Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Απόκριες στη Δυτική Λέσβο!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


 • «Σε όλα τα χωριά οι κάτοικοι έδειξαν τρομερή διάθεση να διοργανώσουν καρναβαλικές εκδηλώσεις ώστε να διασκεδάσουν και οι ίδιοι και οι επισκέπτες», δηλώνει η Ζαχ. Ιωακείμ 

Επιστρέφουν δυναμικά οι καρναβαλικές εκδηλώσεις του Δήμου Δυτικής Λέσβου φέτος, έπειτα από δυο ολόκληρα χρόνια που η πανδημία πάγωσε κάθε δραστηριότητα. Το τριήμερο από 25 έως 27 Φεβρουαρίου ένα ιδιαίτερα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων πρόκειται να παρουσιάσει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου με το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού, Τουρισμού και Αθλητισμού και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, διοργανώνοντας μαζί με τους τοπικούς συλλόγους τις «Απόκριες 2023» της Δυτικής Λέσβου.

Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι μέσα από τις καρναβαλικές εκδηλώσεις να στηριχθούν οι διαχρονικά δραστήριοι τοπικοί σύλλογοι που πραγματοποιούσαν κάθε χρόνο τα γνωστά καρναβάλια στο Δήμο Δυτικής Λέσβου και κατόπιν σχετικών τους αιτημάτων, αποφασίστηκε η υποστήριξή τους στις δράσεις που πραγματοποιούσαν όλα αυτά τα χρόνια.

Όπως δηλώνουν για το φετινό πρόγραμμα η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Ζαχαρώ Ιωακείμ και η Πρόεδρος του ΝΠΔΔ Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού Αφροδίτη Βατή: «Θέλουμε να τονωθούν οι τοπικές κοινωνίες μας, να προσφέρουμε χαρά στους συμπολίτες μας και να αναπτύξουμε παράλληλα το πνεύμα της συνεργασίας και του εθελοντισμού που διέπει κάθε αντίστοιχη προσπάθεια του Δήμου, τόσο στις εκδηλώσεις του καλοκαιριού, όσο και σε εκείνες των Χριστουγέννων».

Η κ. Ιωακείμ μίλησε στα Νέα της Λέσβου για την έντονη κινητοποίηση των τοπικών συλλόγων στα χωριά φέτος, αφού «μετά τον εγκλεισμό και τους περιορισμούς που επέβαλε η πανδημία, σε όλα τα χωριά οι κάτοικοι έδειξαν τρομερή διάθεση να διοργανώσουν καρναβαλικές εκδηλώσεις ώστε να διασκεδάσουν και οι ίδιοι και οι επισκέπτες». 

Ανάμεσα στις εκδηλώσεις που θα έχει την ευκαιρία το κοινό να απολαύσει, αξίζει να σημειώσουμε τα «Ζαχαρωμουτζουρώματα», τα οποία διοργανώνονται για δεύτερη φορά από τον Παραδοσιακό Σύλλογο των Παρακοίλων ‘’Ροδόδεντρο’’, αφού μετά την πρώτη παρουσίασή τους το 2019 μεσολάβησε η πανδημία. Ξεχωριστό είναι επίσης το παραδοσιακό έθιμο των ‘’Γιουρούκηδων” με ρίζες από την Μικρά Ασία, που διοργανώνει και φέτος ο Λαογραφικός Σύλλογος Αγίας Παρασκευής, κατά το οποίο οι μασκαρεμένοι θα ξεχυθούν από νωρίς το απόγευμα στους δρόμους του χωριού και με σατιρικά σκετς και τραγούδια θα διασκεδάσουν τον κόσμο μέχρι αργά το βράδυ. 

Επιπλέον την ερχόμενη Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, στις 10 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί το 8ο Κυνήγι Χαμένου Θησαυρού στο Μόλυβο, το οποίο επρόκειτο να γίνει το προηγούμενο σαββατοκύριακο, όμως για λόγους ανωτέρας βίας είχε αναβληθεί. 

Το πρόγραμμα

Πολιχνίτος  

 • Σάββατο 25 Φεβρουαρίου – Σατιρική παράσταση στο Πολύκεντρο Πολιχνίτου στις 7 το απόγευμα  
 • Κυριακή 26 Φεβρουαρίου – Καρναβαλική παρέλαση με άρματα στις 3 το μεσημέρι

Διοργάνωση Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Μπάλος»

Αγία Παρασκευή

 • Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου – Αποκριάτικο θεατρικό έργο στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στις 6.30 το απόγευμα
 • Σάββατο 25 Φεβρουαρίου – γλέντι στην πλατεία του χωριού με τους «Γιουρούκηδες» το μεσημέρι
 • Καθαρή Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου – Παραδοσιακή παρέλαση με άρματα και αποκριάτικα σκετς στις 11.30 το πρωί

Διοργάνωση Λαογραφικός Σύλλογος Αγίας Παρασκευής

Καλλονή

 • Σάββατο 25 Φεβρουαρίου – Αποκριάτικη παρέλαση από διάφορες ομάδες πολιτών στις 3.30 το μεσημέρι. Η παρέλαση θα ξεκινήσει από το θεματικό σπιτάκι της Καλλονής και θα καταλήξει στο λουτρό όπου θα γίνει πάρτι με κλόουν και dj

Διοργάνωση Σύλλογος Εθελοντών Καλλονής

Μεσότοπος  

 • Κυριακή 26 Φεβρουαρίου – 11:00 Καυστική σάτιρα της επικαιρότητας, οργανωμένα γκρουπ καρναβαλιστών, κουδουνάτοι, κεράσματα με κολοκυθόπιτα κ.λπ.

Διοργάνωση – Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσότοπος

Στύψη

 • Κυριακή 26 Φεβρουαρίου – Το παραδοσιακό Στυψιανό καρναβάλι της Κοινότητας Στύψης με σάτιρα στις 12 το μεσημέρι.

Διοργάνωση Κοινότητα Στύψης με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Στύψης

Μήθυμνα

 • Κυριακή 26 Φεβρουαρίου –  8ο Κυνήγι κρυμμένου θησαυρού «Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν»

Διοργανώνεται από το Φορέα Τουρισμού Μολύβου

Παράκοιλα

 • Καθαρή Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου – Ζαχαρομουτζουρώματα – παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών με αλευροπόλεμο και ζαχαροπόλεμο
 • Διαγωνισμός χαρταετού και μπουφές με πλούσια εδέσματα. Πάρτι με DJ που θα παίζει μουσική.

Διοργάνωση Παραδοσιακός Σύλλογος Παρακοίλων Ροδόδεντρο

Σκουτάρος

 • Καθαρή Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου – Σκουταριώτικα Κούλουμα στην Λούστρα, στις 12:00

Διοργάνωση Κοινότητα Σκουτάρου

Ερεσός

 • Καθαρή Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου στις 12:00 στην Πλατεία του Γιαλού.

Διοργάνωση Πολιτιστικός-Εξωραϊστικός Σύλλογος Ερεσίων «Φανίας»

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img

More articles

spot_img
spot_img