Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

“Από την αρχή” οι Παιδικές Κατασκηνώσεις

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Τρέχει η Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Μυτιλήνης για να προλάβει να λειτουργήσει τον χώρο από το ερχόμενο καλοκαίρι

Αγώνα με τον χρόνο, τους μήνες και τις μέρες δίνει ο Αναπτυξιακός Οργανισμός “Μυτιλήνη Α.Ε.” και ο Δήμος Μυτιλήνης για να προλάβει να λειτουργήσει, έστω φέτος, τις Παιδικές Κατασκηνώσεις στη Νεάπολη. Την περασμένη Δευτέρα υπεγράφη η σύμβαση ανάθεσης μεταξύ του Προέδρου του Αναπτυξιακού Οργανισμού και Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοσθένη Χατζηγιάννη και του εργολάβου και ξεκίνησε η προεργασία για την επισκευή των εγκαταστάσεων στο πρώην ΠΙΚΠΑ. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της σύμβασης, το έργο θα πρέπει να παραδοθεί στο τέλος του ερχόμενου Μαΐου, χωρίς να αποκλείεται η χορήγηση παράτασης λόγω των ασφυκτικών προθεσμιών.

Η επαναλειτουργία των Παιδικών Κατασκηνώσεων είναι το πρώτο έργο με το οποίο καταπιάστηκε ο Αναπτυξιακός Οργανισμός όταν πήρε τον φάκελο από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου τον Δεκέμβριο του 2021, με σκοπό να προχωρήσει γρηγορότερα τις διαδικασίες. 

Στην πορεία όμως προέκυψαν αρκετά προβλήματα και καθυστερήσεις επειδή η νομοθεσία ως προς την αδειοδότηση και την λειτουργία των χώρων των παιδικών κατασκηνώσεων έχει αλλάξει άρδην τα τελευταία χρόνια. 

Η Διοίκηση του Οργανισμού προχώρησε στην νομιμοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών, στην σύνταξη των τοπογραφικών, στην μελέτη σκοπιμότητας του έργου και στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αλλά όταν έφθασε η ώρα να προχωρήσει σε απευθείας αναθέσεις για την επισκευή των εγκαταστάσεων η Επιτροπή, που έχει συσταθεί για την εκτέλεση του έργου, αποφάνθηκε ότι απαιτείται η διεξαγωγή ανοιχτού διαγωνισμού με την κατάθεση προσφορών από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες. Για τον λόγο αυτό οι διαδικασίες “κόλλησαν” πέρυσι και οι εγκαταστάσεις παρέμειναν κλειστές.

Θυμίζουμε ότι μετά από την παράδοση του χώρου από την ΜΚΟ που τον χρησιμοποιούσε επί σειρά ετών για την φιλοξενία ευάλωτων προσφύγων και μεταναστών, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, διέθεσε στο Δήμο το ποσό των 270.000 ευρώ προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές και να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν οι παιδικές κατασκηνώσεις. Μετά από αρκετές συσκέψεις και επιτόπιες αυτοψίες από τους αρμόδιους, κρίθηκε απαραίτητο να διεκπεραιωθούν όλες οι διαδικασίες για τη νομιμοποίηση των κτιρίων, την περίφραξη, την πυροπροστασία, την σύνταξη τοπογραφικού, ώστε όλη η έκταση των 37 στρεμμάτων να αξιοποιηθεί προς όφελος των δημοτών. 

Ο προϋπολογισμός των επισκευαστικών εργασιών ανέρχεται στο ποσό των 210.000 ευρώ, με βάση τη μελέτη που είχε εκπονήσει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, ενώ έχουν ληφθεί υπόψη τα αυστηρά μέτρα που έθεσε η Πολιτεία τα τελευταία χρόνια στην αδειοδότηση λειτουργίας των Παιδικών Κατασκηνώσεων. Ωστόσο, ο ανάδοχος εργολάβος προσέφερε υψηλό ποσοστό έκπτωσης και η σύμβαση υπεγράφη στα 115.000 ευρώ.

Ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου Μυτιλήνης, Δ. Χατζηγιάννης και ο εργολάβος, κ. Ζούρος

Τώρα τρέχουμε…

Η Δημοτική Αρχή έθεσε σε προτεραιότητα αυτό το έργο με σκοπό να δώσει και πάλι την δυνατότητα σε δεκάδες παιδιά να φιλοξενηθούν δωρεάν στις εγκαταστάσεις του ΠΙΚΠΑ το ερχόμενο καλοκαίρι. «Εγκαταστάθηκε ο εργολάβος και θα προσπαθήσουμε μαζί με τα συνεργεία να επισπεύσουμε την εκτέλεση των εργασιών για να είναι όλα έτοιμα το ερχόμενο καλοκαίρι. Ήδη έχει ξεκινήσει η προεργασία για την επισκευή και την συντήρηση των υποδομών και του εξοπλισμού, ενώ έχουμε ένα ποσό στην άκρη και για το νέο εξοπλισμό που θα χρειαστούμε. Παράλληλα καταφέραμε να εξασφαλίσουμε ένα κονδύλι της τάξης των 60.000 ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης για την πυρασφάλεια του οικοπέδου», δήλωσε ο Δ. Χατζηγιάννης.

Εκτός από την Αναπτυξιακή Εταιρεία που έχει αναλάβει την εκτέλεση του έργου, έχει οριστεί αρμόδια Επιτροπή για την οργάνωση και λειτουργία του χώρου, με Πρόεδρο την Αντιδήμαρχο, Δήμητρα Αλεξανδρή. Την θέση του Αντιπροέδρου έχει αναλάβει ο Δημοσθένης Χατζηγιάννης, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Ηρακλής Κουντουρέλλης ανέλαβε καθήκοντα Οικονομικού Συμβούλου, έχοντας εμπειρία στην οργάνωση και λειτουργία των παιδικών κατασκηνώσεων από την συμμετοχή του στο Δ.Σ. του Παραρτήματος Μυτιλήνης του ΠΙΚΠΑ. Ως μέλη έχουν οριστεί ο πρώην Αντιδήμαρχος, Ηλίας Κουνιαρέλλης και το στέλεχος του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών, Αθηνά Πασχαλίδου. Η διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη γίνεται από το αρμόδιο Τμήμα Προγραμμάτων Κοινωνικής Πρόνοιας της Διεύθυνσης Πολιτισμού.

Παράλληλα με το έργο της επισκευής των εγκαταστάσεων τους επόμενους μήνες, θα  διεξαχθεί διαγωνισμός και για την προμήθεια νέου εξοπλισμού.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img