Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, 2021

Άσφαλτος στο δρόμο Μεγαλοχωρίου – Αγιάσου

  • Το ‘πε και το ‘κανε ο Κ. Μουτζούρης ότι θα δημοπρατήσει το έργο στα μέσα Σεπτεμβρίου, ικανοποιώντας ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων

Με την υπογραφή του Κώστα Μουτζούρη βγαίνει σήμερα στον αέρα ο διαγωνισμός για την ασφαλτόστρωση του δρόμου Μεγαλοχωρίου – Αγιάσου, ενός έργου που συζητείται εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, αλλά έμπλεκε συνεχώς στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Ο Περιφερειάρχης που κατάγεται από το Μεγαλοχώρι, δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ότι «είχα προαναγγείλει πως η δημοπράτηση θα γίνει μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου και πράγματι το σημαντικό αυτό έργο μπαίνει από αύριο (σ.σ. σήμερα) σε τροχιά υλοποίησης. Ήταν ένα στοίχημα της Περιφερειακής Αρχής, πέραν της καταγωγής του πατέρα μου, που καταφέραμε να το κερδίσουμε, και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα έργα υποδομών». 

Ο δρόμος Μεγαλοχωρίου – Αγιάσου, έχει την δική του ιστορία, αφού αποτελεί χρόνιο αίτημα των κατοίκων των δύο χωριών αλλά και γενικότερα των δύο πρώην Δήμων, Πλωμαρίου και Αγιάσου για την σύνδεση και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Πρόκειται για έναν επαρχιακό δρόμο, που έχει ασφαλτοστρωθεί κατά το ήμισυ και το υπόλοιπο τμήμα, μήκους 7 χλμ. περίπου παραμένει μέχρι και σήμερα χωματόδρομος. Το 2003 προκηρύχθηκε η μελέτη βελτίωσης του δρόμου από τη διακλάδωση προς Πολιχνίτο, παράκαμψη του οικισμού Αγιάσου – Μεγαλοχώρι. Όμως το τμήμα Αγιάσος – Μεγαλοχώρι (13,6 χλμ.) διέρχεται από το δάσος της καστανιάς (περιοχή Αγιάσου) αλλά και το δάσος προς Μεγαλοχώρι. Όλη η περιοχή έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη (“Natura”) κι αυτό δημιουργούσε δυσκολίες στην ανάπτυξη της μελέτης, η οποία και διεκόπη το 2009.

Το 2012, ο τότε αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Χαράλαμπος Αθανασίου, εξασφάλισε το ποσό του 1,8 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων για την συνέχιση της μελέτης βελτίωσης της οδικής ασφάλειας σε όλο τον δρόμο (ασφαλτοστρωμένο και μη). Η πρώτη φάση του έργου αυτού δημοπρατήθηκε το Νοέμβριο του 2014, με προϋπολογισμό 250.000 ευρώ και υλοποιήθηκε το 2015. Δεδομένου όμως ότι δεν υπήρχε έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων, η οποία μάλιστα βρίσκεται εντός περιοχών του δικτύου Natura 2000, δόθηκε εντολή στην Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λέσβου για την σύνταξη φακέλου μελέτης. Ο σχετικός φάκελος κατατέθηκε τον Μάρτιο του 2016 στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, η οποία μετά την ολοκλήρωση της χρονοβόρας διαδικασίας γνωμοδοτήσεων από όλους τους αρμόδιους φορείς και τα Υπουργεία, εξέδωσε απόφαση έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων τον Ιούνιο του 2017. Ακολούθησαν ενέργειες της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής για την αύξηση του προϋπολογισμού του έργου που έφθασε τα 5.000.000 ευρώ.

Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του ο Κ. Μουτζούρης κάλεσε τον συγκοινωνιολόγο, Κώστα Ζέκο, να βγάλει από τα συρτάρια την μελέτη και τον τελευταίο χρόνο έτρεξαν οι διαδικασίες για την διεξαγωγή του διαγωνισμού. «Αρχές Οκτωβρίου θα έχουμε ανάδοχο και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τα δύο χωριά μας και για ολόκληρη τη Λέσβο. Έχουμε εξασφαλίσει την συναίνεση όλων των άμεσα ενδιαφερόμενων και έτσι πιστεύω ότι θα προχωρήσει τάχιστα αυτό το έργο και θα παραδοθεί πριν την λήξη της θητείας μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης.