Αργούν οι εμβολιασμοί στα Κέντρα Υγείας

Το Κέντρο Υγείας Καλλονής έτοιμο για τους εμβολιασμούς
  • Ο αριθμός των εμβολίων είναι αυτός που καθορίζει την αρχή των εμβολιασμών στα Κέντρα Υγείας της Λέσβου

Θα συνεχίσει ακόμα, τουλάχιστον για το επόμενο εικοσαήμερο, να σηκώνει όλο το βάρος των εμβολιασμών για τον κορονοϊό το νοσοκομείο της Μυτιλήνης, καθώς η επέκταση των εμβολιασμών στα Κέντρα Υγείας ώστε να λειτουργήσουν και στις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας τα εμβολιαστικά κέντρα αργεί ακόμα για τη Λέσβο και για άλλα νησιά. Σημειωτέον ότι οι εμβολιασμοί στα Κέντρα Υγείας έχουν ξεκινήσει σε κεντρικό επίπεδο, ωστόσο η επέκτασή τους σε όλη την Ελλάδα θα γίνει σταδιακά και εξαρτάται από την διαθεσιμότητα των εμβολίων.

 

Οι εντολές από Αθήνα

Τα Κέντρα Υγείας της Λέσβου καλούνται να έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα για τη λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι οι εμβολιασμοί στα χωριά θα ξεκινήσουν μετά τις 10 Φεβρουαρίου, εκτός κι αν αλλάξει εν τω μεταξύ κάτι ως προς τις προμήθειες των εμβολίων για τη χώρα μας και επισπευστούν οι εξελίξεις. 

Αυτό το ενδεχόμενο είναι ανοιχτό με τα δύο εμβόλια που έχουν τεθεί σε κυκλοφορία και μάλιστα το τελευταίο που κυκλοφόρησε φαίνεται να είναι προτιμότερο, καθώς οι απαιτήσεις για τη συντήρησή του δεν είναι το ίδιο ασφυκτικές, όπως το πρώτο εμβόλιο. Μπορεί με άλλα λόγια να συντηρηθεί σε απλούς καταψύκτες. Εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι όπως έχουν γράψει πρώτα τα “Νέα της Λέσβου”, στα Κέντρα Υγείας του τόπου μας έχουν διατεθεί απλά ψυγεία με καταψύκτες οικιακού τύπου

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι τα εμβολιαστικά κέντρα που θα λειτουργήσουν, εκτός από το νοσοκομείο, είναι στα Κέντρα Υγείας Καλλονής, Άντισσας, Πολιχνίτου, Πλωμαρίου και Μυτιλήνης. Έχοντας 20 ημέρες μπροστά τους τα Κέντρα Υγείας προετοιμάζονται καθώς θα πρέπει να καθοριστούν οι βάρδιες του προσωπικού για τη χορήγηση των εμβολίων και μάλιστα αυτό σε μια περίοδο που δεν περισσεύει προσωπικό στις πρωτοβάθμιες δομές υγείας.

 

Έτοιμοι στην Καλλονή

Στην έδρα του Δήμου Δυτικής Λέσβου, το Κέντρο Υγείας Καλλονής αναμένεται να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος των εμβολιασμών για την ευρύτερη περιοχή, ακόμα και με δύο εμβολιαστικές γραμμές. Ο πρόεδρος του Κέντρου Υγείας, Αλέξανδρος Ροδίτης, έχοντας κάνει από τις προηγούμενες ημέρες τον σχεδιασμό με το προσωπικό  έχει ολοκληρώσει από τους πρώτους σε τοπικό επίπεδο το πλάνο για το πώς θα κινηθεί η μονάδα περιμένοντας εντολές από την Αθήνα. «Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις για τους εμβολιασμούς των πολιτών και περιμένουμε οδηγίες από την Αθήνα για τα γραφειοκρατικά επιμέρους θέματα, καθώς θα πρέπει να δούμε διαδικασίες, όπως για παράδειγμα πώς θα γίνεται η παραλαβή και η μεταφορά των εμβολίων προς την Καλλονή, καθώς και άλλα επιμέρους θέματα για να ξεκινήσουμε ανταποκρινόμενοι στις προκλήσεις των καιρών μας και στις προσδοκίες της κοινωνίας στην οποία δραστηριοποιούμαστε, καθώς και του Υπουργείου Υγείας από το οποίο ταχθήκαμε να υπηρετούμε τους συμπολίτες μας», είπε ο κ. Ροδίτης.

