Από σήμερα η έξτρα ενίσχυση στο πρόβειο γάλα

Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για την καταβολή των χρημάτων που δικαιούνται οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου για τη λεγόμενη έξτρα ενίσχυση στο αιγοπρόβειο γάλα, η οποία καταβάλλεται ειδικά για τα μικρά νησιά του Αιγαίου και για τις παραγόμενες ποσότητες γάλακτος που παραδίδονται σε πιστοποιημένα τυροκομεία για την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.

Το ύψος της ενίσχυσης που λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι διαφοροποιείται από χρόνο σε χρόνο ανάλογα με τον αριθμό των δικαιούχων και τις ποσότητες γάλακτος που δηλώνονται. Έτσι, λοιπόν, για φέτος και σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου θα εισπράξουν για κάθε τόνο πρόβειου γάλακτος που παρέδωσαν σε τυροκομεία 810 ευρώ, ενώ για το κατσικίσιο και το αγελαδινό θα εισπράξουν 560 ευρώ.

Η πληρωμή αυτών των ενισχύσεων αφορά τη γαλακτοκομική περίοδο της προηγούμενης χρονιάς (2018-2019), καθώς η φετινή γαλακτοκομική περίοδος βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και η πληρωμή της έξτρα ενίσχυσης θα γίνει το επόμενο καλοκαίρι.

 

Στις καλένδες;  

Την ίδια ώρα στις καλένδες φαίνεται πως κατευθύνθηκε το αίτημα της κτηνοτροφίας της Λέσβου για κάλυψη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και των ποσοτήτων του αιγοπρόβειου γάλακτος που απορροφήθηκε από εταιρείες εκτός Λέσβου για τυροκόμηση. Πρόκειται για αίτημα που είχε τεθεί από την προηγούμενη ακόμα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για κάλυψη των κτηνοτρόφων και γι’ αυτές τις ποσότητες, ώστε η μη καταβολή της έξτρα ενίσχυσης στο εξαγόμενο από τη Λέσβο γάλα να μην αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τη δραστηριοποίηση τυροκομικών επιχειρήσεων από άλλες περιοχές της Ελλάδας στη Λέσβο. 

 

Ο Στρατής Νικολάου

Ο υπεύθυνος αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, Στρατής Νικολάου

Όπως μάλιστα σχολίασε απαντώντας σε σχετική ερώτηση των “Νέων της Λέσβου” ο υπεύθυνος αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, Στρατής Νικολάου «το όλο θέμα βρισκόταν σε αρκετά προχωρημένο στάδιο ώστε να διευθετηθεί, όμως, μας πρόλαβαν οι εκλογές του περσινού Ιουλίου και η νέα ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει την ίδια προτεραιότητα. Εμείς λέμε ότι οι ποσότητες γάλακτος από τη Λέσβο που απορροφώνται από άλλες εταιρείες εκτός νησιού είναι επιβεβλημένο να καλύπτονται με την ίδια ενίσχυση και αυτό μπορεί να γίνει και από εθνικούς πόρους (σ.σ. deminimis) για τη στήριξη της κτηνοτροφίας».

Ο κ. Νικολάου  υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τον Ιούλιο του 2019 ως Αξιωματική αντιπολίτευση είχε απευθυνθεί στον νέο Υπουργό, Μάκη Βορίδη, καλώντας τον να προλάβει τις προθεσμίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.   

 

Ο Στρατής Κυρατζής 

Το συνεταιριστικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, Στρατής Κυρατζής

Το συνεταιριστικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και Περιφερειακός Σύμβουλος, Στρατής Κυρατζής, εκπροσωπώντας μαζί με τον πρόεδρο Στρατή Τικέλλη το Συνεταιρισμό Σκαλοχωρίου, μαζί με συναδέλφους τους εκπροσώπους από τους Συνεταιρισμούς Στύψης και συγκεκριμένα τον πρόεδρο Ιγνάτιο Μανάβη και υπηρεσιακό στέλεχος του Συνεταιρισμού Νάπης, έκαναν επαφές στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και μέχρι ενός σημείου τον προηγούμενο χρόνο βρισκόταν σε ένα καλό επίπεδο η συζήτηση με την αρμόδια Υφυπουργό, Φωτεινή Αραμπατζή, τελικά όμως το θέμα δεν προχώρησε. 

Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο κ. Κυρατζής «αυτό το θέμα καίει τους κατοίκους 6 χωριών μας και το στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις γιατί σε τελική ανάλυση το γάλα αυτό που απορροφάται κατευθύνεται για την παρασκευή παραδοσιακών τυροκομικών προϊόντων, έστω και σε τυροκομεία άλλων περιοχών της Ελλάδας. Από τη στιγμή, λοιπόν, που τα χρήματα μπαίνουν στις τσέπες των κτηνοτρόφων μας και παράγονται από το γάλα των κοπαδιών των νησιών του Αιγαίου παραδοσιακά τυροκομικά προϊόντα, πιστεύω ότι είναι δίκαιο το αίτημα και πρέπει να το δει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη».