Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

“Αποστολή Διαβήτης” στο Δημοτικό Καλλονής

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΜΕ ΧΟΡΗΓΟ ΤΗΝ ELPEN

Μετά τις εκδηλώσεις του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου που κατέγραψαν ιδιαίτερη συμμετοχή την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο για την πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη τη “σκυτάλη πήρε” η ποδοσφαιρική ομάδα Καλλονή συμμετέχοντας στο πρόγραμμα “Αποστολή Διαβήτης” που έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, της  Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας και της Ομοσπονδίας Ατόμων με Διαβήτη.

Οι ποδοσφαιριστές Νίκος Μαλλής και Γιώργος  Ξύδας επισκέφθηκαν τη Δευτέρα το  Δημοτικό Σχολείο Καλλονής, συμβάλλοντας στη διάδοση του μηνύματος για την ανάγκη συστηματικής άσκησης και ισορροπημένης διατροφής.

Πρόκειται για ένα πλαίσιο εκδηλώσεων με Πανελλήνια εμβέλεια υπό τον τίτλο  “Αποστολή Διαβήτης. Είσαι μέρος της λύσης. Γίνε μέλος της Ομάδας”, καθώς θα υλοποιηθεί σε συνολικά 10 πόλεις της χώρας μας και που τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και διοργανώνεται από την “Άγονη Γραμμή Γόνιμη”, με την  υποστήριξη της ELPEN της οικογένειας Τρύφων.

Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές,  η ενημέρωση για την πρόληψη και διαχείριση του Διαβήτη αποτελεί πρωταρχικό στόχο της επιστημονικής κοινότητας, καθώς σήμερα λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας μετρώντας περίπου 1,2 εκατ. ασθενείς στην Ελλάδα και 350 εκατ. παγκοσμίως, με το 90% να υποφέρει από Διαβήτη Τύπου 2. Ο Διαβήτης Τύπου 2 είναι συχνότερος στις ανεπτυγμένες χώρες καθώς συνδέεται άμεσα με τον «δυτικό τρόπο ζωής» δηλαδή την έλλειψη άσκησης, την καθιστική ζωή και την ανθυγιεινή διατροφή, ενώ αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.

Οι δυο ποδοσφαιριστές προσκάλεσαν τα παιδιά να γίνουν μέλη της Ομάδας “Διαβήτης”  και να μάθουν σημαντικές πληροφορίες για τη διατήρηση της καλής υγείας, όπως μέσω ενασχόλησης τους με το αγαπημένο τους άθλημα και μέσω της ισορροπημένης διατροφής. Στο πλαίσιο αυτό, παρέδωσαν στα παιδιά αθλητικό εξοπλισμό που ζητήθηκε από το σχολείο, όπως μπάλες μπάσκετ, χειροσφαίρισης, ποδοσφαίρου, σχοινάκια χωρίς λαβές και με ξύλινες λαβές, στεφάνια ρυθμικής, ατομικά στρώματα κ.α.

Στη συνέχεια τα παιδιά συζήτησαν με τους δύο παίκτες της Καλλονής για τα οφέλη που έχει για την υγεία η συστηματική άσκηση, οι οποίοι μεταξύ άλλων τόνισαν ότι «ο αθλητισμός πρέπει να αποτελεί στάση ζωής για μικρούς και μεγάλους, αφού μόνο να κερδίσουμε έχουμε, αν βάλουμε τη συστηματική άσκηση και την ισορροπημένη διατροφή στη ζωή μας. Με την άσκηση είμαστε πιο δυνατοί, υγιείς και γεμάτοι ενέργεια. Αν κερδίσουμε την παχυσαρκία, όπως συμβουλεύουν οι γιατροί, που προκαλείται από την καθιστική ζωή και την κακή διατροφή, τότε έχουμε προσφέρει στον εαυτό μας το πολυτιμότερο δώρο, αφού βοηθάμε στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, όπως ο Διαβήτης».

Με τη συμβολή των αγαπημένων τους ποδοσφαιριστών, οι μαθητές ανακάλυψαν τους θησαυρούς της καλής υγείας μέσα από ένα ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό παιχνίδι “Ανακαλύπτω τους θησαυρούς της καλής υγείας. Άσκηση και υγιεινή διατροφή”. Το παιχνίδι έχει ως στόχο να ενισχύσει  την κατανόηση των παιδιών για τη σημασία της διατήρησης του φυσιολογικού βάρους, μέσω της άσκησης και της καλής διατροφής για τη διαχείριση του Διαβήτη. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, τα παιδιά έμαθαν πως λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα, πως εμφανίζεται ο Διαβήτης και με ποιους τρόπους μπορούν να προστατεύσουν τον οργανισμό τους από σοβαρές ασθένειες που σχετίζονται με την διατροφή και την έλλειψη άσκησης. Τα παιδιά ως ομάδα, με τις πληροφορίες που συνέλεξαν, φιλοτέχνησαν τον δικό τους υγιή ανθρώπινο οργανισμό.

Σ.ΣΑΜ.

 

spot_img

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img