ΑΠΟΨΗ: Κοινωνικός δαρβινισμός

Την ώρα που η  Ελλάδα καλεί για διακοπές και αυτοδιαφημίζεται ως ασφαλής χώρα για τον κορονοϊό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χτυπά τον κώδωνα του κινδύνου καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων παγκόσμια έφτασε τα 9 εκατομμύρια. 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μόλις την Κυριακή καταγράφηκε ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων, τουλάχιστον 183.000 νέα περιστατικά, την ώρα που οι νεκροί στον πλανήτη κοντεύουν τους 500.000. 

Είναι τέτοια  η μετάδοση του ιού ώστε μέσα σε μία εβδομάδα να καταγραφούν 1 εκατομμύριο νέα κρούσματα! Κι εμείς εδώ στην Ελλάδα έχουμε χάσει κάθε αίσθηση του μέτρου, έχουμε βγάλει τις μάσκες και κυκλοφορούμε και καθόμαστε ο ένας πάνω στον άλλον, λες και δεν συμβαίνει τίποτα.  Κι όμως, η Βραζιλία και η Ινδία καταγράφουν απότομη αύξηση των μολύνσεων, ενώ η Αμερική και η Κίνα που έχουν ήδη πληρώσει βαρύ τίμημα κάνουν λόγο για νέες εστίες, σύμφωνα με τα πρακτορεία ειδήσεων. Κι εμείς εδώ ετοιμαζόμαστε ανοίγοντας σταδιακά (ανάλογα τη χώρα) τα σύνορα  και τις πτήσεις λες και δεν συμβαίνει τίποτα! 

Είναι προφανές ότι η Ελλάδα ακολουθεί τις επιταγές της καπιταλιστικής οικονομίας στην οποία συνυπάρχει με τα άλλα κράτη. Μια παγκόσμια οικονομία που βάζει πάνω από όλα τα έσοδα και κυρίως των κολοσσών, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τον κορονοϊό που συνεχίζει να αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Όχι, είναι προφανές ότι δεν κινδυνεύουν οι νέοι άνθρωποι από τον κορονοϊό, ελάχιστοι από αυτούς θα χάσουν τη ζωή τους σε σχέση με τα ποσοστά που θα προσβληθούν. Αυτοί που κινδυνεύουν είναι τα άτομα της τρίτης ηλικίας και όσοι αντιμετωπίζουν χρόνια νοσήματα, αυτές οι κατηγορίες ασθενών είναι οι περισσότερο ευάλωτες. Όμως η παγκόσμια οικονομία τι λέει; Γυρίζει τις πλάτες ακόμα και στις μισές αλήθειες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και σαλπίζει το προσκλητήριο για το κέρδος των αεροπορικών εταιρειών, των μεγάλων αεροδρομίων και γενικότερα (όχι πάντως το κέρδος μικρών και κατατρεγμένων επιχειρήσεων σε περιοχές, όπως η Λέσβος!). 

«Μα οι άνθρωποι;», θα διερωτηθεί κανείς. Οι άνθρωποι τι θα γίνουν; Θα ρισκάρουμε έξαρση του κορονοϊού για το κέρδος; Ναι, θα ρισκάρουμε! Αυτό επιβάλλει ο καπιταλισμός. Στο περιβάλλον της καπιταλιστικής οικονομίας, αυτοί που συνεχίζουν να στέκονται όρθιοι είναι οι πιο δυνατοί, διορατικοί και καινοτόμοι! Ομοίως και για το περιβάλλον του κορονοϊού, αυτοί που θα ζήσουν θα είναι οι πιο ανθεκτικοί οργανισμοί, οι εξασθενημένοι θα πέσουν σαν τα βαρίδια από το όχημα, οι ψυχές τους θα αποτελέσουν το άθροισμα ενός απολογισμού. Κοινωνικός δαρβινισμός: Μπορεί να ακούγεται σκληρό, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα.

Από κει και πέρα ο καθένας μας να διαβάζει τα παραπάνω και επιλέγει την πορεία που θα ακολουθήσει πάνω στη σκακιέρα.