Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

Από το λιμάνι των Μεστών τα πλοία για Πειραιά

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

 

erver hide=”2023-04-03 09:00 Europe/Athens”]

Update

Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις στο σημερινό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ μας για άμεση επαναφορά του παλιού καθεστώτος κατάπλου των πλοίων στο λιμάνι της Χίου και όχι των Μεστών όπως γίνεται από την περασμένη εβδομάδα μετά τις δηλώσεις του Λιμενάρχη του νησιού για την ασφάλεια του λιμένα που ανάγκασαν την Blue Star Ferries να μετακινήσει τα πλοία της στο λιμάνι των Mεστών όπως αναδεικνύουν για τη Λέσβο σήμερα στο πρωτοσέλιδο τους τα Nέα της Λέσβου. Όπως ήταν επόμενο, μετά τα τελευταία δραματικά γεγονότα των Τεμπών όπως γράφουμε και στο ρεπορτάζ μας, η κάθε υπηρεσία και φορέας αρχίζει να ψιλοκοσκινίζει τα θέματα αρμοδιότητα του και αυτό δεν είναι αρνητικό, απεναντίας μάλιστα θα συμβάλλει στο να αρχίσουν να λειτουργούν πράγματα στην Ελλάδα που μέχρι τώρα παρέμεναν στάσιμα.

Ο ξεσηκωμός των παραγόντων της Χίου (η οποία έχει ισχυρή φωνή στα κέντρα λήψης των αποφάσεων εν αντιθέσει με τη Λέσβο)  από αυτήν την εξέλιξη καθώς για να ταξιδέψουν οι επιβάτες από τα Μεστά  θα πρέπει να οδηγούν για ώρα με τα αυτοκίνητά τους,  ενεργοποίησε τις υπηρεσίες και όπως γράφουμε και στο ρεπορτάζ μας σήμερα, άμεσα την Παρασκευή έγινε αυτοψία από Επιτροπή η οποία εισηγήθηκε μικρής κλίμακας παρεμβάσεις υπογράφοντας για την ασφάλεια του λιμανιού.  Κατόπιν αυτής της εξέλιξης εστάλει έγγραφο στην Blue Star στην οποία παρέχονται οι εγγυήσεις για την ασφάλεια του λιμένα και ως εκ τούτου σήμερα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι από αύριο Τρίτη επανέρχονται τα δρομολόγια της στο παλαιό καθεστώς ενώ σήμερα Δευτέρα καθώς ήταν προγραμματισμένα θα εκτελεστούν από τα Μεστά.

[timed-content-s

Σήμερα στο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ τα νέα της Λέσβου γράφουν για τη μεγάλη ανατροπή που καταγράφεται στα εδώ και πολλές δεκαετίες ισχύοντα για τους επιβάτες που ταξιδεύουν από Μυτιλήνη προς Πειραιά και αντίστροφα, καθώς πλέον ο κατάπλους και η πρόσδεση των πλοίων…

Διαβάστε τη συνέχεια στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Τα Νέα της Λέσβου»
[/timed-content-server]

  • Σταμάτησε τα δρομολόγια από το λιμάνι της Χίου η Blue Star μετά τις δηλώσεις του Λιμενάρχη για την ασφάλεια των πλοίων

Μεγάλη ανατροπή καταγράφεται στα εδώ και πολλές δεκαετίες ισχύοντα για τους επιβάτες που ταξιδεύουν από Μυτιλήνη προς Πειραιά και αντίστροφα, καθώς πλέον ο κατάπλους και η πρόσδεση των πλοίων στο λιμάνι της Χίου δεν γίνεται στην πρωτεύουσα αλλά στο λιμάνι των Μεστών και ως εκ τούτου πλέον τα πλοία της Blue Star και της Hellenic Seaways θα εκτελούν τα δρομολόγιά τους από αυτή την περιοχή μέχρι νεοτέρας. Η εξέλιξη αυτή προφανώς είναι επηρεασμένη από τα όσα έχουν δει το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας μετά το δυστύχημα των Τεμπών, καθώς πλέον ο καθένας που έχει θέση ευθύνης αναθεωρεί και ψιλοκοσκινίζει τα θέματα της αρμοδιότητάς του ώστε να μη βρεθεί εκτεθειμένος.

Την Παρασκευή είχε μεταβεί εσπευσμένα στη Χίο Επιτροπή για να ελέγξει το λιμάνι και να θέσουν τις προτεραιότητες των βελτιωτικών παρεμβάσεων που απαιτούνται.  Οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επαναφορά του παλιού καθεστώτος ακόμα και από αυτήν την εβδομάδα ίσως και τις αμέσως επόμενες ημέρες με κάποια μπαλόνια που μπορεί να αγοραστούν με συνοπτικές διαδικασίες και να τοποθετηθούν.  Ωστόσο οι πιο ψύχραιμες φωνές έλεγαν ότι το ουσιαστικό πρόβλημα του λιμανιού της Χίου είναι η μείωση του βάθους του και θα πρέπει να γίνουν έργα εκβάθυνσης για να μπορέσει να έχει ασφάλεια για τα πλοία. Σε κάθε περίπτωση καθώς οι Χιώτες έχουν ξεσηκωθεί για αυτήν την κατάσταση και έχουν και… Υπουργό στην κυβέρνηση τον Νότη Μηταράκη, εκτιμάται πως καλώς ή κακώς, σύντομα τα πλοία θα επανέλθουν στο λιμάνι της Χίου με εκβάθυνση ή χωρίς. Το θέμα είναι ποιος θα αναλάβει την ευθύνη;

