Αρχιμανδρίτης Πρόχορος: «Ας προστατεύσουμε την μνήμη του παπά-Φώτη»

Την παρέμβαση του Ηγουμένου της μονής του Αγίου Ιωάννου Υψηλού, π. Πρόχορου Ζιμβραγουδάκη, προκάλεσε το χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των Νέων της Λέσβου για την εντολή του μητροπολίτη Ιακώβου να καταστραφεί ο τάφος του παπά-Φώτη στο κοιμητήριο του Τρύγονα για να  ανακοπούν οι ενέργειες προσκυνηματικής λατρείας. Με ψύχραιμη ματιά και νηφαλιότητα ο Αρχιμανδρίτης Πρόχορος, ένας μοναχός του οποίου η πορεία επηρεάστηκε σημαντικά για το μοναχικό βίο από τον παπά-Φώτη Λαυριώτη ο οποίος ανήκε στη μονή Υψηλού, εξιστορεί τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η μητρόπολη Μυτιλήνης αναγκάστηκε να προχωρήσει στην εκταφή πριν από 2 χρόνια αφήνοντας κενό τον τάφο στον Τρύγονα, αλλά και τα γεγονότα που τροφοδότησαν τη νέα παρέμβαση του σεβασμιώτατου μητροπολίτη Ιακώβου όταν διαπίστωσε προσπάθεια εκμετάλλευσης και μάλιστα από εκκλησιαστικούς παράγοντες εκτός Λέσβου.

Ο Αρχιμανδρίτης Πρόχορος εκφράζει έμμεσα την πικρία του για τα πικρόχολα σχόλια σε βάρος της μητρόπολης και του σεβασμιώτατου που διατυπώθηκαν από πιστούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά το δημοσίευμά μας, απαντώντας με μια φράση του παπά-Φώτη, ενώ υπογραμμίζει τις ρητές εντολές που είχε δώσει και στον ίδιο και σε όλους όσους βρίσκονταν γύρω του ο παπά-Φώτης πριν το θάνατό του, μέσα από τη διαθήκη του, για το τι θα έπρεπε να κάνουν. 

Όπως εξηγεί ο Αρχιμανδρίτης, η εντολή του δεσπότη είναι ο τάφος να επανέλθει στην αρχική του μορφή, δηλαδή να χρησιμοποιείται και για την ταφή άλλων ατόμων (ιερέων) και ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει πρόθεση της μητρόπολης να αποκόψει τον παπά-Φώτη από τον Τρύγονα, αλλά να προστατεύσει τη μνήμη του. Μάλιστα ο αρχιμανδρίτης δεσμεύεται ότι αν αναγνωριστεί ως Άγιος από το Πατριαρχείο ο παπά-Φώτης, ένα τμήμα του λειψάνου θα επανέλθει στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου στον Τρύγονα.

Ολόκληρη  η επιστολή του Ηγουμένου της μονής Υψηλού έχει ως ακολούθως:

«Στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας σας, και με τον τίτλο «Καταστρέψτε τον τάφο του παπά – Φώτη», αναφέρεστε στην εντολή του Μητροπολίτη να «επιστρέψει» ο τάφος στην αρχική του κατάσταση.

Επόμενο είναι πως ο τίτλος και μόνο, προκαλεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Φυσικά μέσα στο κείμενό σας, υπάρχουν κάποιες ακρίβειες, αλλά και ανακρίβειες.

Θεωρώ χρέος ηθικό να απαντήσω, για να αποκατασταθεί η αλήθεια και για τον αείμνηστο παπά Φώτη αλλά και τον Μητροπολίτη, όχι για κάποιο ιδιαίτερο λόγο, αλλά διότι ο παπά Φώτης ήταν πραγματικός και όχι τυπικός αδελφός της, ο δε Μητροπολίτης συνεχίζει να παραμένει αδελφός της Μονής μας.

Ο αείμνηστος π. Φώτιος, όντως αδελφός της Μεγίστης Λαύρας, διεγράφη από αυτή μετά την αναχώρηση του, και ενεγράφη εις την αδελφότητα της Μονής μας, κατόπιν του υπ’ αριθμ. 414/13-1-1963 εγγράφου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.  Έκτοτε σε κάθε πανηγύρι της Μονής ήτο παρών, όπως όλοι οι αδελφοί που υπηρετούσαν εκτός Μονής, και βρίσκεται σε όλες τις φωτογραφίες (αναμνηστικές) που έβγαζαν. Επισκεπτόταν δε την Μονή όποτε εύρισκε ευκαιρία, παρέμεινε εις αυτήν για 2 ημέρες το πολύ. Μάλιστα μετά το χτίσιμο του Ναού του Αγίου Θεοφάνη στο Σίγρι, μας επισκεπτόταν συχνά και λειτουργούσε σε αυτό.

