Κυριακή, 23 Ιανουαρίου, 2022

Από τη λάμψη των αρχοντικών στον ξεριζωμό

Νέες φωτογραφίες από την ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη» δημοσίευσε η εταιρεία παραγωγής τρεις εβδομάδες πριν τη μεγάλη πρεμιέρα, που προγραμματίζεται για την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου. Στις φωτογραφίες αυτές αποτυπώνεται τόσο η αίγλη των αρχοντικών και των πλούσιων Μικρασιατών, όσο και οι μαύρες στιγμές της καταστροφής και του ξεριζωμού, ενώ μπορεί να αντιληφθεί κανείς το πόσο βίαια άλλαξε η ζωή των κατοίκων της Σμύρνης από τη μεγάλη σφαγή.

Εκτός αυτού, όμως, διαπιστώνουμε για μια ακόμη φορά την ποιότητα της παραγωγής της ταινίας και το πόσο έμφαση δόθηκε στις λεπτομέρειες, για να αποδοθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η ατμόσφαιρα της εποχής στη μεγάλη οθόνη.

Σε αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξε και η Λέσβος, καθώς ένα σημαντικό μέρος των γυρισμάτων του «Σμύρνη μου αγαπημένη» έγιναν το περασμένο καλοκαίρι και σε πολλά σημεία του νησιού, οπότε όπως έχει επιβεβαιωθεί και από το trailer, που βγήκε στη δημοσιότητα πριν από λίγο καιρό, η παρουσία του τόπου μας στην ταινία αναμένεται να είναι αρκετά έντονη. 

Στην υπόθεση της ταινίας (που βασίζεται στο ομότιτλο θεατρικό της Μιμής Ντενίση), η Filio Williams, μία ηλικιωμένη Ελληνοαμερικανίδα, σπεύδει στη Μυτιλήνη με την εγγονή της Helen, για να συμπαρασταθεί στους Σύρους πρόσφυγες. Κανείς δεν ξέρει την καταγωγή της, κανείς δεν ξέρει ότι η Σμυρνιά γιαγιά της, Φιλιώ Μπαλτατζή, βρέθηκε κάποτε στο ίδιο νησί κατατρεγμένη και προσφυγοπούλα. Το τεφτεράκι με τις συνταγές της συνονόματης γιαγιάς ξετυλίγει την πολυτάραχη ιστορία της κοσμοπολίτικης οικογένειας Μπαλτατζή, όπως διαμορφώνεται από τις τραγικές διεθνείς εξελίξεις που καθόρισαν τη μοίρα ολόκληρων λαών.