Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

ΑΠΟΨΗ: Ξυπνήστε χωριανοί…

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Δεν υπάρχει χειρότερο παιχνίδι σε βάρος των νησιών από αυτό που έστησε το Υπουργείο Μετανάστευσης για την δημιουργία των μόνιμων δομών για την κράτηση μεταναστών και δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι Χιώτες έχουν γράψει ένα τεράστιο ΟΧΙ και δεν δέχονται νέα δομή παρά τις υποσχέσεις που πήραν. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το ΟΧΙ το είπε η Χίος, όπου εκλέγεται ο Υπουργός, Νότης Μηταράκης, που μέχρι πρότινος ήταν Υπουργός Μετανάστευσης. Όπως επίσης δεν είναι τυχαίο ότι η Χίος βρίσκεται πολύ μπροστά από τη Λέσβο και μπορεί εμείς σαν φράση παρηγοριάς να το αποδίδουμε αυτό στο γεγονός ότι «έχουν τους εφοπλιστές», στην πραγματικότητα όμως είναι θέμα νοοτροπίας. Αλλά και η Λήμνος που είμαστε στον ίδιο Νομό είναι αξιοσημείωτο το πόσο μπροστά «έχει φύγει»!

Ας επιστρέψουμε όμως σε αυτό που λέγαμε για το ΚΥΤ: Η πρώτη δομή που εγκαινιάστηκε στο Β. Αιγαίο και μάλιστα ως… λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση ήταν στη Σάμο. Ενδεχομένως κάποιοι από τον τόπο μας να μην θυμούνται τότε τις υποσχέσεις για 3.000 άτομα το ανώτατο όριο. Σήμερα στη δομή κοντεύουν να φτάσουν τους 5.000 σε μία έκταση 150 στρεμμάτων όπου εκτείνονται οι εγκαταστάσεις με δυνατότητες επέκτασης.  

Πάνω από 500 αραβόφωνοι ξεσηκώθηκαν την Τρίτη με συνθήματα και πέτρες μετά τα αιματηρά γεγονότα στην Παλαιστίνη ξεσπώντας κατά των αστυνομικών, οι οποίοι ήταν ελάχιστοι μπροστά στο πλήθος για να τους συγκρατήσουν. Αν η αστυνομία δεν είχε διατηρήσει στο Βόρειο Αιγαίο τον Υποστράτηγο, Ελευθέριο Ντουρουντού, ο οποίος είχε το συντονισμό, κανείς δεν ξέρει πού θα έφταναν οι μετανάστες και τι έκτροπα θα είχαν γίνει σε αυτό το νησί της περιφέρειάς μας. Ο κ. Ντουρουντούς μέσα από μελετημένες κινήσεις κατάφερε οριακά στην αρχή να ελέγξει την κατάσταση κερδίζοντας χρόνο, με αναδιάρθρωση της δύναμης και έτσι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Όλα τα παραπάνω για να παραδειγματιστούν εδώ στη Λέσβο όσοι ελαφρά τη καρδία λένε ότι με τη Βάστρια θα λυθεί το μεταναστευτικό στη Λέσβο! Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει. Στη Βάστρια θα κρατούνται περισσότεροι μετανάστες από αυτούς της Σάμου στο μέλλον και όταν σε κάποια στιγμή για κάποιο διεθνές συμβάν θα «απασφαλίσουν», μπροστά τους θα έχουν ένα παρθένο δάσος που φτάνει μέχρι την Αγία Παρασκευή και μέχρι την Πηγή από την πλευρά της Μυτιλήνης για να φροντίσουν, ώστε… να μην απομείνει ούτε κολυμπηθρόξυλο!

Είναι λάθος τακτική της Πολιτείας η δημιουργία μεγάλων δομών, ειδικά στα νησιά του Αιγαίου, που έχουν απέναντί τους την Τουρκία, καθώς ανά πάσα στιγμή αυτές οι δομές μπορεί να αποτελέσουν αποσταθεροποιητικό παράγοντα. Ένας δούρειος ίππος που μπορεί να εκμεταλλευτεί η ομόδοξη των αλλοδαπών Τουρκία και κάθε άλλη δύναμη. Όταν φορτώνεις στα νησιά χιλιάδες μετανάστες την ώρα που οι κοινωνίες τους γηράσκουν και τα χωριά ερημώνουν, τότε είναι προφανές ότι πατάς το κουμπί για την αντίστροφη μέτρηση για γεγονότα και καταστάσεις που όλοι λένε ότι δεν θα συμβούν, ουδείς όμως δεν το αποκλείει.

Στη χειρότερη περίπτωση οι δομές στα νησιά μας έπρεπε να ήταν αυστηρά μέχρι 1.500 άτομα, έχουμε την Τουρκία απέναντί μας και τα στρατόπεδά μας κλείνουν το ένα μετά το άλλο, ενώ οι ΜΚΟ κάνουν πάρτι με το μεταναστευτικό! 

Σε τελική ανάλυση, δεν θα γίνουν αποθήκες της Ευρώπης τα νησιά μας γιατί αυτό επιχειρείται με τις νέες δομές, μέσω των οποίων υποθηκεύεται το μέλλον τους.

Στρατής Σαμιώτης

spot_img

More articles

spot_img
spot_img