Μετά τον θάνατό του, δημιουργήθηκε ένα «κίνημα» αγιοκατάταξης όντως. Πολλοί άνθρωποι ισχυριζόταν ότι τον έβλεπαν στον ύπνο τους, αρκετοί έγραψαν βιβλία μέχρι και ασματική ακολουθία γι’ αυτόν. Προκειμένου να προστατέψουμε την μνήμη του, η αδελφότης μας έκανε πρόταση στον Μητροπολίτη να προχωρήσει στην εκταφή της σορού και της μεταφοράς των οστών εις την Μονή Υψηλού. Κι αυτό δεν είναι παράξενο. Αφού στη Μονή έρχονται τα οστά όλων όσον έχουν αποβιώσει μακριά από αυτήν. Παρ’ όλο που στην αρχή ο Σεβασμιώτατος αρνήθηκε την πρότασή μας, ο ίδιος όταν διαπίστωσε πως η όλη κατάσταση γύρω από το όνομά του παίρνει άσχημη τροπή, ειδικά μετά την κυκλοφορία της ασματικής ακολουθίας, μας ζήτησε να πράξουμε το καθήκον μας. Εδώ να τονίσω πως σημαντικό ρόλο έπαιξε η διαθήκη του παπά Φώτη, την οποία είχε στα χέρια του ο αείμνηστος αγαπητός αδελφός και φίλος της Μονής μας, ο π. Κομνηνός Βράνης. Ο οποίος μάλιστα κάποια στιγμή την δημοσίευσε στο Facebook. Και εκεί ο παπά Φώτης έδινε εντολές για το τι πρέπει να γίνει αμέσως μετά τον θάνατό του. (Ούτε φέρετρα, ούτε τάφοι, ούτε μνημόσυνα). Να σημειώσω δε πως όταν ο παπά Φώτης ζούσε μου την έδωσε για να την τηρήσω, και όταν την διάβασα του την επέστρεψα. Ευτυχώς έπεσε σε καλά χέρια. Οπότε κι εμείς μεταφέραμε τα οστά στην Μονή Υψηλού.

Φυσικά κάποιοι πιστεύουν ότι το κάναμε για να πλουτίσουμε, με το τυχόν προσκύνημα. Όμως ούτε λάρνακα βάλαμε, ούτε τα οστά ευρίσκονται στο Ναό. Τα οστά παραμένουν κλειδωμένα στο Οστεοφυλάκιο της Μονής, τα δε κλειδιά ένα έχω εγώ και ένα ο Μητροπολίτης. Άρα δεν τα ανοίγουμε και όσοι μας ζητάνε να τα προσκυνήσουνε τους λέμε πως μόνο τρισάγιο μπορούμε να κάνουμε.

Όσον αφορά τον τάφο. Ο Μητροπολίτης ζήτησε (από τότε) να επιστρέψει ο τάφος στην αρχική του μορφή. Ο Εφημέριος του Ναού παρεκάλεσε να μην χαλάσει τον τάφο, να μπει μια μαρμάρινη πλάκα χωρίς όνομα για τον επόμενο ιερέα του Τρίγωνα. Και όντως έτσι έγινε. Ενημέρωσα τον Μητροπολίτη ο οποίος μου είπε, «άλλη εντολή έδωσα». Και το θέμα έμεινε εκεί. Και όλα κυλούσαν ομαλά, ώσπου ένας Αρχιερέας του θρόνου, θέλοντας για άλλη μια φορά να ταράξει τα ήρεμα νερά της τοπικής μας Εκκλησίας, έκανε μια ανάρτηση  στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook για τον παπά Φώτη. Την ανάρτηση αυτή δημοσίευσε ο κ. Καλμούκος στον Εθνικό Κήρυκα Νέας Υόρκης, και την αναδημοσίευσε το Εκκλησιαστικό site Εξάψαλμος. Μεταξύ άλλων δε αναφέρει: «Οι πιστοί συνεχίζουν να πηγαίνουν και να προσκυνούν τον κενό τάφο του, διότι θεωρούν ότι εκεί είναι η χάρις Του». Φυσικά εμείς απαντήσαμε και δημοσιεύθηκε στο site. Αυτή ήταν και η αιτία της νέας (επαναλαμβανόμενης) εντολής του Μητροπολίτη. Ο οποίος μου είπε: «Όταν δεν κάνεις υπακοή αυτά παθαίνεις πάτερ μου».

Ο Μητροπολίτης δεν θέλει να αποκόψει την όποια σχέση του αειμνήστου παπά Φώτη με τον Τρίγωνα. Άλλωστε ο πατήρ Φώτιος επί σειρά ετών χρημάτισε Εφημέριος και η ιστορία δεν διαγράφεται ούτε με φιρμάνια. Αυτό που κάνει είναι να προστατέψει, ως έχει καθήκον ποιμαντικό, το ποίμνιό του. Σίγουρα υπάρχουν αντιδράσεις. Ήδη στο διαδίκτυο «ευσεβείς χριστιανοί» που θέλουν Άγιο τον παπά Φώτη, ουρλιάζουν με εμετικά σχόλια εναντίον του Μητροπολίτη μας, αλλά και για εμάς που «πλουτίζουμε» εκμεταλλευόμενοι τα οστά του. Φυσικά σε όλους αυτούς η μόνη απάντηση που έρχεται στο μυαλό μου και θα μπορούσα να επαναλάβω, είναι αυτή που θα έδινε ο ίδιος ο παπά Φώτης αν ζούσε «Ντύφλας σας και τ’ μούτζα σας». Αλλά εγώ δεν είμαι παπά Φώτης, αν και το ότι έγινα μοναχός το οφείλω και σε αυτόν. 

Όσον αφορά την αγιοποίηση. Η Εκκλησία μας, έχει κάποιες δικλίδες ασφαλείας. Παρ’ όλο ότι αυτές κατά καιρό καταστρατηγούνται «κρίμασιν οις οίδε Κύριος», ο βασικός κανόνας παραμένει. Ο κόσμος θα ανακηρύξει τον Άγιο, και το Πατριαρχείο θα επισφραγίσει. Όποτε ο ίδιος ο Κύριος κρίνει και όχι εμείς. Εμείς απλά αναμένουμε και ευχόμεθα ο Θεός να τον τάξη μετά των Αγίων. Και όταν έλθει εκείνη η ώρα, να είναι σίγουροι οι πάντες ότι και ο Ναός του Αγίου Αντωνίου στον Τρίγωνα θα αποκτήσει τμήμα των λειψάνων του, ως αναφέρεται και στο πρακτικό εκταφής του. Ας μην βιαζόμαστε και κυρίως ας μην παραφερόμαστε.

Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία».