ΑΠΟΨΗ: Μήπως μοιάζουμε με κοινωνία λωτοφάγων;

Πολύ σωστά ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, όπως και ο Αντιπρόεδρος της Βουλής – βουλευτής Λέσβου, Χαράλαμπος Αθανασίου, έχουν αποδώσει ευθύνες στην κυβέρνηση Τσίπρα για τα δεινά του μεταναστευτικού, λόγω της πολιτικής των ανοιχτών συνόρων που ακολούθησε. Πράγματι η Αριστερή διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον πρώτο χρόνο (2015) στην Ελλάδα δημιούργησε τέτοια θέματα, στην πορεία όμως το τότε κυβερνών κόμμα άρχισε να βάζει νερό στο κρασί του παρά την εσωτερική γκρίνια των συνιστωσών. 

Είχε, βλέπετε, υπογράψει και το τρίτο μνημόνιο στα πρόθυρα της χρεοκοπίας της Ελλάδας με τη στήριξη τότε της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Ήταν κομβικό εκείνο το σημείο και για την Ελλάδα και για την Αριστερά, που όμως απέδειξε ότι δεν δυσκολεύτηκε να βρει το δρόμο της απαντώντας με συνοπτικές διαδικασίες στο δίλημμα: “τρακάρισμα” (της Ελλάδας!) ή… αστικός προσανατολισμός!

Από το 2016 η Λέσβος βρίσκεται σε απόλυτη σύνδεση με το μεταναστευτικό και παρά τις ελπίδες της τοπικής κοινωνίας τότε ότι μπόρα ήταν και θα περάσει, ο τόπος μας φαίνεται πως υπέγραψε την καταδίκη του. Αυτό γινόταν κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα με τη σταδιακή επέκταση του ΚΥΤ υπό το πρόσχημα των έκτακτων αναγκών στέγασης και τώρα με το νέο Κέντρο Μεταναστών έρχονται να μονιμοποιήσουν την κατάσταση, καθώς όπως αντιλαμβάνεται κανείς τα τόσα εκατομμύρια ευρώ που θα πέσουν  για να δημιουργηθεί η νέα δομή – μαμούθ μεταξύ Μόριας και Αφάλωνα, δεν δίνονται για 2-3 χρόνια! 

Η Μυτιλήνη και η Λέσβος αλυσοδένονται με το μεταναστευτικό. Τα λεφτά είναι πολλά και κάθε εμπόδιο, μικρό ή μεγάλο, σε όλη αυτή τη διαδρομή έχει ισοπεδωθεί με τη δύναμη του χρήματος. Κι έχουμε και την αίσθηση πως αν ξυπνήσουμε αύριο το πρωί και μας πουν ότι παίρνουν τους μετανάστες από τη Λέσβο, τότε θα αποκτήσει και η Μυτιλήνη πλατεία Κλαυθμώνος από τους κλαυθμούς και οδυρμούς. Εντάξει, υπάρχει και ένα κομμάτι της τοπικής κοινωνίας που δεν θέλει το μεταναστευτικό. Πρόκειται όμως για… καλλιτέχνες από αυτούς που ζωγραφίζουν σημαίες στα ξωκλήσια και στους τοίχους και ανεβάζουν τις φωτογραφίες στο Facebook για το…αίσθημα, για να βλέπει πόσο σκληροτράχηλοι πατριώτες είναι!

Όλως τυχαίως, ο κλήρος για τη νέα γιγάντια δομή που θα δημιουργηθεί μεταξύ Μόριας και Αφάλωνα έπεσε στη Νέα Δημοκρατία. Το κόμμα που ως Αξιωματική αντιπολίτευση είχε χαρακτηρίσει το ΚΥΤ “ντροπή της Μόριας” για την Ελλάδα και την Ευρώπη, τώρα έρχεται να το εδραιώσει εκσυγχρονίζοντας και επεκτείνοντας. Περί εδραίωσης πρόκειται, τα εκατομμύρια που θα πέσουν για τις νέες κατασκευές δεν είναι για πλάκα! 

Έπεσε όμως «όλως τυχαίως» ο κλήρος στη Νέα Δημοκρατία για να δημιουργήσει το νέο ΚΥΤ ή μήπως η σχέση είναι… καρμική;;;

Και το πρώτο Κέντρο Μεταναστών στο σημείο που βρίσκεται σήμερα στη Μόρια, η Νέα Δημοκρατία το δημιούργησε. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ήταν ο σημερινός Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, όταν το 2013 μπήκαν τα μηχανήματα και κατασκευάστηκε το ΚΥΤ, με τις κακές γλώσσες να λένε τότε ότι το έργο έγινε για να υπάρχει μια εφεδρεία για την… αποσυμφόρηση της Αμυγδαλέζας!!

Αρχικά είχαν δαπανηθεί 3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μετά διατέθηκαν άλλα 5 εκατομμύρια ευρώ και το έργο ολοκληρώθηκε. Αυτό το ΚΥΤ είναι που ξαναχτίζουν τώρα από την αρχή, πιο πέρα. Η Νέα Δημοκρατία το ξεκίνησε στη Μόρια και η Νέα Δημοκρατία το ολοκληρώνει. Μικρή κοινωνία είμαστε και γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Τι περίμεναν ότι επειδή πέρασαν 7 χρόνια  θα ξεχνούσαμε πότε έγινε η αρχή; Είναι δυνατόν αυτό; Σε κοινωνία λωτοφάγων απευθύνονται; Μοιάζουμε εμείς με κοινωνία λωτοφάγων; Ή μήπως μοιάζουμε;