίδηρος ιήται»», αναφέρει καταλήγοντας ο κ. Αξιώτης.

Η διοίκηση του νοσοκομείου

Κατόπιν των παραπάνω σοβαρών εξελίξεων που φαίνεται πως αφορούν την Χειρουργική Κλινική του νοσοκομείου, τα Νέα της Λέσβου απευθύνθηκαν στον Αντιπρόεδρο Στρατή Γόμο, ο οποίος επεσήμανε ότι όταν οι γιατροί του νοσοκομείου δικαιούνται μεταθέσεων και επιλέγουν να υπηρετήσουν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας η διοίκηση δεν μπορεί να τους σταματήσει, καθώς  αυτό είναι μέσα στο πλαίσιο των δικαιωμάτων τους. 

Όπως είπε ο κ. Γόμος: «Το να φεύγουν οι γιατροί από το νοσοκομείο για άλλες περιοχές δεν είναι κάτι που συμβαίνει τώρα αλλά διαχρονικά και το νοσοκομείο αντιμετωπίζει τέτοια θέματα καλύπτοντας τα κενά με μόνιμες θέσεις και επικουρικό προσωπικό. Αυτό κάνουμε ως διοίκηση για όλους τους τομείς και το ίδιο ισχύει και για τη Χειρουργική Κλινική παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, καθώς δεν είναι μόνο να προκηρύσσουμε εμείς τις θέσεις, αλλά να υπάρχουν και οι ενδιαφερόμενοι γιατροί και να υπηρετήσουν σε μία περιοχή, όπως η Λέσβος, κάτι που από την εμπειρία μου οφείλω να σας πω δεν είναι πάντα εύκολο».

Τέλος, να σημειωθεί ότι η Χειρουργική Κλινική δεν είναι ο μόνος τομέας που αντιμετωπίζει προβλήματα στελέχωσης τα τελευταία χρόνια λόγω της αναχώρησης γιατρών,  καθώς αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και σε άλλους τομείς. Έχουμε αναδείξει άλλωστε στο παρελθόν από τα τμήματα με τις βασικότερες ελλείψεις γιατρών τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img