Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Αυλαία για τις παραστάσεις

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Έπεσε η αυλαία για την 33η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου την περασμένη Κυριακή, με δύο υπέροχες παραστάσεις. Στον Μεσότοπο, οι θεατές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν “Το δωμάτιο με τους Μανδαρίνους”, που ανέβασε η Θεατρική Ομάδα Λέρου, στο Πολιτιστικό Κέντρο, ενώ η τελευταία παράσταση του φεστιβάλ, “Η θεραπεία αγάπης”, παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής από τον Εκπολιτιστικό Θεατρικό Όμιλο Καλλονής. Εκεί πραγματοποιήθηκε και η τελετή λήξης της διοργάνωσης.

«Θεραπεία αγάπης», από τον Εκπολιτιστικό Θεατρικό Όμιλο Καλλονής

Επί ένα δεκαήμερο οι θεατρόφιλοι του νησιού παρακολούθησαν πληθώρα παραστάσεων από ποικίλες θεατρικές ομάδες, οι οποίες δούλεψαν τα έργα που ανέβασαν με μεράκι και μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια, που φαινόταν στην άψογη αισθητική τους και στις πολύ καλές ερμηνείες τους. Το άριστο αποτέλεσμα φάνηκε, άλλωστε, με τον μεγάλο αντίκτυπο που είχε η Συνάντηση στον κόσμο, η προσέλευση του οποίου στις παραστάσεις ήταν μεγάλη. 

Όπως δήλωσε στα «Νέα της Λέσβου» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου, Στέλιος Μάρκου: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι και περήφανοι, η Συνάντηση είχε πολύ υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο, οι παραστάσεις ήταν αξιολογότατες. Το κοινό κατέκλυσε τα θέατρα». Ο κ. Μάρκου αναφέρθηκε μάλιστα σε περίπτωση παράστασης στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, που ο κόσμος ήταν τόσος ώστε κάποιοι άνθρωποι αναγκαστικά έμειναν απ’ έξω διαμαρτυρόμενοι. Ως εξαιρετική στιγμή του φεστιβάλ ξεχώρισε την παράσταση που ήταν αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, με αναφορές στο προσφυγικό ζήτημα διαχρονικά. Στην παράσταση αυτή συμμετείχαν 11 θεατρικές ομάδες, καθώς και μουσικοί από την Αγιάσο, και πραγματοποιήθηκε στον εξωτερικό χώρο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ο Στέλιος Μάρκου, πρόεδρος του ΟΕΘΑ, στην τελετή λήξης

Το ότι οι υπεύθυνοι του προγράμματος μοίρασαν τις ημέρες του φεστιβάλ ανάμεσα στους δύο Δήμους του νησιού ήταν από τα πολύ θετικά της διοργάνωσης, καθώς υπήρξε μια πολιτιστική αποκέντρωση, έτσι ώστε πολλοί περισσότεροι άνθρωποι να μπορέσουν να έρθουν σε επαφή με το θέατρο. Και σε παραμεθόριες, νησιωτικές περιοχές, απομακρυσμένες από το κέντρο, που οι κάτοικοι έχουν πολύ περιορισμένες ευκαιρίες πρόσβασης σε πολιτιστικά δρώμενα, υπάρχει πάντα ανάγκη από τέτοιες πρωτοβουλίες και είναι καλοδεχούμενες. Στα θετικά της Συνάντησης ο κ. Μάρκου είπε πως «αποτελούν ευκαιρία για ανταλλαγή καλλιτεχνικών εμπειριών, για σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των ομάδων, αλλά και των νησιών, οι Συναντήσεις αυτές συμβάλλουν στην ενότητα στον αιγαιακό χώρο», ενώ συμπλήρωσε ότι«ειδικά σε περιόδους κρίσης υπάρχει ανάγκη από καλλιτεχνική δημιουργία». Επιπλέον, επεσήμανε πως με το πέρας του φεστιβάλ έμειναν πίσω και κάποιες υποδομές για το μέλλον σε θεατρικούς χώρους, όπως το Δημοτικό Θέατρο Καλλονής, το θέατρο του Παπάδου και λιγότερο του Μεσοτόπου, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με την προσωπική εργασία μελών των θεατρικών ομάδων.

Την ευθύνη της διοργάνωσης είχαν το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και η Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου, ενώ συμμετείχαν επίσης η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο Δήμος Μυτιλήνης και ο Δήμος Δυτικής Λέσβου. Ωστόσο τα κόστη που υπερέβαιναν τους προγραμματισμένους προϋπολογισμούς των χορηγών, καλύφθηκαν από τις ίδιες τις θεατρικές ομάδες που συμμετείχαν στη Συνάντηση.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img

More articles

spot_img