Άρης Χατζηκομνηνός: «Θα είμαι παρών»

Έξι μήνες μετά την αποχώρησή του από την ηγετική ομάδα της Περιφερειακής αρχής, ο πρώην πρώτος τη τάξει Αντιπεριφερειάρχης και πάλαι ποτέ στενός συνεργάτης του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη, Άρης Χατζηκομνηνός, μετά από ένα διάστημα απόλυτης σιωπής, με ανάρτησή του χθες στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook έστειλε μήνυμα προς εκείνους που – όπως αναφέρει – θεώρησαν τη «σιωπή του ως αδυναμία» ότι είναι έτοιμος να επιστρέψει στην ενεργό πολιτική σκηνή. Με μια παρέμβαση που γίνεται – όχι τυχαία – αυτή την περίοδο που το μεταναστευτικό βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, ο Άρης Χατζηκομνηνός μιλώντας στα «Νέα της Λέσβου» καυτηριάζει την απουσία του Περιφερειάρχη από την κινητοποίηση της Κυριακής σε μια δήλωση που θα συζητηθεί. 

Αναλυτικά στη χθεσινή ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook ο Άρης Χατζηκομνηνός αναφέρει τα εξής: «Πέρασαν έξι μήνες από την συνειδητή επιλογή μου να αποχωρήσω από την θέση του Αντιπεριφερειάρχη Λέσβου, ασυμβίβαστος και αταλάντευτα πιστός σε αρχές, αξίες και θέσεις, συμπληρώνοντας μια 35ετή πορεία στα πολιτικά δρώμενα της πατρίδας μας. Προτίμησα πάντα τον δύσκολο δρόμο, να είμαι χρήσιμος και ωφέλιμος για τον τόπο μου και την πλειοψηφία των συμπολιτών μου και όχι αρεστός σε κάποιες μειοψηφίες. 

Αυτούς τους έξι μήνες συνειδητά επέλεξα την σιωπή από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, όχι όμως και την αποχή από τις υποχρεώσεις μου ως Περιφερειακός Σύμβουλος, συμμετέχοντας ενεργά και δηλώνοντας παρών στην προάσπιση των πραγματικών συμφερόντων των συμπολιτών μου και όσων με την ψήφο τους με επέλεξαν να τους εκπροσωπήσω από την θέση του Περιφερειακού Συμβούλου, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. 

Επειδή αυτή την σιωπή μου κάποιοι την παρερμήνευσαν όπως τους βόλευε και κάποιοι άλλοι την εξέλαβαν ως αδυναμία, θέλω να τους καθησυχάσω. 

Σύντομα θα τα πούμε εφ’ όλης της ύλης. Προς το παρόν θα τα λέμε μέσω της ιστοσελίδας μου για ό,τι σημαντικό απασχολεί την κοινωνία μας. Και αν ο Θεός μας έχει γερούς, θα βρεθούμε ξανά σε νέους αγώνες. Υπηρετώντας πάντα με συνέπεια, το πραγματικό συμφέρον του τόπου και των συμπολιτών μας».

«Δεν έχω αλλάξει απόψεις για το μεταναστευτικό»

«Θα είμαι παρών», είπε μιλώντας στα «Νέα της Λέσβου» ο κ. Χατζηκομνηνός. «Αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να στείλω προς κάθε κατεύθυνση». Για το μεταναστευτικό αναφέρει: «… Προσωπικά παραμένω αταλάντευτα πιστός στις θέσεις που πάντα υποστήριζα. Δεν με τρομάζει μια νέα κλειστή δομή. Με τρομάζει να μείνει ο Καρά-Τεπές στη Μυτιλήνη, για αυτό κανείς δεν μιλάει. Πρέπει να υπάρχει ένας οργανωμένος κλειστός χώρος μακριά από κατοικημένη περιοχή. Το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα που δυστυχώς ήρθε για να μείνει και μπορεί να παρουσιάζει και εξάρσεις ανάλογα με τις διαθέσεις του Ερντογάν. Δεν μπορεί να υπάρχει αυτή η εικόνα μέσα στην πόλη», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος σχολίασε μάλιστα  την απουσία του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη από την μηχανοκίνητη διαμαρτυρία της Κυριακής. «Περίμενα από τον αρχηγό της παράταξής μας να ηγηθεί στην προσπάθεια που υποστηρίζει και όχι να απουσιάζει για υπηρεσιακούς λόγους. Μου έκανε εντύπωση αυτό», είπε χαρακτηριστικά. 

Η διαφωνία…

Είναι γνωστό ότι ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης εξέφραζε διαμετρικά αντίθετες θέσεις για το μεταναστευτικό σε σχέση με αυτές που υποστηρίζει ο Κώστας Μουτζούρης. Η διαφορά στις απόψεις μέχρι σε κάποιο σημείο δεν δημιουργούσε πρόβλημα. Το αντίθετο  μάλιστα.  Ο κ. Χατζηκομνηνός ήταν εκείνος που συμμετείχε σε συσκέψεις και εκπροσωπούσε τον Περιφερειάρχη ακόμη και σε κρίσιμες συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακριβώς ένα χρόνο πριν, μετά τα γεγονότα της Καράβας στις 27 Φεβρουαρίου του 2020, ο κ. Χατζηκομνηνός ήταν εκείνος που είχε εκπροσωπήσει τον Περιφερειάρχη στη συνάντηση που έγινε υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των Δημάρχων των νησιών του Βορείου Αιγαίου που δέχονται μεταναστευτικές ροές. Ιδιαίτερα στην αρχή της θητείας του ο Περιφερειάρχης είχε τοποθετηθεί υπέρ της δημιουργίας νέας κλειστής δομής και το κλείσιμο της Μόριας. Είχε μάλιστα προαναγγείλει με ανάρτησή του – που είχε συζητηθεί –  τις προθέσεις της κυβέρνησης. Στην πορεία αυτό άλλαξε και μαζί και οι θέσεις της Περιφέρειας για το μεταναστευτικό που στράφηκαν στο «καμιά δομή».   

Τελευταία ο Περιφερειάρχης σε δηλώσεις του έχει ταχθεί υπέρ της δημιουργίας ενός μικρού καταγραφικού κέντρου, θέτοντας ως προϋπόθεση την αποσυμφόρηση του νησιού. Αυτό μάλιστα είχαν ζητήσει στην κοινή δήλωσή τους και οι τέσσερις Αντιπεριφερειάρχες της Χίου που διαφώνησαν με την δημιουργία δομής στο γειτονικό νησί. Κάτι ανάλογο συζητιόταν ότι θα γίνει τότε με κοινή δήλωση και των Αντιπεριφερειαρχών της Λέσβου. Δεν έγινε ποτέ. 

Ο Περιφερειάρχης με δηλώσεις του και αναρτήσεις τάσσεται συχνά υπέρ των αιτημάτων της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, ο ίδιος όμως δείχνει να κρατάει αποστάσεις.