Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021

Αποτέλεσμα μηδέν!

Απογοητευμένοι βγήκαν από το παλαιό Δημαρχείο οι επαγγελματίες της Αεροπόρου Γιανναρέλλη που συναντήθηκαν την Παρασκευή με τον Στρατή Κύτελη, με την ελπίδα να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν λόγω της εκτέλεσης του έργου αντικατάστασης του αγωγού ομβρίων υδάτων. Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης απέφυγε κάθε συζήτηση για την καταβολή αποζημιώσεων, ενώ παρέπεμψε στο αόριστο μέλλον και την ικανοποίηση του αιτήματος για την απαλλαγή τους από την υποχρέωση καταβολής των δημοτικών τελών και των τελών ύδρευσης – αποχέτευσης, παρ’ όλο που ο ίδιος είχε δεσμευτεί κατά την έναρξη των εργασιών, το καλοκαίρι του 2020 για στήριξη των επιχειρηματιών με κάθε τρόπο. 

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΛ, Παρασκευάς Φινδανής, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης, Αλέκος Κουζινόγλου, ο Πρόεδρος, Γιάννης Μουτζούρης, η Γενική Γραμματέας, Βάλια Μπαρμπατιώτη και τα μέλη της Διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου, Μπάμπης Αράπης και Χρήστος Πουλέλλης, καθώς και οι επαγγελματίες Δημήτρης Γιαλούρης, Γιώργος Γαβάνας, Νίκος Αθηνιώτης και Βασίλης Λαμπούσης. Το πρώτο ζήτημα που έθεσε η αντιπροσωπεία των επαγγελματιών ήταν η σωστή και έγκαιρη ενημέρωση σχετικά με την πορεία του έργου και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, με αφορμή το άνοιγμα του νέου μετώπου τις τελευταίες ημέρες που απέκλεισε την πρόσβαση και σε άλλες επιχειρήσεις. 

Όπως τόνισαν, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, οι εκσκαφές θα γίνονταν ανά μέτωπο σε μήκος 70 μέτρων, αφού προηγουμένως έχει κλείσει το προηγούμενο, αλλά στην πράξη υπάρχουν αυτή την στιγμή τρία μέτωπα ανοιχτά, με συνέπεια να έχει αποκλειστεί ο μισός δρόμος.

 

Στο Υπουργείο το” μπαλάκι”

Σε ό,τι αφορά το θέμα των αποζημιώσεων δεν φάνηκε ότι υπάρχει βούληση της Δημοτικής Αρχής για την εξεύρεση λύσης, ενώ αβέβαιο είναι και το αν θα απαλλαγούν οι επιχειρήσεις από την υποχρέωση καταβολής των ανταποδοτικών τελών, αφού – όπως είπε ο Δήμαρχος – έχει ζητηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών να απαντήσει αν μπορεί να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση γι’ αυτό το θέμα.

Ο Προϊστάμενος της ΔΕΥΑΛ ενημέρωσε τους επαγγελματίες ότι το έργο προχωρά το τελευταίο διάστημα χωρίς προβλήματα και στόχος είναι να σταματήσουν οι εργασίες τον επόμενο μήνα, αφού προηγουμένως έχουν φθάσει στο σημείο σύνδεσης του νέου αγωγού με τον παλιό 20 μέτρα πιο πάνω από το πρατήριο της ΕΚΟ. Στη συνέχεια θα πέσει τσιμέντο σε όλο τον δρόμο από την πλατεία Αλυσίδας μέχρι το βενζινάδικο και εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες θα ασφαλτοστρωθεί για να δοθεί στην κυκλοφορία. 

 

«Άλλα περιμέναμε…»

Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης “Auto Club”, Γιώργος Γαβάνας, η συνάντηση δεν έληξε με τα αναμενόμενα αποτελέσματα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την στήριξη των επαγγελματιών. «Εκτός από τον Εμπορικό Σύλλογο και τη νέα Διοίκηση που για πρώτη φορά ήταν μαζί μας και έδωσε το παρών, εμείς περιμέναμε ότι θα συμμετείχαν στην σύσκεψη και εκπρόσωπος της εργολήπτριας εταιρείας αλλά και της Τροχαίας για να δούμε πώς θα προχωρήσει το έργο από δω και πέρα. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να υπάρχει ανοιχτή πρόσβαση για τους πελάτες μας. Επιπλέον, δεν πήραμε καμία ξεκάθαρη απάντηση σε ό,τι αφορά την οικονομική στήριξη που ζητάμε σε αυτή την δύσκολη συγκυρία που όλοι αναγνωρίζουν. Είναι ζήτημα βούλησης και καλής διάθεσης από τον Δήμο και την ΔΕΥΑΛ γιατί εμείς είμαστε οι θιγόμενοι και πρέπει να επιβιώσουμε “με νύχια και με δόντια”», τόνισε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, που ανέλαβε την πρωτοβουλία για την σύγκληση της συνάντησης, δήλωσε: «Τουλάχιστον από δω και πέρα θα υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ της ΔΕΥΑΛ και των επαγγελματιών για την ομαλή έκβαση του έργου, αλλά και την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Εμείς θα παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις και θα παρεμβαίνουμε για να περιοριστούν, ει δυνατόν, οι επιπτώσεις και να στηριχθούν οι συνάδελφοι», σημείωσε ο Γ. Μουτζούρης.