Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Αποζημιώσεις για το 2020 στους ελαιοπαραγωγούς

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Ολοκληρώθηκε, χθες, η αυτοψία του κλιμακίου του ΕΛΓΑ, το οποίο δεν διαπιστώνει σοβαρά προβλήματα 
  • Η διεκδίκηση αποζημιώσεων για καρπόπτωση λόγω θυελλωδών ανέμων αποπροσανατολίζει τους ελαιοπαραγωγούς από τη διεκδίκηση κρατικής ενίσχυσης για το 2020

Είναι η τρίτη μη παραγωγική χρονιά για τη Λέσβο η φετινή και παρότι το πρόβλημα στην περιοχή μας είναι κραυγαλέο και η Αθήνα το γνωρίζει πολύ καλά, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν κάνει αυτό που πρέπει και συγκεκριμένα να εντάξει την περιοχή μας στο καθεστώς Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ), οι οποίες καταβάλλονται με απόφαση του Υπουργείου από τον ΕΛΓΑ. 

Η περιοχή μας καλύπτει τις προϋποθέσεις γι’ αυτή την ενίσχυση για το έτος 2020, ωστόσο αντί να αποζημιωθούν γι’ αυτό οι αγρότες και μάλιστα όλοι οι ελαιοπαραγωγοί άμεσα καθώς ο δρόμος είναι ανοιχτός, καλούνται μέχρι 15 Δεκεμβρίου να υποβάλουν δηλώσεις απώλειας παραγωγής από καρπόπτωση, λόγω των θυελλωδών ανέμων, στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ.  

Χθες το απόγευμα ο Αντιπεριφερειάρχης Πανάγος Κουφέλος με το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, παρουσία του διευθυντή Αγροτικής οικονομίας, Γιώργου Λαγουτάρη, έδωσαν συνέντευξη Τύπου παρότι σήμερα ολοκληρώνεται ο κύκλος των αυτοψιών στον ελαιώνα της Λέσβου. Αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ότι μέχρι τις 15 του μηνός θα πρέπει να υποβάλουν δηλώσεις οι ελαιοπαραγωγοί, ενώ δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για τα συμπεράσματα του κλιμακίου του ΕΛΓΑ από τις αυτοψίες που έκαναν τόσο την Τετάρτη όσο και χθες Πέμπτη στα βόρεια και στα νότια.

 

Ακαρπία και όχι καρπόπτωση! 

Σήμερα αναμένεται να αναχωρήσουν από την Λέσβο, ενώ χθες επισκέφθηκαν κτήματα στην βόρεια πλευρά της Λέσβου σε Θερμή, Πηγή, μέχρι το Μανταμάδο και συνέχισαν στη Σκαμιά, ενώ πέρασαν και από την Αγία Παρασκευή για να έχουν μία εικόνα προς τα κεντρικά. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το κλιμάκιο κατέγραψε μικρά ποσοστά καρπόπτωσης σε κάποιες περιοχές διαπιστώνοντας ότι το χαρακτηριστικό γνώρισμα του ελαιώνα και κατά τη φετινή ελαιοκομική περίοδο είναι η ακαρπία και όχι η καρπόπτωση!

Σ’ αυτό μάλιστα φάνηκε να συμφώνησαν και αγρότες οι οποίοι δέχθηκαν την επίσκεψη των στελεχών του ΕΛΓΑ στα χωράφια τους, έχοντας δηλώσει ότι υπέστησαν ζημιά από τους θυελλώδεις ανέμους. Στα μάτια των έμπειρων στελεχών του ΕΛΓΑ φάνηκε ποια χωράφια είχαν ή δεν είχαν καρπόπτωση και σε ποια χωράφια επικαλούνται καρπόπτωση οι αγρότες ενώ δεν έχουν παραγωγή.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι ελαιοπαραγωγοί που δεν έχουν παραγωγή στα χωράφια τους είναι ότι δεν έχει νόημα να υποβάλουν αιτήσεις διεκδικώντας αποζημιώσεις και πληρώνοντας από την τσέπη τους ανάλογα με τα δέντρα που δηλώνουν, καθώς δεν πρόκειται να αποζημιωθούν. 

