Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022

Από θαύμα δεν καταπλακώθηκαν τα παιδιά

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Σαν από θαύμα γλίτωσαν μικρά παιδιά την περασμένη εβδομάδα, παίζοντας στο Βουναράκι επί της οδού Ρόδου στον αριθμό 13, όταν κατέρρευσε μπροστά στα μάτια τους το τμήμα της εισόδου σε ένα ακατοίκητο σπίτι. Οι μεγάλες πέτρες που έφυγαν από το αέτωμα κατρακυλώντας στο μικρό μπαλκονάκι της μονοκατοικίας ενώ δίπλα έπαιζαν τα μικρά παιδιά «πάγωσαν το αίμα» των κατοίκων της περιοχής. Ωστόσο για 1-2 μέτρα απόσταση, ευτυχώς, δεν σημειώθηκε κάποιος τραυματισμός. Μετά από αυτό όμως οι κάτοικοι αγωνιούν για το ποια μπορεί να είναι η επόμενη κατάρρευση από το ίδιο σπίτι και γι’ αυτό το λόγο κάλεσαν τα Νέα της Λέσβου την Παρασκευή, δείχνοντάς μας τις συνθήκες και ζητώντας να αναδείξουμε το θέμα για να παρέμβει άμεσα αρμόδιος από το Δήμο. Η ιδιαιτερότητα στη συγκεκριμένη κατοικία είναι ότι δεν είναι εγκαταλελειμμένη αλλά ανήκει σε ιδιοκτήτη, ο οποίος την πουλά έχοντας μάλιστα ένα κινητό τηλέφωνο αναρτημένο στην πρόσοψη. Στην ερώτησή μας αν οι κάτοικοι έχουν επικοινωνήσει με τον ιδιοκτήτη, η απάντηση που λάβαμε ήταν ότι τον έχουν ενημερώσει στην Αθήνα όπου βρίσκεται ο ίδιος, όμως, δεν έδειξε κάποιο ενδιαφέρον, ενώ σε επόμενες κλήσεις τους δεν απαντούσε στο τηλέφωνο.

Ετοιμόρροπο, η κατάσταση του οποίου ανησυχεί τους περιοίκους αλλά δεν βλέπουν αρμόδιο να παρεμβαίνει!

Όπως είπε στα Νέα της Λέσβου ο παππούς ενός από τα παιδιά που έπαιζαν στη συγκεκριμένη περιοχή «την ώρα της κατάρρευσης δεν είναι μόνο ότι έπαιζαν τα παιδιά δίπλα σε αυτό το σημείο όταν κατέρρευσε, αλλά το πρόβλημα είναι ότι εδώ είναι η γειτονιά μας και εκ των πραγμάτων τα παιδιά και θα μπουν και θα βγουν και θα τρέξουν και εμείς εδώ θα καθόμαστε και θα αγωνιούμε μην τυχόν και φύγει καμιά πέτρα από τον τοίχο και χτυπήσει άνθρωπο». Και συνέχισε: «Κατανοούμε ότι το σπίτι είναι ιδιόκτητο, από κει και πέρα όμως εφόσον υπάρχουν κίνδυνοι για την σωματική ακεραιότητα των περιοίκων και των περαστικών οφείλει να παρέμβει ο Δήμος και να δώσει μία λύση. Αν ο ιδιοκτήτης της κατοικίας το πουλάει ή δεν το πουλάει δεν μας ενδιαφέρει, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ότι πρέπει να κατεδαφιστούν όποια σημεία είναι επίφοβα να πέσουν από μέρα σε μέρα ή να επισκευαστούν σε διαφορετική περίπτωση. Δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε μέχρι να πουληθεί το ακίνητο για να έρθει ο επόμενος ιδιοκτήτης να το επισκευάσει και προειδοποιούμε τον κάθε αρμόδιο αν συμβεί το παραμικρό θα είναι υπεύθυνοι και υπόλογοι αν δεν ασχοληθούν άμεσα».

Ο Δήμος θα πρέπει να δρομολογήσει μέσω της Πολεοδομίας και της Τεχνικής Υπηρεσίας να γίνει αυτοψία και να δουν πώς θα μπορέσουν να «απενεργοποιήσουν» τα επικίνδυνα σημεία του συγκεκριμένου σπιτιού.

 

Μεγάλη πληγή για τη Λέσβο

Επί Δημαρχίας Σπύρου Γαληνού τα ακατοίκητα σπίτια με κίνδυνο κατάρρευσης μικρών και μεγάλων τμημάτων τους και πρόκληση τραυματισμού σε διερχόμενους πολίτες καταγράφηκαν από τον τότε Αντιδήμαρχο, Νίκο Καρασάββα, σε 400, για τα οποία η Δημοτική Αρχή είχε δεσμευτεί να ξεκινήσει μία διαδικασία κατεδαφίσεων με προτεραιότητα τα πιο επικίνδυνα. Ωστόσο αυτό δεν έγινε ελλείψει χρημάτων και συνεχίζεται το ίδιο και στην παρούσα Δημοτική Αρχή, με την αρμοδιότητα να βρίσκεται στην Πολεοδομία, αλλά η τεχνική υπηρεσία είναι αυτή που εκτελεί, δηλαδή κατεδαφίζει. Πρόσφατα ο Υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, αναγνώρισε αυτό το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι να αναλάβουν αυτό το βάρος, υποσχόμενος ότι θα τους χρηματοδοτήσει, όπως εξήγησε στα Νέα της Λέσβου ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Στρατής Τζιμής. «Είναι τεράστιο το κόστος και δεν έχουν πόρους να το επωμιστούν οι Δήμοι και αυτό συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα, όχι μόνο στη Λέσβο και γι’ αυτό το λόγο δεσμεύτηκε ο κύριος Καραμανλής και περιμένουμε», σημείωσε ο Αντιδήμαρχος.

Ωστόσο περιμένοντας τον κύριο Καραμανλή να τους χρηματοδοτήσει πριν συμβεί κανένα κακό οι Δήμοι οφείλουν να παρέμβουν σε αυτά που υπάρχει άμεσος κίνδυνος κατάρρευσης, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται ιεράρχηση των αναγκών από τους υπαλλήλους, ώστε να υπάρξουν εκεί που πρέπει άμεσες παρεμβάσεις προς αποφυγή ατυχημάτων.

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img