Το λιμάνι της Χίου στο οποίο κατέβαιναν έστω για λίγο κάποιοι επιβάτες από τη Μυτιλήνη προς Πειραιά στον ενδιάμεσο σταθμό

Για τους επιβάτες της Λέσβου

Ο πράκτορας της Blue Star Ferries για τη Μυτιλήνη Ηλίας Πίκουλος

Για τους επιβάτες της Λέσβου ο συνολικός χρόνος του ταξιδιού, σύμφωνα με τον πράκτορα της Blue Star, Ηλία Πίκουλο, δεν επηρεάζεται ως προς τη συνολική διάρκεια. Ωστόσο από τη Μυτιλήνη για Χίο και αντίστροφα από τις 3 ώρες διάρκεια που ήταν με την πρόσδεση στο λιμάνι της Χίου, τώρα η απόσταση μεγαλώνει και η διάρκεια φτάνει τις τέσσερις ώρες. Όμως η επιπλέον ώρα που προστίθεται για το δρομολόγιο Μυτιλήνη-Χίος και αντίστροφα δεν επιβαρύνει χρονικά το υπόλοιπο ταξίδι από Μεστά προς Πειραιά, καθώς «κερδίζει» τον επιπλέον χρόνο το πλοίο φτάνοντας γρηγορότερα σε σχέση με το λιμάνι της Χίου. Με απλά λόγια μεγαλώνει σε διάρκεια το δρομολόγιο από Μυτιλήνη προς Χίο και αντίστροφα και μικραίνει σε διάρκεια από Μεστά προς Πειραιά.

Ουσιαστικά η Blue Star αντέδρασε με αυτό τον τρόπο ανακοινώνοντας ότι τα πλοία της θα προσεγγίζουν τη Χίο στο εξής από το λιμάνι των Μεστών μετά από δηλώσεις του Λιμενάρχη Χίου περί ακαταλληλότητας του λιμανιού, ενώ ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Χίου μετέφερε το θέμα στη Γενική Γραμματεία Λιμένων ώστε να γίνει έλεγχος καταλληλότητας.

Οι δηλώσεις του Λιμενάρχη έχουν προκαλέσει μεγάλη ενόχληση στον Δήμαρχο, Σταμάτη Κάρμαντζη, ωστόσο από όλη αυτή την ιστορία αυτό που ενδιαφέρει σε επίπεδο Λέσβου είναι τι αλλάζει για τους επιβάτες του νησιού μας που ταξιδεύουν με τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια προς Πειραιά και αντίστροφα με ενδιάμεσο σταθμό τη Χίο.  Όπως εξήγησε ο πράκτορας της Blue Star στη Μυτιλήνη Ηλίας Πίκουλος, «για τους επιβάτες της Λέσβου δεν αλλάζει κάτι πέραν του ότι σε αυτή την ημίωρη παραμονή για την αποβίβαση ή επιβίβαση των επιβατών στον ενδιάμεσο σταθμό της Χίου δεν θα βλέπουν την πρωτεύουσα αλλά τα Μεστά, καθώς ο συνολικός χρόνος του ταξιδιού παραμένει ο ίδιος, ασχέτως αν για να φτάσουμε από τη Μυτιλήνη στη Χίο θα ταξιδεύουμε περισσότερο, ενώ από τα Μεστά προς Πειραιά θα φτάνουμε πιο γρήγορα και ο συνολικός χρόνος περίπου θα είναι ο ίδιος και λίγο πιο σύντομος για τους Χιώτες επιβάτες. Ουσιαστικά το πρόβλημα είναι για τους γείτονές μας Χιώτες, καθώς έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο, όπως θα συνέβαινε με τη Λέσβο αν καταργούσαν το λιμάνι της Μυτιλήνης και γινόταν η ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση από το Σίγρι. Θέλω να πω με άλλα λόγια ότι θα πρέπει να διανύουν κάποια απόσταση μέχρι τα Μεστά, ενώ και οι χερσαίες υποδομές δεν είναι στα επίπεδα για να υποστηρίξουν τη λειτουργία ενός μοναδικού λιμανιού που να εξυπηρετεί το νησί. Σε επίπεδο όμως λιμενικών εγκαταστάσεων θα σας έλεγα ότι το λιμάνι των Μεστών είναι πολύ καλύτερο και σαφώς ανώτερο από το λιμάνι της Χίου και από πλευράς καιρού για να προσεγγίζουν τα πλοία και από πλευράς υποδομών για την πρόσδεση, όπου υπάρχει πανάκριβος εξοπλισμός για το δέσιμο των πλοίων», είπε ο πράκτορας της Blue Star Ferries.

Όπως εξήγησε ο κ. Πίκουλος «ο χρόνος του ταξιδιού για τους επιβάτες της Λέσβου δεν αλλάζει, αν και συντομεύεται λίγο το ταξίδι από και προς τον Πειραιά για τους Χιώτες, για μας όμως παραμένει το ίδιο σε επίπεδο Λέσβου».

Ο ίδιος δικαιολόγησε απόλυτα την απόφαση της Blue Star να αλλάξει λιμάνι μετά τις δηλώσεις του λιμενάρχη, σημειώνοντας ότι «υπάρχουν προβλήματα στο λιμάνι της Χίου, καθώς και το βάθος έχει μειωθεί από διάφορα υλικά και δεν είχαν γίνει κάποια έργα καθαρισμού στα χρόνια που μεσολάβησαν, όπως και άλλα θέματα, ενώ τώρα το λιμάνι των Μεστών είναι ένα καινούργιο λιμάνι και οι συνθήκες κατάπλου και απόπλου των πλοίων είναι σαφώς καλύτερες».

spot_img

More articles

spot_img
spot_img