Σε κάθε περίπτωση από τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται ότι μπορεί να δικαιολογηθούν σε ένα μικρό ποσοστό αποζημιώσεις για καρπόπτωση, οι οποίες θα κατευθυνθούν κατά κύριο λόγο στα νότια της Λέσβου και συγκεκριμένα προς το Πλωμάρι, καθώς η Γέρα δεν έχει ελιές. Με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης «θα κλείσει» την υποχρέωσή του για τη Λέσβο, ενώ στην ουσία θα μείνουν χωρίς αποζημιώσεις περιοχές που δεν έχουν φέτος ελιές και δεν είχαν και τα προηγούμενα 2 χρόνια! 

 

Λάθος προσανατολισμός

Με 3 χρόνια χωρίς ιδιαίτερη παραγωγή η Λέσβος, η περιοχή μας έπρεπε να είχε ήδη αποζημιωθεί για το έτος 2020 με συνοπτικές διαδικασίες μέσω Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων ή έκτακτων κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας του κανόνα de minimis. Προκειμένου να γίνει κάτι τέτοιο  απαιτείται απόφαση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τουλάχιστον προς αυτό κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λέσβο ο υπουργός Σπήλιος Λιβανός, όταν του τέθηκε το θέμα για τις αποζημιώσεις του κανόνα de minimis, φάνηκε αρνητικός. 

Ωστόσο με μία τέτοια αντιμετώπιση η Λέσβος έχει κάθε λόγο να αισθάνεται ριγμένη από την Αθήνα καθώς η περιοχή μας τεκμηριωμένα αντιμετωπίζει πρόβλημα ακαρπίας τα τελευταία χρόνια και προς τούτο έπρεπε ήδη να είχε αποζημιωθεί. Αντιθέτως μπαίνοντας σε μία διαδικασία αποζημίωσης εν μέρει και σε συγκεκριμένους – λίγους – ελαιοπαραγωγούς για καρπόπτωση από τους νοτιάδες, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να κατανεμηθεί από τον ΕΛΓΑ και όχι άμεσα ένα πολύ μικρό κονδύλι σε ελαιοπαραγωγούς, αφήνοντας το μεγαλύτερο μέρος του αγροτικού πληθυσμού εκτός αποζημιώσεων. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι σε περίπτωση υπαγωγής της Λέσβου στο καθεστώς των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων μπορούν να πέσουν στον ελαιώνα του νησιού μας ποσά της τάξης από 5 μέχρι και 7,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ να θυμίσουμε ότι προ τριετίας περιοχές της Γέρας και του Πλωμαρίου, λόγω και πάλι θεομηνίας από ανέμους, είχαν εισπράξει περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ και ήταν και ευχαριστημένοι οι αγρότες! Με το παραπάνω παράδειγμα μπορεί να καταλάβει κανείς εύκολα ποιες είναι οι διαφορές από το να αποζημιωθούν συγκεκριμένοι αγρότες και προς τα νότια για απώλεια παραγωγής λόγω των θυελλωδών ανέμων ή να ενταχθεί όλη η Λέσβος για ακαρπία το 2020 στο καθεστώς των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων.

Υπ’ αυτήν την έννοια έπρεπε οι τοπικοί φορείς, Αυτοδιοίκηση και βουλευτές, να είχαν κινηθεί ΧΘΕΣ προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διεκδικώντας αυτές τις αποζημιώσεις. Αντιθέτως ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης που επισκέφτηκε πρόσφατα τη Λέσβο για την παρουσίαση του σχεδίου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, έφυγε σχεδόν “ανενόχλητος” από το νησί μας για τέτοια ζητήματα.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img