Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Από τη Γέρα στη Μητρόπολη Ελευθερούπολης

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Δεν είναι λίγοι οι συντοπίτες μας οι οποίοι έχουν ακολουθήσει το δικό τους μονοπάτι εκτός νησιού και έχουν κατορθώσει σπουδαία πράγματα λαμβάνοντας μεγάλα αξιώματα. Πριν έναν μήνα περίπου είχαμε ρεπορτάζ για την Ιωάννα Μιχαλάκα από τη Γέρα, η οποία ζει μόνιμα πλέον στην Αμερική και διδάσκει σε στρατιωτικό πανεπιστήμιο. Ωστόσο υπάρχουν αρκετοί ακόμα από τη Λέσβο οι οποίοι έφυγαν από το νησί μας και χαράζοντας τον δικό τους δρόμο έχουν καταφέρει πολλά. 

Ένας από αυτούς είναι και ο Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως Χρυσόστομος (κατά κόσμον Ιωάννης Αβαγιανός), ο οποίος κατάγεται από τον Μεσαγρό και είναι Έλληνας ιεράρχης. Γεννήθηκε στις 12 Μαρτίου 1947 και σπούδασε στην Θεολογική Σχολή Αθηνών. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1973 και Πρεσβύτερος το 1977. Υπηρέτησε ως ιεροκήρυκας στις Ιερές Μητροπόλεις Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας και Μυτιλήνης, Ερεσού και Πλωμαρίου, καθώς και στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Αποσπάστηκε στην Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή ως Εφημέριος, Πνευματικός, Διευθυντής του Οικοτροφείου και Καθηγητής. Εργάσθηκε και ως κωδικογράφος της Ιεράς Συνόδου επί πολλά έτη. Ασχολήθηκε επισταμένως με τη συγγραφή, δημοσιεύοντας πλήθος μελετών και δύο συλλογές γραπτών κηρυγμάτων. Την 26η Απριλίου 2004 εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Ελευθερουπόλεως, η χειροτονία του ετελέσθη στις 28 Απριλίου 2004.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΙΛΟΥΔΗ

-Σεβασμιώτατε, με ιδιαίτερη συγκίνηση και υπερηφάνεια παρακολουθούμε την πορεία σας στα εκκλησιαστικά πράγματα της χώρας μας, έρχεστε και συχνά στη γενετήρά σας τιμώντας τις γιορτές των Αγίων της Λέσβου.  Πείτε μας λίγα λόγια για την πορεία σας στην Εκκλησία. 

«Κύριε Βασιλούδη κατ’ αρχάς σας ευχαριστώ για την συνέντευξη. Ἡ πορεία μου στον εκκλησιαστικό χώρο ξεκίνησε με την είσοδό μου στον Ιερό Κλήρο. Μετά το πέρας των θεολογικών σπουδών μου και τής στρατιωτικής μου θητείας το 1973 χειροτονήθηκα Διάκονος και το 1977 Πρεσβύτερος από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Φλωρίνης π. Αυγουστίνο Καντιώτη και διορίσθηκα Ιεροκήρυξ  τής Ι. Μητροπόλεως Φλωρίνης. Το 1986 πήρα μετάθεση στην Ι. Μητρόπολη Μυτιλήνης. Το έτος 1999 διορίσθηκα Ιεροκήρυξ τής Ἱ. Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Στην Αθήνα υπηρέτησα κυρίως κατ’ αρχάς στη Γραμματεία τής Ἱ. Συνόδου και κυρίως στην Ριζάρειο Σχολή. Το 2004 εξελέγην Μητροπολίτης τής Ι. Μητροπόλεως Ἐλευθερουπόλεως, όπου μέχρι σήμερα διακονώ».

-Από πότε καταλάβατε ότι θέλετε να ακολουθήσετε τον δρόμο της Ιεροσύνης;

 «Παιδιόθεν. Από τότε που “ένιωσα” τον κόσμο».

-Όπως γνωρίζουμε η καταγωγή σας είναι από τη Λέσβο. Επισκέπτεστε συχνά το νησί μας; Ποια είναι τα συναισθήματά σας για τον τόπο καταγωγής σας;

«Είμαι Λέσβιος την καταγωγή και καυχώμαι γι’ αυτήν, όπως καυχώμαι και για τούς γεννήτορές μου. Καθημερινά από το διαδίκτυο παρακολουθώ τη ζωή του νησιού μου και ποτέ από τη σκέψη και την καρδιά μου δεν έφυγε ἡ νοσταλγική εικόνα τής γενέτειράς μου. Χαίρομαι δε όταν ευκαιρίας δοθείσης πατώ τα αγιασμένα από το αίμα τόσων Άγιων χώματά της και αντικρύσω αγαπημένα πρόσωπα συγγενών και φίλων».

-Οι νέοι σήμερα έρχονται αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα. Βρίσκονται κοντά στην Εκκλησία; Θεωρείτε πως όσο περνάει ο καιρός απομακρύνονται από την Εκκλησία;

«Το θέμα των νέων μας δεν παύει να μάς απασχολεί. Ἡ παιδεία τους, οι μειωμένες ηθικές αντιστάσεις του καιρού μας, οι συνέπειες πού έχει στην διαμόρφωση τού χαρακτήρα τους ἡ εποχή μας, με την καταπληκτική πρόοδο τής Επιστήμης και τής Τεχνολογίας, αλλά και την τρομακτική αποτυχία της στο πεδίο των χριστιανικών αξιών. Όσον αφορά το μέλλον των παιδιών μας δεν απογοητευόμαστε. Ελπίζουμε τουλάχιστον τα “κεράτια” των άφθονων και πρόχειρων κοσμικών ανέσεων να τούς οδηγήσουν κάποτε στο Πατρικό Σπίτι, την Εκκλησία».

-Τι μήνυμα θα θέλατε να περάσετε στον κόσμο που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα σήμερα (με την ακρίβεια κ.τ.λ.);

«Το μήνυμα που εκπέμπουμε με πατρική αγάπη είναι ό,τι έχουμε διδαχθεί οἱ χριστιανικές γενεές: “Ἐλπισον ἐπί Κύριον”. Ό,τι με λόγια απλά μάς είπε κάποτε ὁ χριστιανός ποιητής: “Μην φοβηθείς αυτόν πού στήριξε στην πίστη επάνω την ἐλπίδα. Τον είδα στη ζωή να μάχεται, μα πάντα ανίκητο τον είδα”».

-Σας ευχαριστώ για τη συνομιλία που είχαμε. 

«Και εγώ ευχαριστώ για τη δυνατότητα να επικοινωνήσω με τους αναγνώστες της εφημερίδας σας» 

spot_img

More articles

spot_img