Αρχή με 6 Εμβολιαστικά Κέντρα στη Λέσβο

Σήμερα το πρωί αναμένεται να γίνει τηλεδιάσκεψη για τον συντονισμό της προετοιμασίας για τη λειτουργία των Εμβολιαστικών Κέντρων, ώστε μόλις παραληφθεί το νέο εμβόλιο από την Ευρώπη και ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί και στην Ελλάδα, ο μηχανισμός να είναι πανέτοιμος. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα η παραλαβή των πρώτων εμβολίων στην Ελλάδα μπορεί να γίνει και το μήνα που διανύουμε, αλλά ουσιαστικά ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο.

 

Πού θα γίνονται τα εμβόλια

Τα 6 Εμβολιαστικά Κέντρα που θα λειτουργήσουν με τα μέχρι τώρα δεδομένα, σε πρώτη φάση, θα είναι στα:

-Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης όπου θα λειτουργήσει και δεύτερο Εμβολιαστικό Κέντρο στην Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) που στεγάζεται στον ίδιο χώρο.

-Κέντρο Υγείας Καλλονής 

-Κέντρο Υγείας Άντισσας 

-Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου 

-Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου. 

Το νοσοκομείο Μυτιλήνης θα λειτουργήσει δικό του Εμβολιαστικό Κέντρο, αποκλειστικά όμως για το προσωπικό του Ιδρύματος, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να συμβάλει στην ελάφρυνση των Κέντρων Υγείας που θα σηκώσουν το βάρος.

 

12 κρούσματα

12 κρούσματα της πανδημίας για την περιοχή της Λέσβου ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας σε σύνολο 1.190 νέων μολύνσεων στην Επικράτεια.

Στις συνολικά 41 περιοχές της Ελλάδας για τις οποίες ανακοινώθηκαν χθες νέα κρούσματα που αφορούσαν το τελευταίο 24ωρο, οι δυο (Αθήνα – Θεσσαλονίκη)  έχουν τριψήφια νούμερα, ενώ η Λέσβος βρίσκεται ανάμεσα στις 18 περιοχές με διψήφιο αριθμό και άλλες 21 περιοχές έχουν μονοψήφια νούμερα.

Σημειωτέον ότι σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, έχει παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια της εφαρμογής των μέτρων του lockdown ότι σε κάποιες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας είτε δεν πέφτουν τα κρούσματα όσο θα έπρεπε ή πέφτουν αργά ή και καταγράφονται μικρές αυξομειώσεις. «Σε τέτοιες περιπτώσεις, αν τα κρούσματα επιμείνουν ψηλά και διατηρηθεί η πίεση στο Σύστημα Υγείας, τότε δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά να πάρουμε ακόμη πιο σκληρά μέτρα, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, στη διάρκεια των εβδομάδων που έρχονται μέχρι τις 7 Ιανουαρίου», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας το ενδεχόμενο κάποιες περιοχές στις οποίες δεν θα διαπιστωθεί διόρθωση, να μπουν σε ολικό lockdown. Με άλλα λόγια ένα τμήμα της Ελλάδας θα ανοίξει τον Ιανουάριο κι εκεί που η πανδημία θα επιμένει θα παραμείνουν κλειστές αυτές οι περιοχές, κάτι που θα εξαρτηθεί από την συμπεριφορά των τοπικών κοινωνιών και την τήρηση των μέτρων μέσα στις γιορτές.

 

Αυξήθηκαν οι νοσηλείες

Στο νοσοκομείο Μυτιλήνης χθες το βράδυ νοσηλεύονταν 22 άτομα σε θαλάμους της Παθολογικής και του Λοιμωδών και 3 άτομα διασωληνωμένα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Αυτό σημαίνει ότι οι νοσηλείες στο Βοστάνειο αυξήθηκαν χθες καθώς μόνο το απόγευμα καταγράφηκαν τρεις εισαγωγές από την περιοχή του Πλωμαρίου, στον αντίποδα όμως πήρε εξιτήριο ένας 92χρονος που νοσηλευόταν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες και κατάφερε παρά το προχωρημένο της ηλικίας του να βγει νικητής.