Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Άθληση για όλους και Αθλητικά Σχολεία

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Σ. Γιακουμής κατέθεσε στον Υπουργό συγκεκριμένες προτάσεις για την αναβάθμιση των υποδομών και των υπηρεσιών προς τους αθλητές – πολίτες

Χρήσιμη και εποικοδομητική ήταν η συζήτηση που είχε ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού Μυτιλήνης, Σωκράτης Γιακουμής, με τον αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, στην σύσκεψη που έγινε την Τετάρτη, στην Αθήνα, παρουσία του Δημάρχου, Παναγιώτη Χριστόφα και του Αντιδημάρχου, Νίκου Καρασάββα, για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του νέου Κολυμβητηρίου και για άλλα θέματα που αφορούν στον τομέα του Αθλητισμού. Ο κ. Γιακουμής έθεσε τα ζητήματα της εκ νέου ενεργοποίησης των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους που είχαν “παγώσει” τα προηγούμενα χρόνια, της επανεξέτασης της λειτουργίας των Αθλητικών Σχολείων, της υποβολής προτάσεων για το νέο Αθλητικό Νόμο, καθώς και της διαχείρισης των Αθλητικών Σωματείων μέσα από τη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα “e-Kouros”.

Ο Υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο σχέδιο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού αθλητισμού, μέσω της πλατφόρμας “e-Kouros”, καθώς και στους επτά άξονες πάνω στους οποίους δομείται η πολιτική του. Όπως τόνισε, σε αυτή θα εγγραφούν όλα τα επίσημα, πιστοποιημένα και αδειοδοτημένα Αθλητικά Σωματεία της χώρας. Μέσω των στοιχείων της πλατφόρμας θα εγκρίνονται οι επιχορηγήσεις των Σωματείων και θα μπορεί μια ομάδα να εντοπίζει έναν αδειοδοτημένο προπονητή, γήπεδο για έδρα, κλπ., ενώ θα καταγράφονται και οι ανάγκες κάθε αθλητικής υποδομής. Η εικόνα αυτή θα βοηθήσει στην χάραξη στοχευμένης στρατηγικής στήριξης ανά γεωγραφική περιοχή. Ο Γ. Βρούτσης, ανέφερε επίσης ότι σε σύντομο διάστημα θα προχωρήσει στην αναλυτική παρουσίαση αυτού του προγράμματος, με στόχο την μείωση της γραφειοκρατίας, αλλά και την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών. 

Σε ό,τι αφορά τα προγράμματα Μαζικού Αθλητισμού, ο Αντιδήμαρχος ζήτησε την επανένταξη του Δήμου Μυτιλήνης για την έγκριση της σχετικής χρηματοδότησης και την πρόσληψη γυμναστών προκειμένου να έχουν όλοι οι πολίτες την δυνατότητα να γυμνάζονται δωρεάν. Τα προγράμματα “Άθλησης για Όλους” είναι τα εξής: Άσκηση στην προσχολική ηλικία, Αθλητισμός και παιδί, Άσκηση στην εφηβική ηλικία, Άσκηση Νέων, Αθλητισμός και Γυναίκα, Άσκηση Ενηλίκων, Άσκηση στην Τρίτη ηλικία, Προετοιμασία για Εισαγωγή σε Τ.Ε.Φ.Α.Α. – Στρατιωτικές Σχολές και Άσκηση ατόμων με ειδικές ανάγκες. 

Ο Γ. Βρούτσης απάντησε θετικά, τονίζοντας ότι η διά βίου άθληση αποτελεί μια από τις βασικές δράσεις για την ποιοτική διαχείριση και ουσιαστική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των δημοτών, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των ερευνών για τη θετική επίδραση της άσκησης στην υγεία, στην ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. 

Τέλος, ο κ. Γιακουμής έθεσε το ζήτημα της επαναλειτουργίας των Αθλητικών Σχολείων που ήδη εξετάζεται από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, έχοντας συστήσει και συγκροτήσει 7μελή Ομάδα Εργασίας για την κατάθεση πρότασης σχετικά με την ίδρυση, δομή, οργάνωση και λειτουργία Αθλητικών Σχολείων και Τμημάτων ανά Δήμο. Η ομάδα θα πρέπει να υποβάλει τις σχετικές προτάσεις μέχρι τον Μάρτιο, προκειμένου την επόμενη σχολική χρονιά να εξεταστεί η επαναλειτουργία, πιλοτικά στην αρχή, νέων Αθλητικών σχολείων.

Θυμίζουμε ότι τα Αθλητικά Σχολεία, μεταξύ των οποίων και της Μυτιλήνης, καταργήθηκαν το 2011 μετά από σχεδόν 30 χρόνια λειτουργίας τους και οι πάνω από 12.000 μαθητές τους απορροφήθηκαν σε άλλα σχολεία. 

Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού, «έγινε μια πρώτη συζήτηση – ενημέρωση με τον Υπουργό πάνω στα θέματα που έχουμε θέσει ως προτεραιότητες για τον Δήμο Μυτιλήνης και ευελπιστούμε σε μια καλή συνεργασία για την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων και των παρεχόμενων υπηρεσιών προς όλους τους πολίτες, αθλητές και μη. Γι’ αυτό δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση και στα προγράμματα Μαζικού Αθλητισμού, που αφορούν τους δημότες όλων των ηλικιών. Το κλίμα ήταν θετικό και θεωρώ ότι θα έχουμε σύντομα εξελίξεις για το ζήτημα που συζητήσαμε».

spot_img

More articles

spot_img