Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022

Από βδομάδα το δεύτερο ράντισμα

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Το αργότερο μέχρι την Τετάρτη αναμένεται να ξεκινήσει το δεύτερο ράντισμα κατά του δάκου της ελιάς σε όλη τη Λέσβο, καθώς η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο στάδιο της προετοιμασίας για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και όλες τις άλλες διευθετήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να ξεκινήσουν οι ψεκασμοί. 

Πρόκειται για τη δεύτερη γενική διαβροχή που θα είναι διάρκειας 8 ημερών και θα υλοποιηθεί σε μία περίοδο κατά την οποία οι πληθυσμοί του δάκου παρουσιάζουν κινητικότητα και μάλιστα σε κάποιες περιοχές με έντονες εστίες στη Λέσβο, γεγονός που καθιστά ειδικά αυτό το ράντισμα ως καθοριστικής σημασίας. Αυτό τόνισε μιλώντας στα ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ ο ένας εκ των δύο εκπροσώπων της κοινοπραξίας Μακρή-Παπαδέλλη για τη δακοκτονία, ο Χαράλαμπος Παπαδέλλης: «Ιδιαίτερα την περίοδο που διανύουμε η δεύτερη γενική διαβροχή έχει καθοριστικό ρόλο στην ανακοπή της αύξησης των πληθυσμών του δάκου και γι’ αυτό το λόγο εμείς δεν θέλουμε τίποτα άλλο παρά μόνο τη συμμετοχή των αγροτών, δηλαδή να έχουμε πρόσβαση στα περιφραγμένα χωράφια για να μπορούν τα συνεργεία μας να ψεκάσουν. 

Η καταπολέμηση του δάκου πέραν των δικών μας υποχρεώσεων που είναι δεδομένες και γνωστές πρέπει να αφορά όλους τους αγρότες, ιδιαίτερα φέτος που φαίνεται ότι έχουμε μία παραγωγική χρονιά ώστε να μπορέσουν να αντλήσουν ένα καλύτερο εισόδημα, να πάρουν με άλλα λόγια από τα χωράφια τους καρπούς των κόπων τους», είπε ο ίδιος, ο οποίος ως γνωστόν προέρχεται από το χώρο του ελαιολάδου, καθώς είναι ιδιοκτήτης εμπορικής εταιρείας με ελαιοτριβείο και τυποποίηση ελαιολάδου γνωρίζοντας τον συγκεκριμένο τομέα από πρώτο χέρι, τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα. «Θεωρώ ότι η αντίληψη που καλλιεργείται σε ένα ποσοστό των ελαιοπαραγωγών μας και αυτό πρέπει να αποτελέσει συνείδηση για όλους, είναι πως στο χωράφι δεν μπαίνουμε μόνο για να πάρουμε το λάδι, αλλά θα πάρουμε ό,τι δώσουμε. Υπ’ αυτήν την έννοια είναι το ελάχιστο για τον κάθε ελαιοπαραγωγό, αν δεν μπορεί να βρίσκεται ο ίδιος στο κτήμα του την ημέρα που ψεκάζουν τα συνεργεία μας, τουλάχιστον να φροντίσει να είναι ανοιχτές οι καγκελόπορτες για να έχουν πρόσβαση οι εργάτες. Δεν είναι δυνατόν κάθε χρόνο να κάνουμε την ίδια έκκληση και κάθε χρόνο να βρισκόμαστε μπροστά σε κλειστές πόρτες χωραφιών και να μην μπορούν τα συνεργεία μας να υπερπηδήσουν τις περιφράξεις, καθώς δεν θέλουμε να προκαλέσουμε ζημιά. Δεν θέλουν αυτοί οι αγρότες να ψεκάσουμε τα χωράφια τους; Δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό», είπε ο εργολάβος καθώς το ζήτημα της πρόσβασης των συνεργείων στα χωράφια απασχολεί κάθε χρόνο τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας!

Ο Πανάγος Κουφέλος

Από τη δική του πλευρά ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης, Πανάγος Κουφέλος, αν και το διάστημα των τελευταίων ημερών είναι επιφορτισμένος με τα ζητήματα της μεγάλης πυρκαγιάς στα Βατερά, συμμετέχει ταυτόχρονα και στο συντονισμό για τη δακοκτονία. Όπως είπε στα Νέα της Λέσβου: «Μένουν λίγες λεπτομέρειες να διευθετήσουμε και θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το πρωί της Δευτέρας ή εναλλακτικά την Τετάρτη, ώστε το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου να έχουμε ολοκληρώσει την δεύτερη γενική διαβροχή, να τοποθετηθούν στη συνέχεια υπό την εποπτεία της υπηρεσίας μας οι δακοπαγίδες, που καταγράφουν τις διακυμάνσεις του δάκου και από τις οποίες θα καθοριστεί ο χρόνος που θα γίνει η τρίτη διαβροχή.

Για όλα τα παραπάνω είναι ενημερωμένος ο Περιφερειάρχης μας Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος καθώς σχεδόν καθημερινά περιοδεύει και σε κάποια χωριά έχει την ευκαιρία να μιλά απευθείας ο ίδιος με τους ελαιοπαραγωγούς μας, καταγράφοντας τις αγωνίες αλλά και τα προβλήματά τους  και μπορώ να σας πω ότι πολλές φορές γνωρίζει ήδη τα δεδομένα πριν τον ενημερώσουμε εμείς επίσημα, βάσει των ενδείξεων που έχουμε με τις παγίδες που τοποθετούμε και τους γεωπόνους μας που παρακολουθούν τις διακυμάνσεις του δάκου. Οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου στα χωριά και ιδιαίτερα οι παλαιότερες γενιές έχουν πολύ μεγάλη εμπειρία, καθώς μεγάλωσαν μέσα στα χωράφια και αυτό τους κάνει ιδιαίτερα διορατικούς», κατέληξε ο κ. Κουφέλος.

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img