Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου, 2021

ΑΠΟΨΗ: Θέλουν μια κοινωνία σε λήθαργο

Ούτε 22 εκατομμύρια ευρώ δεν είναι το επιπλέον ποσό που χρειαζόταν για να καλυφθεί το σύνολο των δικαιούχων αγροτών και κτηνοτρόφων για να ενταχθούν στα Σχέδια Βελτίωσης για όλο το Βόρειο Αιγαίο και ειδικά για τη Λέσβο, που έχει πληρώσει βαρύτατο τίμημα στον τουρισμό και στην οικονομία της λόγω του μεταναστευτικού. Όχι, προφανώς και δεν εντάσσονται όλοι οι δικαιούχοι του προγράμματος σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, άρα γιατί να ενταχθούν οι δικοί μας θα πει κανείς.  Υπάρχει όμως τίποτα ίδιο στη Λέσβο με την υπόλοιπη Ελλάδα; Προφανώς και δεν υπάρχει σε οικονομικό επίπεδο και υπ’ αυτήν την έννοια, οι τοπικοί μας άρχοντες έπρεπε να διεκδικήσουν περισσότερα για μια περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως είχε κηρυχθεί η Λέσβος το περασμένο καλοκαίρι όταν κόπηκε στα δύο ο Καρά-Τεπές για 10 μέρες και πηγαινοέρχονταν οι Υπουργοί με τα ελικόπτερα, ενώ τα ξένα τηλεοπτικά δίκτυα μετέδιδαν τις φωτιές στη Μόρια.

Δυστυχώς όσο δεν κάνουμε ως τοπική κοινωνία το βήμα να βάζουμε ψηλά τον πήχη των διεκδικήσεων, άλλο τόσο οι εκάστοτε κυβερνώντες θα μας προσφέρουν καθρεφτάκια!

Διεκδικούμε την αυτονόητη παγιοποίηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και μας κοροϊδεύουν από την Αθήνα, ενώ έπρεπε να διεκδικούσαμε προ πολλού, νέους, ακόμα πιο μειωμένους συντελεστές, αν όχι και μηδενισμό του ΦΠΑ. Όπως και πρόβλεψη (ρήτρα) για αύξηση των προϋπολογισμών στην περιοχή μας για κάθε πρόγραμμα! Ποιος να τα ζητήσει όμως αυτά;;; Μήπως όσοι υποκλίνονται μπροστά στους Υπουργούς και στους Βουλευτές ή όσοι ανέξοδα λένε «όχι» στο μεταναστευτικό όταν πολύ καλά γνωρίζουν ότι η τύχη της Λέσβου είναι να λειτουργούν στο μέλλον δυο, αν όχι και περισσότερες δομές! 

Εδώ και 5 χρόνια, και τώρα ακόμα περισσότερο, χορεύουν τα εκατομμύρια ευρώ γύρω από την ιστορία του μεταναστευτικού, ο τόπος όμως δεν εισπράττει ούτε ευρώ για την ανάπτυξη και την προοπτική του από αυτά τα λεφτά, παρά μόνο ό,τι του αναλογεί σε σχέση με όλη την Ελλάδα! Άρα λοιπόν δεν θα γίνει ο τόπος μας πλουσιότερος από το μεταναστευτικό, φτωχότερη θα μείνει η Λέσβος! Απλά θα πλουτίσουν, όπως και πλουτίζουν, υπέρμετρα κάποιοι μετρημένοι στα δάχτυλα των δύο χεριών, ώστε στο μέλλον πανίσχυροι πια να κατευθύνουν εκείνοι τις εξελίξεις σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Όχι, δεν φταίει ούτε το ριζικό μας, ούτε η κακή μας τύχη! Εμείς είμαστε αυτοί που καθορίζουμε το μέλλον μας. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται να ξεφύγουμε απ’ την πλάνη της «εικονικής επανάστασης μέσω Facebook»! Οι διεκδικήσεις δεν προβάλλονται από τον καναπέ του σπιτιού μας, ούτε πίσω από ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Οι πολιτικοί μας άρχοντες πίσω από τους υπολογιστές βλέπουν απλά μια μάζα στην οποία στέλνουν τα newsletter τους θεωρώντας ότι βρίσκεται σε λήθαργο! Είμαστε εμείς άραγε μια τέτοια κοινωνία που θέλουν;