Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023

Ασφαλιστικά μέτρα κατά της Vodafone

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι των Βασιλικών από την προσπάθεια της εταιρείας Vodafone να εγκαταστήσει κεραία κινητής τηλεφωνίας στις παρυφές του χωριού, πολύ κοντά στον οικισμό, περίπου στο ύψος του παλαιού κτιρίου του Δημοτικού Σχολείου, μόλις βγαίνουμε από τα Βασιλικά συνεχίζοντας για Πολιχνίτο. Η εταιρεία φαίνεται ότι έχει στη διάθεσή της όλες τις νόμιμες αδειοδοτήσεις με τη συναίνεση του Δήμου Δυτικής Λέσβου, ωστόσο στην προσπάθειά του ο εργολάβος να κάνει την εγκατάσταση βρήκε αντιμέτωπο όλο το χωριό, το οποίο ενεργοποιήθηκε ενημερώνοντας την αστυνομία, με συνέπεια να γίνει διακοπή των εργασιών μέχρι η εταιρεία να προσκομίσει τις προβλεπόμενες αδειοδοτήσεις. 

Οι κάτοικοι δεν αφήνουν το χρόνο να πάει χαμένος. Την Τρίτη έγινε λαϊκή συνέλευση στα Βασιλικά όπου στο σύνολό τους τοποθετήθηκαν κατά της συγκεκριμένης εγκατάστασης, εξουσιοδοτώντας τον Κοινοτάρχη, Μάκη Γαβαλά, να προχωρήσει σε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων σε βάρος της εταιρείας, αν και μία μικρή μερίδα κατοίκων προσανατολίζονται να προχωρήσουν δικαστικά με δικά τους μέσα.

Η εγκατάσταση έχει χωροθετηθεί σε απόσταση 580 μέτρων από το χωριό, που είναι επιτρεπόμενη για τέτοιες κεραίες αν δεν υπάρχουν κοντά νοσοκομεία, σχολεία και άλλα ιδρύματα. Οι κάτοικοι επικαλούνται ότι στο χωριό υπάρχουν άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και η εκπομπή της κεραίας μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία βηματοδοτών σε καρδιοπαθείς, καθώς και ανθρώπους που έχουν άλλες παθήσεις.

Το ερώτημα που μένει αναπάντητο είναι γιατί οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας επιλέγουν να τοποθετούν κεραίες δίπλα και ανάμεσα σε οικισμούς και όχι σε εύλογη απόσταση, ώστε να καλύπτεται και το σήμα της περιοχής αλλά και η κεραία να μην είναι κοντά στα σπίτια των κατοίκων που δικαιολογημένα ανησυχούν, καθώς τα ζητήματα των εκπομπών κεραιών κινητής τηλεφωνίας είναι αμφιλεγόμενα και υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενες μελέτες πάνω σε αυτά τα θέματα.

- Advertisement -

More articles

spot_img