ΑΠΟΨΗ: Η ιστορία δεν τους ανήκει…

Ενώ η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες καλεί άμεσα σε εκκένωση του Κέντρου Μεταναστών της Μόριας, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο πανδημίας, δηλαδή ιώσεων που θα μεταλλαχτούν στις συνθήκες της Μόριας και θα απειλήσουν ολόκληρη τη Λέσβο, αν όχι και την Ελλάδα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχωρά αταλάντευτη στο σχέδιό της για Κλειστό Κέντρο στην Καράβα, με ξεκάθαρη πρόθεση (παρότι ισχυρίζεται το ακριβώς αντίθετο) να λειτουργούν τρεις δομές στο νησί μας, δηλαδή και το Κλειστό Κέντρο και η Μόρια και το καμπ στον Καρά-Τεπέ! 

Εξήντλησε, λέει, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας με χθεσινή του δήλωση κάθε περιθώριο διαλόγου με τους φορείς της Λέσβου. Αλήθεια μ’ αυτά που λέτε θεωρείτε πως είστε σοβαρός κ. Πέτσα;;;

Η στάση του κυβερνητικού εκπροσώπου κάνει την κοινωνία της Λέσβου περισσότερο έμπειρη. Αυτό που δυστυχώς διαγράφεται πλέον ξεκάθαρα στον ορίζοντα είναι ότι οι κάτοικοι των νησιών μας βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ανάλγητη κυβέρνηση που έχει αποφασίσει ότι θα μας μετατρέψει σε Σπιναλόγκες και λειτουργεί χειρότερα από τον ΣΥΡΙΖΑ στο μεταναστευτικό! Πρόκειται για την ίδια κυβέρνηση που έχει δεσμευτεί ότι σε κάθε περιοχή της Ελλάδας ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που θα φιλοξενείται δεν θα υπερβαίνει το 1% του τοπικού πληθυσμού, αναφερόμενη στη μεταφορά αλλοδαπών προς την ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ για το Κλειστό Κέντρο της Λέσβου προβλέπονται κάτω από 6.000 άτομα! Ωραία είναι όλα αυτά, δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση δεν πείθει όταν δεν αναφέρει τι θα κάνει τους τουλάχιστον 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε όλες τις δομές του νησιού μας!

Είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία με τους μέχρι τώρα εγωιστικούς χειρισμούς της,  παρότι μιλάει για σοβαρότητα και σχέδιο δεν πείθει, γιατί το μόνο σχέδιο που διαφαίνεται είναι η κυβερνητική βούληση να «παστώσει» καμιά 50αριά χιλιάδες αλλοδαπούς στη Λέσβο, οι περισσότεροι στον αθέατο κόσμο του Κλειστού Κέντρου που μπορεί να είναι στις ίδιες συνθήκες με τη Μόρια, αλλά εκεί δεν θα τους βλέπει κανείς!

Ουδείς θα διαφωνούσε σε ένα Κλειστό Κέντρο 6.000 ανθρώπων αρκεί να είναι αυστηρά 6.000 και όχι 6.001! Ένα τέτοιο κέντρο ενδεχομένως θα μπορούσε να λειτουργήσει και στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις της Μόριας, ώστε να απαλλοτριωθούν και τα λιοχώραφα που έχουν καρατομηθεί από τους αλλοδαπούς για καυσόξυλα και οι ιδιοκτήτες τους στην κατάσταση που έχουν περιέλθει θέλουν να τα δώσουν για να αποζημιωθούν! Ένα Κέντρο που θα λειτουργεί σε απόλυτα ανθρώπινες συνθήκες, εκτός πια κι αν το νέο Κέντρο το θέλουν εκ θεμελίων γιατί αποσκοπούν να φαγωθούν 70 – 80 εκατ. ευρώ, που λέγεται ότι θα κοστίσει η κατασκευή και ο εξοπλισμός του στη Λέσβο. Όμως η κοινωνία τους βλέπει…

Εν κατακλείδι αυτό που θα λέγαμε είναι πως αν οι κυβερνώντες πράγματι θέλουν ένα κέντρο 6.000  ανθρώπων στη Λέσβο μπορούν να πάρουν άμεσα από το νησί μας τους 9.000 υπεράριθμους πρόσφυγες και μετανάστες και να έρθουν να κουβεντιάσουν με τους φορείς για το νέο Κέντρο που θα βάλουν τους υπόλοιπους 6.000! Εδώ όμως συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο! Κοντεύουν να φτάσουν στους 30.000 οι αλλοδαποί και η κυβέρνηση θέλει να μας πείσει ότι θα τους κάνει 6.000 με το νέο Κέντρο, αλλά εν τω μεταξύ κάθε μέρα αυξάνονται!! 

Είναι προφανές πως το αθηνοκεντρικό Κράτος αντιμετωπίζει τους νησιώτες της Λέσβου περίπου ως Μάο-Μάο επιχειρώντας να τους ξεγελάσει με τα καθρεφτάκια, εξαγοράζοντας ταυτόχρονα την Αυτοδιοίκηση, στην οποία υπόσχονται πακτωλό χρηματοδοτήσεων για να γίνουν τσιμεντόδρομοι ακόμα και οι αγροτικοί δρόμοι!

Και κάπου εδώ είναι που κατά τη γνώμη μας βρίσκεται η ιστορική ευθύνη της τοπικής κοινωνίας ως σύνολο αλλά και του καθένα μας ξεχωριστά έναντι των παιδιών που γεννιούνται τώρα, καθώς εμείς είμαστε εκείνοι που διαμορφώνουμε το μέλλον τους. Διαμορφώνουμε τον κόσμο γύρω τους στον οποίο θα μεγαλώσουν.