 

Τρέχουν στο Βοστάνειο

Την ίδια ώρα στο νοσοκομείο Μυτιλήνης τρέχουν και δεν φτάνουν για τους εμβολιασμούς καθημερινά από τις 8:00 το πρωί μέχρι τις 8:00 το βράδυ και μέχρι και αύριο Παρασκευή αναμένεται να έχουν εξαντληθεί τα 648 εμβόλια της τρίτης παρτίδας που έλαβαν. Γι’ αυτή την εβδομάδα η αποστολή των εμβολίων θα γίνει αύριο Παρασκευή και όχι σήμερα Πέμπτη και αναμένεται να φτάσουν περίπου 420 εμβόλια που θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τις ανάγκες το Σάββατο, τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Από κοντά παρακολουθεί τους εμβολιασμούς ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Καμπούρης, συνομιλώντας με τα άτομα της τρίτης ηλικίας που εμβολιάζονται αυτό το διάστημα, όπως ο εικονιζόμενος συνταξιούχος εκπαιδευτικός

Την ίδια ώρα δεν έχει διευκρινιστεί επί του παρόντος σε τοπικό επίπεδο ποιος είναι ο αριθμός των ατόμων που έχουν υποβάλει δηλώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για να εμβολιαστούν ή έχουν απαντήσει θετικά σε μηνύματα της άυλης συνταγογράφησης. Ταυτόχρονα και η προσέλευση στα φαρμακεία για όσους μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ηλεκτρονικά μέσα είναι σχετικά υποτονική. Όπως μας είπε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου Απόστολος Βαλτάς «υπήρξε στην αρχή ενδιαφέρον, στη συνέχεια όμως λάβετε υπ’ όψιν ότι έχουμε και έναν αριθμό ασθενών άνω των 85 ετών που δεν βγαίνουν από τα σπίτια τους και περιμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το πώς θα γίνει ο κατ’ οίκον εμβολιασμός τους». 

Ο κ. Βαλτάς επεσήμανε ότι η καθυστέρηση στο άνοιγμα νέων εμβολιαστικών κέντρων οφείλεται καθαρά στους μικρούς αριθμούς εμβολίων που κατανέμονται σε όλη την Ελλάδα. «Όταν θα έχουμε μεγαλύτερη επάρκεια εμβολίων θα υπάρξει και ενδιαφέρον από τον κόσμο για να εμβολιαστεί,  αν και δεν σας κρύβω ότι δεν είναι λίγοι οι πολίτες που απευθύνονται στους φαρμακοποιούς τους ζητώντας τη γνώμη μας για το εμβόλιο», είπε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου,  σημειώνοντας και τις ιδιαιτερότητες των εμβολιασμών αναφέροντας για παράδειγμα ότι σε περιοχές, όπως ο Άγιος Ευστράτιος, θα πρέπει να μεταβεί κινητή μονάδα και να εμβολιάσει όλους τους κατοίκους μαζί.

Ο πρώην Αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου Νίκος Ευριπιώτης

Και ο πρώην Αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου, Νίκος Ευριπιώτης, τον οποίο συνάντησαν τα “Νέα της Λέσβου” στο φαρμακείο του συμφώνησε με την άποψη που εξέφρασε ο κ. Βαλτάς για μείωση των αιτημάτων πελατών φαρμακείων στους φαρμακοποιούς τους για κλείσιμο των ραντεβού. 

Σημειωτέον ότι από αυτήν την εβδομάδα το περιεχόμενο κάθε φιαλιδίου που διαιρούνταν σε 5 δόσεις εμβολίων τώρα διαιρείται σε 6 δόσεις, κάτι που προβλέπεται, αρκεί φυσικά να γίνεται σωστή αξιοποίηση όλου του υλικού που υπάρχει μέσα στο φιαλίδιο.

 

Θετικά σημάδια

Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 6 νέα κρούσματα του κορονοϊού για τη Λέσβο, ενώ και στο νοσοκομείο μειωμένες είναι οι νοσηλείες ασθενών, καθώς συνολικά χθες συνέχιζαν να νοσηλεύονται 14 άτομα εκ των οποίων το ένα στην Εντατική.