Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Εμπρησμός από αμέλεια!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Στα χέρια του Εισαγγελέα βρίσκεται ο φάκελος με όλα τα στοιχεία της έρευνας για τους υπαίτιους της φωτιάς που έκαψε πάνω από 20.000 στρέμματα γης, σπίτια και επιχειρήσεις
  • Τρία άτομα εμπλέκονται στην υπόθεση, ενώ η σπίθα φαίνεται πως ξεκίνησε από την χρήση μηχανήματος

Εμπρησμό από αμέλεια δείχνει το πόρισμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σχετικά με την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού που κατέκαψε τα Βατερά και την Βρίσα, αφήνοντας πίσω της πάνω από 20.000 καμένα στρέμματα γης, σπίτια και επιχειρήσεις. Ο ογκώδης φάκελος από την προανάκριση, που διενεργήθηκε επί 6 μήνες, έχει διαβιβαστεί στην Εισαγγελία που καλείται να ελέγξει όλα τα στοιχεία και να αποφανθεί για τις διώξεις που θα ασκηθούν. 

Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ των “Νέων της Λέσβου”, η ενδελεχής έρευνα που έγινε όλο αυτό το διάστημα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στην υπόθεση εμπλέκονται τρία άτομα, τα οποία εκτελούσαν εργασίες σε κτήμα πάνω από τα Βατερά με την χρήση μηχανήματος και μια σπίθα ήταν αρκετή για να συμβεί το μεγάλο αυτό κακό…

Θυμίζουμε ότι όλα ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου, 23 Ιουλίου, στην καρδιά του καλοκαιριού και ενώ ο παραθεριστικός οικισμός του Πολιχνίτου ήταν γεμάτος από ντόπιους και επισκέπτες για διακοπές. Ο πυκνός καπνός ψηλά, μέσα στο δάσος Βατερών ήταν ορατός από την παραλία και δεν άργησαν να φανούν οι φλόγες που κατέβαιναν επικίνδυνα προς τον οικισμό. Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, έλαβαν εγκαίρως την απόφαση για την εκκένωση του οικισμού, ειδάλλως θα μιλούσαμε σίγουρα και για ανθρώπινα θύματα. 

Ο πύρινος εφιάλτης συνεχίστηκε επί μέρες, με συνεχείς αναζωπυρώσεις που ανάγκασαν και τους κατοίκους της Βρίσας και του Σταυρού να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Επίγειες και εναέριες δυνάμεις από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη είχαν κληθεί να συνδράμουν το έργο των πυροσβεστών, αλλά για μια ολόκληρη εβδομάδα η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη.

Τραγικός απολογισμός

Ο απολογισμός σε καμένη γη, σπίτια και επιχειρήσεις ήταν τραγικός, γεγονός που ανάγκασε την κυβέρνηση και τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιο σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές, Χρήστο Τριαντόπουλο, να επισκεφθεί το νησί μας και να ανακοινώσει δέσμη μέτρων για την στήριξη των πληγέντων, τα οποία όμως μέχρι σήμερα έχουν εφαρμοστεί κατ’ ελάχιστον. 

Τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί ήταν η αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων, η καταβολή αποζημιώσεων για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή, η παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων εντός της οριοθετημένης περιοχής, η πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής, επιχορήγηση επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πυρκαγιά, η τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, η αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, η ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών, επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης, στήριξη αγροτών από τον ΕΛΓΑ, έκτακτη χρηματοδότηση προς τους Δήμους, κ.ά., τα οποία ακόμη περιμένουν οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους.

Στην άκρη του νήματος

Εν τω μεταξύ, το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής ανέλαβε το δύσκολο έργο να φθάσει στην άκρη του νήματος και να βρει τους υπαίτιους αυτής της καταστροφής. Αν και τις πρώτες μέρες όλοι μιλούσαν για εμπρησμό από πρόθεση για διάφορους λόγους και αιτίες, και μάλιστα κάποιοι δεν δίσταζαν να μιλήσουν με ονόματα, τελικά η έρευνα έδειξε ότι η πυρκαγιά οφείλεται σε αμέλεια κατά την εκτέλεση αγροτικών εργασιών. 

Μετά από δεκάδες καταθέσεις και μαρτυρίες, η προανάκριση κατέληξε στο πόρισμα ότι τρία άτομα που ζουν στην περιοχή βρίσκονταν την συγκεκριμένη ημέρα και ώρα στην επίμαχη έκταση απ’ όπου ξεκίνησε η φωτιά. Η Πυροσβεστική έφθασε στα ίχνη τους, με ονόματα και διευθύνσεις, έχοντας συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία που οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα, αλλά οι ίδιοι αρνούνται ότι βρίσκονταν εκεί, όπως και οποιαδήποτε εμπλοκή με το συμβάν. Πλέον, είναι η ώρα της δικαιοσύνης να αποφασίσει αν ο φάκελος είναι πλήρης ή απαιτούνται συμπληρωματικά στοιχεία που θα δέσουν την υπόθεση πριν απαγγελθούν οι κατά το νόμο κατηγορίες.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι συνήθως οι φάκελοι των ερευνών για τις μεγάλες πυρκαγιές οδηγούνται στο αρχείο χωρίς να αποδοθούν ευθύνες και αυτή ίσως είναι η πρώτη φορά που η έρευνα έχει φθάσει τόσο κοντά στους υπαίτιους.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img