Απογοητευμένοι έφυγαν χθες από το δικαστικό μέγαρο Μυτιλήνης οι 7 κτηνοτρόφοι, που μετά από πολυετή αγώνα στη δικαιοσύνη είδαν στο Εφετείο τους δύο τυροκόμους να απαλλάσσονται από την κατηγορία της απάτης, καθώς άφησαν τα γάλατα απλήρωτα και κλείνοντας την επιχείρησή τους έφυγαν στο εξωτερικό. Οι ενάγοντες υποστήριξαν στη δικαιοσύνη ότι τα αδέλφια συνέταιροι στην τυροκομική επιχείρηση, την περίοδο του 2012, είχαν προμελετημένη την πράξη τους απορροφώντας γάλατα και εξάγοντας τυροκομικά προϊόντα για τα οποία πληρώνονταν χωρίς να πληρώνουν τους κτηνοτρόφους, τους οποίους δεν είχαν ενημερώσει για τις οικονομικές δυσκολίες, με συνέπεια να βρεθούν μετέωροι μετά το “κανόνι” που βάρεσε η επιχείρηση.
Στους 7 κτηνοτρόφους της Λέσβου υπάρχει μια οφειλή της τάξης των 300.000 ευρώ για την παροχή πρώτης ύλης σε τυροκομική επιχείρηση που παρασκεύαζε και εξήγαγε Βιολογική Φέτα, ωστόσο το 2012 αιφνιδιαστικά ανέστειλε τη λειτουργία της και οι ιδιοκτήτες έφυγαν στην Αμερική.
Σχεδόν 13 χρόνια μετά το λουκέτο της εταιρείας “Αιολική Γη”, που ήταν για τα δεδομένα της εποχής μια ανερχόμενη εταιρεία παραγωγής βιολογικών τυροκομικών προϊόντων, οι 7 κτηνοτρόφοι δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ για τις ποσότητες βιολογικού γάλακτος που παρέδιδαν και μάλιστα κανονικά ήταν 8 στον αριθμό, ωστόσο ο ένας έφυγε από τη ζωή περιμένοντας να φτάσει η υπόθεση στη δικαιοσύνη. Σημειωτέον ότι υπάρχουν και άλλοι κτηνοτρόφοι που πούλησαν γάλατα χωρίς να εισπράξουν χρήματα, αλλά δεν προσέφυγαν στη δικαιοσύνη θέλοντας να αποφύγουν μια δικαστική ταλαιπωρία ετών, που ουσιαστικά δεν οδήγησε πουθενά, καθώς όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο δεν προκύπτουν στοιχεία που να ενοχοποιούν για απάτη τους δύο τυροκόμους. Η αθωωτική απόφαση δεν αναίρεσε σε καμία περίπτωση το ύψος του χρέους, το οποίο οι ενάγοντες μπορούν να διεκδικήσουν στα αστικά δικαστήρια.
Να σημειωθεί ότι πρωτόδικα από τους δύο ιδιοκτήτες της εταιρείας, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο ένας καταδικάστηκε σε εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης 4 ετών, ενώ ο συνέταιρός του σε 3 χρόνια με αναστολή. Η υπόθεση επρόκειτο να απασχολήσει σε Β’ βαθμό, έφτασε στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων από το οποίο οι 7 κτηνοτρόφοι περίμεναν να δικαιωθούν, προς έκπληξή τους όμως είδαν τους κατηγορούμενους να αθωώνονται από τις αποφάσεις. Ένας εκ των κτηνοτρόφων, ο κ. Αχιλλέας Κεχαγιάς, επεσήμανε στην εφημερίδα μας ότι 13 χρόνια αγωνίζονταν για να δικαιωθούν χωρίς να έχουν εισπράξει τα χρήματά τους.
Ο ίδιος μιλώντας στα Νέα της Λέσβου διερωτήθηκε: «Μετά από 13 χρόνια δικαστικό αγώνα φτάσαμε στο σημείο να βλέπουμε αυτούς τους κυρίους να ορθώνονται! Μας πήραν την παραγωγή μας, την έκαναν τυριά, την πούλησαν και εισέπραξαν, εμάς όμως ουδέποτε μας πλήρωσαν. Η απόφαση της δικαιοσύνης είναι σεβαστή, ωστόσο δεν θα σας κρύψω ότι είμαστε πολύ απογοητευμένοι γιατί περιμέναμε την παραδειγματική τους τιμωρία για να μην υπάρξουν ξανά θύματα όπως εμείς». Ο κ. Κεχαγιάς τόνισε ότι ενώ οι κατηγορούμενοι δήλωσαν ότι έπεσαν έξω και ότι δεν είχαν πρόθεση να εξαπατήσουν κανέναν, υπάρχουν πολλά περίεργα σημεία, όπως για παράδειγμα ότι και τα μηχανήματα με τα οποία δούλεψε η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν ήταν αγορασμένα, αλλά μισθωμένα υπό μορφή leasing.
«Ούτε η πρωτόδικη απόφαση μάς είχε αφήσει ικανοποιημένους», είπε ο κ. Κεχαγιάς στα Νέα της Λέσβου. Και συνέχισε: «Εμείς χάσαμε τον ιδρώτα μας, βρεθήκαμε να μην έχουμε χρήματα ούτε για ζωοτροφές, κινδύνεψε η βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών μας, κλονιστήκαμε ψυχολογικά, ενώ παίρναμε διαβεβαιώσεις ότι θα πληρωθούμε και θα πληρωθούμε, αλλά ένα πρωί οι κύριοι αυτοί εξαφανίστηκαν χωρίς να πληρώσουν τίποτα και κανέναν και κυκλοφορούν ελεύθεροι», είπε εμφανώς αγανακτισμένος.