Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου, 2021

Άρωμα Χριστουγέννων στη Μυτιλήνη!


  • Στο Δημοτικό Κήπο θα χτυπά και φέτος η “καρδιά” των εκδηλώσεων, όπου θα στηθεί το χριστουγεννιάτικο δέντρο και τα ξύλινα σπιτάκια για την πώληση εορταστικών ειδών 

Άρωμα Χριστουγέννων μυρίζει στη Μυτιλήνη με τον στολισμό που ξεκίνησε στους δρόμους και στα σπίτια, αλλά και τις εκδηλώσεις που ετοιμάζει ο Δήμος για όλη την περίοδο των γιορτών. Αν και η εξέλιξη της πανδημίας είναι μια παράμετρος που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παναγιώτης Τσακύρης, σε συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής, Κώστα Κουνέλλη, έχουν ξεκινήσει από τον Οκτώβριο την προετοιμασία για όμορφες, ζεστές και χαρούμενες γιορτές για μικρούς και μεγάλους, με Χριστουγεννιάτικο χωριό, εορταστική αγορά, Άη – Βασίλη, παιχνίδια και πολλές εκπλήξεις.

Χθες αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην Χριστουγεννιάτικη Αγορά που θα στηθεί στο Δημοτικό Κήπο, ανάμεσα στο Δημοτικό Θέατρο και το παλαιό Δημαρχείο, από τις 20 Δεκεμβρίου μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. Οι ενδιαφερόμενοι που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον έως την ερχόμενη Δευτέρα, 22 του μηνός, θα μπορούν να διαθέτουν προς πώληση χριστουγεννιάτικα παραδοσιακά γλυκά (μαλλί της γριάς, λουκουμάδες, μελομακάρονα, δίπλες, τσουρέκια, γεμάτα, αμυγδαλωτά κλπ.), σνακ – εδέσματα, χριστουγεννιάτικα είδη, χειροτεχνίες, κοσμήματα, ψιλικά είδη, ροφήματα, τοπικά προϊόντα, είδη λαϊκής τέχνης, παραδοσιακά προϊόντα και ό,τι άλλο παρεμφερές με τη Χριστουγεννιάτικη αγορά. Η τιμή των τελών ανά τετραγωνικό μέτρο είναι 5 ευρώ για τα ψυχαγωγικά παιχνίδια, 15 ευρώ για τους πωλητές στους οικίσκους και χωρίς χρέωση για την χρήση από Φιλανθρωπικά Σωματεία και Συλλόγους.

Το δέντρο και ο Άη Βασίλης

Μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο θα στηθεί το Χριστουγεννιάτικο δέντρο που θα ανάψει ο Δήμαρχος στις αρχές Δεκεμβρίου και δίπλα θα τοποθετηθεί, όπως και πέρυσι, η φάτνη. Επίσης, θα υπάρχει καρουζέλ για τα παιδιά και άλλα διασκεδαστικά παιχνίδια που θα λειτουργούν όλη την περίοδο των γιορτών. 

Ο Άη Βασίλης θα είναι γιγάντιος, 2,20 μέτρα και θα κουβαλά τα δώρα, και δίπλα του θα βρίσκονται τα ξύλινα σπιτάκια. Όλα τα δέντρα που βρίσκονται στο Δημοτικό Κήπο θα στολιστούν και θα φωταγωγηθούν, όπως και οι χριστουγεννιάτικες κατασκευές. Επίσης θα τοποθετηθεί ένα ξύλινο σπιτάκι για παιδικές δράσεις δημιουργικής απασχόλησης, βιβλία και θα υπάρχουν υλικά για face painting. Για την ασφάλεια όλων θα τοποθετηθεί περίφραξη στο χώρο μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο, όπου θα τοποθετηθεί και το έλκηθρο του Άη Βασίλη με την χριστουγεννιάτικη μπάλα. 

Χριστουγεννιάτικα δέντρα και κατασκευές θα τοποθετηθούν επίσης στην Προκυμαία του Πλωμαρίου, στον Παπάδο και την Αγιάσο.

Όλα τα παραπάνω περιλαμβάνονται σε διαγωνισμό που δημοσίευσε ο Δήμος, αν και όπως τονίζει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Παναγιώτης Τσακύρης, ακόμη είναι πολύ νωρίς για επίσημες ανακοινώσεις: «Δυστυχώς, εξαιτίας της πανδημίας, όλα είναι πολύ ρευστά αυτή την περίοδο και παρ’ όλο που ετοιμάζουμε εδώ και καιρό τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση τον επόμενο μήνα. Στόχος μας είναι να δώσουμε μια νότα αισιοδοξίας και χαράς στους πολίτες και με αυτό το σκεπτικό εργαζόμαστε και δεν το βάζουμε κάτω, όπως κάναμε και το καλοκαίρι με τις εκδηλώσεις του Λεσβιακού Καλοκαιριού και τηρώντας απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα ασφαλείας. Ελπίζω και εύχομαι να πάνε όλα καλύτερα από δω και πέρα για να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά με τα παιδιά μας ήσυχα και όμορφα στη Μυτιλήνη και σε όλο τον Δήμο».