Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Από τον Πειραιά στην Αγιάσο για τη Μεγαλόχαρη

Αν και διανύουμε το τελευταίο μισό του Νοεμβρίου συνεχίζουν να επισκέπτονται τη Λέσβο γκρουπ του εσωτερικού τουρισμού, φτάνοντας εδώ για να προσκυνήσουν και να ξεναγηθούν στα μοναστήρια και τις εκκλησίες. Την Κυριακή η Αγιάσος, που αποτελεί προορισμό αυτήν την περίοδο και για άλλους επισκέπτες από το εξωτερικό, που κάνουν πεζοπορία και άλλες δραστηριότητες, είχε την τιμητική της καθώς ο ναός γέμισε από τις φωνές προσκυνητών που έφτασαν από τον Πειραιά, με επικεφαλής ιερέα και περιοδεύουν στο νησί μας σε προσκυνήματα και μονές, ενώ φάνηκαν ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι από την Αγιάσο.

Ο εφημέριος του προσκυνήματος της Παναγίας, π. Νεκτάριος στα δεξιά της φωτογραφίας μας και αριστερά ο εφημέριος από τον Πειραιά στο ιερό του ναού

Παρουσία του εφημέριου του ναού της Παναγίας, π. Νεκταρίου, ο οποίος είχε ενημερωθεί και βρισκόταν στο ναό, οι προσκυνητές από τον Πειραιά είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά για το ιστορικό της μεταφοράς της εικόνας από τον μοναχό Αγάθωνα στην περιοχή, καθώς επίσης και για τα όσα ακολούθησαν με την αποκάλυψη της πραγματικής εικόνας, όπως επίσης και ενός σταυρού εντός του οποίου είναι εγκολπωμένο ένα τεμάχιο Τίμιου ξύλου από το σταυρό του Ιησού. Το Τίμιο ξύλο φυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού στο προσκύνημα της Αγιάσου και είναι αυτός ο σταυρός για τον οποίο γίνεται η λιτανεία κάθε χρόνο, ανήμερα της εορτής της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού.  

Οι προσκυνητές

Προσκυνητές ανεβοκατέβαιναν τα σοκάκια της Αγιάσου την Κυριακή ψωνίζοντας και από τις επιχειρήσεις

Οι προσκυνητές από τον Πειραιά άκουσαν τα λόγια του π. Νεκταρίου και προσευχήθηκαν στην εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου, η οποία σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, αγιογραφήθηκε από τον Ευαγγελιστή Λουκά και είναι μία από τις τέσσερις εικόνες που του αποδίδονται ότι αγιογράφησε.

Μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ο εφημέριος του προσκυνήματος της Παναγίας Αγιάσου, π. Νεκτάριος σημείωσε ότι «με την ευλογία του Αρχιερέα και Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Ιακώβου βρισκόμαστε εδώ για να ξεναγήσουμε και να ενημερώσουμε τους πολυπληθείς προσκυνητές που ανηφορίζουν στην Αγιάσο για να προσκυνήσουν την εικόνα της Μεγαλόχαρης και να πάρουν την ευλογία από αυτό τον ιερό τόπο».

Σύμφωνα με τον εφημέριο του ναού το προσκύνημα συνεχίζεται όλο το χρόνο, αν και η περίοδος του φθινοπώρου μέχρι και το Δεκέμβριο είναι αυτή που φέρνει γκρουπ από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. «Όπως λέει και ο δεσπότης μας, ζούμε σε μία Αγιοτόκο νήσο η οποία είναι ευλογημένη και έχουμε και την ευλογία της Παναγίας μας και των Αρχαγγέλων που στέκονται στο πλάι της και προστατεύουν τον τόπο μας», είπε ο π. Νεκτάριος, ο οποίος ξενάγησε τον εφημέριο του Πειραιά και στο ειδικό σημείο όπου φυλάσσεται το τεμάχιο του Τίμιου Σταυρού, το οποίο προσκύνησε ο εφημέριος με δέος, ευχαριστώντας τον ιερέα του προσκυνήματος της Αγιάσου για την θερμή υποδοχή και τα όμορφα λόγια που είπε στους προσκυνητές.

Αλλοδαποί επισκέπτες στην είσοδο του χωριού με ορειβατικά παπούτσια και σακίδια. Τους ρωτήσαμε και μας είπαν ότι είναι Γερμανοί
Υπέροχο φθινοπωρινό σκηνικό στα σοκάκια της Αγιάσου

Η Διαμάντω Ρουγκέλλη

Από την πλευρά της η Κοινοτάρχης, Διαμάντω Ρουγκέλλη, σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια η Αγιάσος έχει κάνει σημαντικά βήματα στην προσέλκυση τουριστών επισημαίνοντας: «Η Αγιάσος μας έχει πολύ καλές προοπτικές και ανεβαίνει συνέχεια ως τουριστικός προορισμός, καθώς το καλοκαίρι με το προσκύνημα της Παναγίας αλλά και το χειμώνα με τον υπέροχο ορεινό όγκο και τις μοναδικές περιπατητικές διαδρομές καταφέρνουμε να προσελκύσουμε τουρίστες όχι μόνο από την Τουρκία και την Ελλάδα, αλλά και από αρκετές χώρες της Ευρώπης. Ως Κοινοτικό Συμβούλιο σταθήκαμε με όλες μας τις δυνάμεις στις ανάγκες του χωριού και αυτό που μας χαροποιεί τώρα που μετράμε αντίστροφα για να παραδώσουμε στους επόμενους είναι ότι βλέπουμε συνεχώς να βελτιώνονται οι προοπτικές, ενώ θα πρέπει να ευχαριστήσω όλους τους συγχωριανούς μου για την διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα στο χωριό και τους επαγγελματίες για τις προσπάθειες που καταβάλλουν».

 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img