Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Από τη Λέσβο σε στρατιωτικό πανεπιστήμιο της Αμερικής

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Το νησί μας αποτελεί γενέτειρα σπουδαίων επιστημόνων, οι οποίοι έχουν σημειώσει μια λαμπρή και σπουδαία καριέρα τόσο εντός της Ελλάδας όσο και στο εξωτερικό. Άνθρωποι με κατάρτιση και πλούσια βιογραφικά καταγράφουν καθημερινά σπουδαίες διακρίσεις κάνοντας όλους εμάς εδώ στη Λέσβο περήφανους. 

Ένας από αυτούς τους ανθρώπους είναι και η Δήμητρα Μιχαλάκα από τον Παπάδο της Γέρας. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο  Πολυτεχνείο Πολιτικός Μηχανικός και μετά την αποφοίτησή της, έλαβε υποτροφία από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο αντικείμενο του Συγκοινωνιολόγου Πολιτικού Μηχανικού. Τώρα εργάζεται ως καθηγήτρια Πολιτικός Μηχανικός στο Σίταντελ, το στρατιωτικό πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας, με το βαθμό του Ταγματάρχη. Για την εκπαιδευτική και επαγγελματική της πορεία, έχει  λάβει 21 βραβεία σε Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Ελλάδα. Η κ. Μιχαλάκα μίλησε στα Νέα της Λέσβου για την λαμπρή σταδιοδρομία της, αλλά και για τις επισκέψεις που κάνει στο νησί μας. 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΙΛΟΥΔΗ

-Διαβάζοντας κανείς το βιογραφικό σας, διαπιστώνει ότι έχετε πλούσια κατάρτιση και επιμόρφωση, πέραν φυσικά της τεράστιας επαγγελματικής σας σταδιοδρομίας. Αρχικά θα ήθελα να σας ρωτήσω με ποια κριτήρια επιλέξατε να εργαστείτε στο εξωτερικό και αν ήταν από την αρχή στόχος να σπουδάσετε και να δουλέψετε εκεί.

«Μεγάλωσα στον Παπάδο της Γέρας και αγαπούσα τόσο πολύ τον τόπο μου και την οικογένειά μου που δεν ήθελα να φύγω από το νησί, πόσο μάλλον να πάω στο εξωτερικό. Ποτέ δεν το είχα σκεφτεί. Όμως η αγάπη μου για τα μαθηματικά και τη μάθηση γενικότερα με οδήγησαν να επιλέξω το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Μετσοβίου Πολυτεχνείου ως πρώτη επιλογή στις σπουδές μου. Φεύγοντας από το χωριό, η προσαρμογή μου στην Αθήνα δεν ήταν η ευκολότερη. Επέστρεφα στο νησί σχεδόν κάθε σαββατοκύριακο. Έβαλα στόχο να πάρω το πτυχίο μου όσο πιο γρήγορα γίνεται για να επιστρέψω στη Λέσβο. Τα κατάφερα και μάλιστα αρίστευσα. Για το λόγο αυτό, ο καθηγητής κ. Καρλαύτης μου πρότεινε να συνεχίσω τις σπουδές μου στο εξωτερικό. Μετά από πολλή σκέψη και δισταγμούς, τελικά έκανα τη σχετική αίτηση στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, το οποίο με δέχτηκε με υποτροφία και έτσι ξεκίνησα το μεταπτυχιακό μου τον Αύγουστο του 2007. Τελειώνοντας το μεταπτυχιακό, εργαζόμουν σε ερευνητικά προγράμματα του πανεπιστημίου και παράλληλα μου ανέθεσαν τη διδασκαλία των τριτοετών πολιτικών μηχανικών φοιτητών στα συγκοινωνιακά. Η επιτυχία μου στη διδασκαλία με ενθουσίασε τόσο που συνειδητοποίησα ότι καθηγήτρια πανεπιστημίου είναι το ιδανικό επάγγελμα για μένα. Έτσι συνέχισα τις σπουδές μου για διδακτορικό. Μετά την αποφοίτησή μου, λόγω του πλούσιου βιογραφικού μου και την επιτυχή συνέντευξη, προσλήφθηκα ως Επίκουρος καθηγήτρια στο Σίταντελ, το στρατιωτικό πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας, με το βαθμό του Λοχαγού, και έτσι παρέμεινα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

Από την βράβευση της Δήμητρας Μιχαλάκα στην Αμερική

– Από όσο γνωρίζουμε έχετε καταγωγή από το νησί μας τη Λέσβο. Επισκέπτεστε συχνά το νησί μας; Και αν ναι, πώς νιώθετε όταν επιστρέφετε στον τόπο καταγωγής σας;

«Επειδή αγαπώ πολύ το νησί μας και την οικογένειά μου που ζει εκεί, προσπαθώ να το επισκέπτομαι δύο φορές το χρόνο. Μερικές φορές περνάμε όλο το καλοκαίρι εκεί. Μένουμε στην Ευρειακή του κόλπου της Γέρας και γεμίζουν τα μάτια μας από όλες τις αποχρώσεις του μπλε και του πρασίνου. Επειδή όμως το ωραιότερο νησί του κόσμου πρέπει να το ευχαριστηθούμε και να μάθουμε στα παιδιά μας να το αγαπήσουν και αυτά όσο και εμείς, κάθε φορά επισκεπτόμαστε όσα περισσότερα μέρη μπορούμε. Νιώθω γαλήνη και ευγνωμοσύνη που είχα την ευκαιρία να μεγαλώσω σε ένα τόσο όμορφο και ξεχωριστό μέρος».

Διαβάζοντας κανείς το βιογραφικό σας, βλέπει ότι έχετε πολλές και σημαντικές διακρίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας;

«Από την πρώτη μέρα που πήγα στο σχολείο είχα ως στόχο να προσπαθώ για το καλύτερο για να μην απογοητεύσω ποτέ τους γονείς μου. Με την στήριξή τους και συστηματική δουλειά, τα πήγα πάρα πολύ καλά και άρχισαν να μου δίνονται ευκαιρίες που δεν είχα καν σκεφτεί. Τις αξιοποίησα και αυτό με βοήθησε να ανακαλύψω το ιδανικό επάγγελμα για μένα. Όταν αγαπάς τη δουλειά σου, είναι εύκολο να αποδώσεις το καλύτερο. Νιώθω πολύ τυχερή που οι προσπάθειές μου έχουν αναγνωριστεί και ανταμειφθεί».

Κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι νέοι από το νησί μας αποφασίζουν να φύγουν στο εξωτερικό προκειμένου να σπουδάσουν ή να δουλέψουν. Εσείς ως ένας άνθρωπος που έχει διαπρέψει στο εξωτερικό τι συμβουλές θα δίνατε στους νέους που παίρνουν μια αντίστοιχη απόφαση να εργαστούν εκεί;

«Το πιο βασικό απ’ όλα είναι να θέτεις στόχους και να δουλεύεις με επιμονή και υπομονή γι’ αυτούς. Αν σου αρέσει αυτό που κάνεις, έχεις πιο πολλή όρεξη, δύναμη, και κουράγιο να δουλέψεις σκληρά και να τα καταφέρεις. Άλλες συμβουλές που θα έδινα είναι οι παρακάτω:

1) Δούλεψε σκληρά. Η σκληρή δουλειά κάποια στιγμή ανταμείβεται.

2) Εκμεταλλεύσου τις ευκαιρίες που σου δίνονται. Ποτέ δεν ξέρεις πού θα σε οδηγήσουν.

3) Μάθε κάτι καινούργιο. Κάποια στιγμή μπορεί να σου χρειαστεί.

4) Μη διστάζεις να ζητάς βοήθεια στις δύσκολες στιγμές».

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img