Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Από τη Λέσβο στο Μουσείο Μπενάκη

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Έκθεση που θα περιλαμβάνει αρχαιολογικά ευρήματα από τη Λέσβο της πρώιμης Εποχής του Λίθου, καθώς και από την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Μπενάκη υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν αύριο Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου και θα περιλαμβάνει πετρώματα του νησιού μας από 2,5 εκατομμύρια έως και 50.000 χρόνια πριν. 

Η αισθητική αφύπνιση ξεκινά πριν από την εμφάνιση των Homo sapiens και συνδέεται με προγονικά είδη του ανθρώπου που δημιουργούσαν εργαλεία ακολουθώντας την αχελαία τεχνική παράδοση. Σε αυτή την παράδοση ανιχνεύεται αρχαιολογικά η συμβολική έκφραση μέσω της σκόπιμης κατάτμησης του λίθου για τη δημιουργία δακρυόσχημης και σφαιρικής φόρμας. 

Η συμμετρία, η επιλογή εντυπωσιακών πετρωμάτων και ενίοτε η διαμόρφωση κοφτερών ακμών γύρω από ένα κεντρικό σημείο αναφοράς εγγενές στην πρώτη ύλη – ένα απολίθωμα ή μια κρυσταλλική ατέλεια – εντοπίζονται για πρώτη φορά στο εμβληματικό εργαλείο της Αχελαίας, τον χειροπέλεκυ. Το υλικό αυτό εμπλουτίστηκε με λίθινα εργαλεία από τη Λέσβο, τα οποία φέρνει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς και με άλλα εργαλεία από σημαντικές παλαιολιθικές θέσεις στην Ευρασία και την Αφρική. 

Με τους τρεις πυλώνες, η έκθεση συστήνει στο κοινό την παλαιολιθική κληρονομιά, διαμορφώνοντας το κατάλληλο πλαίσιο ώστε τα αρχαιολογικά ευρήματα από το Αιγαίο να συνομιλήσουν με ευρήματα της πρώιμης Εποχής του Λίθου από την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία, δηλαδή από τον Παλαιό Κόσμο. Τα εκθέματα είναι σπάνια παλαιολιθικά εργαλεία από το Μουσείο Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Προϊστορικής Έρευνας στο Τοταβέλ, το Ινστιτούτο Ανθρώπινης Παλαιοντολογίας στο Παρίσι, το Μουσείο Προϊστορίας Άνω Γαλιλαίας και το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, το Μουσείο του Πανεπιστημίου του Βιτβάτερσραντ στη Νότια Αφρική, τη συλλογή του Τόνι Μπερλάντ, και το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης και εκτίθενται στην Ελλάδα για πρώτη φορά.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img