Τετάρτη, 6 Ιουλίου, 2022

Από τη Γαλλία στον Πολιχνίτο με αγάπη

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τους εταίρους του από το Collège Les Coudriers από το Villers Bocage και το Lycée Jean-Baptiste Delambre, που εδρεύουν στη Γαλλία, υποδέχτηκε 7 – 15 Μαΐου το Γυμνάσιο και το Λύκειο Πολιχνίτου, στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Societies, Environment, Risks» (Κοινωνίες, Περιβάλλον, Κίνδυνοι).

Οι εργασίες της εβδομάδας αυτής που είχε τίτλο «Φυσικές καταστροφές και οι επιπτώσεις τους στις κοινωνίες» έδωσαν τη δυνατότητα στους μαθητές που συμμετείχαν να ενημερωθούν για τα γεωφυσικά φαινόμενα, που προξένησαν σημαντικές καταστροφές τόσο στο νησί μας όσο και στην Ελλάδα γενικότερα.

Η ποικιλία των φυσικών φαινομένων έδωσε την ευκαιρία για συζήτηση και στοχασμό, ενώ αναδύθηκαν μηνύματα για τα κοινά προβλήματα της Ευρώπης.

Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Φυσικής ιστορίας του Σιγρίου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης, καθώς και στο ιστορικό Κάστρο και μελέτησαν τους καταστροφικούς σεισμούς, τις πλημμύρες, την παγωνιά και τις πυρκαγιές που έπληξαν την περιοχή. Με δημιουργικότητα και κριτική σκέψη συνεργάστηκαν σε πολυπολιτισμικές ομάδες, συνομίλησαν με κατοίκους της Βρίσας που επλήγησαν από το σεισμό του 2017, εκπαιδεύτηκαν στις πρώτες βοήθειες και πήραν μέρος σε ολοκληρωμένη άσκηση σεισμού που διοργάνωσε η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας.

Επιπλέον, είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν και να ανταλλάξουν απόψεις για τον τόπο διαμονής τους, τον πολιτισμό, το σχολείο και το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας τους. Οι επισκέπτες, μαθητές και καθηγητές, ξεναγήθηκαν στα σχολεία, στις πόλεις και τα χωριά του νησιού όπου έμαθαν για την καθημερινότητα, τον πολιτισμό, την ιστορία, το περιβάλλον, τις φυσικές ομορφιές του νησιού, ενώ παράλληλα “γεύτηκαν” την ελληνική φιλοξενία συνδυασμένη με τοπικά εδέσματα και παραδοσιακές συνταγές.

Οι Γάλλοι μαθητές έτυχαν θερμής υποδοχής τόσο από τις οικογένειες των μαθητών του Πολιχνίτου που τους φιλοξένησαν όσο και από τους εκπαιδευτικούς – μέλη του προγράμματος που συντόνισαν τη δράση, τους συλλόγους διδασκόντων και τους διευθυντές των δύο σχολείων.

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις