Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Αυστηρά μέτρα για τις πυρκαγιές

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Φωτιά χθες το μεσημέρι στον Άγιο Φωκά από την καύση κλαδιών

Από νωρίς ξεκίνησαν φέτος τα προβλήματα με τις πυρκαγιές, πριν ακόμη αρχίσει η αντιπυρική περίοδος, από την 1η Μαΐου. Χθες το μεσημέρι ο απερχόμενος Πρόεδρος της Βρίσας, Στρατής Παράκοιλας, ειδοποίησε την Πυροσβεστική για φωτιά στον Άγιο Φωκά, στα Βατερά, η οποία πήρε επικίνδυνες διαστάσεις. Όπως διαπίστωσαν οι πυροσβέστες, η φωτιά ξεκίνησε από την καύση κλαδιών, αλλά ξέφυγε από τον έλεγχο του ιδιοκτήτη ελαιοκτήματος, με συνέπεια να καεί έκταση 2 περίπου στρεμμάτων. Σε βάρος του αγρότη σχηματίστηκε δικογραφία και επιβλήθηκε το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο για την μη λήψη των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί.

Το μεσημέρι της Τρίτης πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας με τηλεδιάσκεψη, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη, Πανάγου Κουφέλου, κατά την οποία αποφασίστηκαν συγκεκριμένες δράσεις και παρεμβάσεις εν όψει του καλοκαιριού. Πλέον, με τα τελευταία έγγραφα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τίθενται συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τις εργασίες που πρέπει να γίνουν και τα μέτρα που θα ληφθούν ώστε να μην επαναληφθεί και φέτος ο εφιάλτης των φονικών και καταστροφικών πυρκαγιών στην κεντρική και τη νησιωτική χώρα.

Αυτή ήταν η πρώτη από τις τρεις συνεδριάσεις του ΣΟΠΠ που θα πραγματοποιηθούν μέχρι τα μέσα Μαΐου, κατά την οποία συζητήθηκαν τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να λάβει κάθε φορέας και εμπλεκόμενη Υπηρεσία. Οι Δήμοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου έχουν λάβει ήδη τις πιστώσεις για δράσεις πυροπροστασίας που τους αναλογούν, 156.000 ευρώ και 204.000 ευρώ αντίστοιχα και προγραμματίζουν τις παρεμβάσεις που θα υλοποιήσουν το επόμενο διάστημα

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας, Μιχάλη Φραντζέσκο, από την 1η Ιουνίου θα προσληφθούν 25 περίπου εργάτες και χειριστές μηχανημάτων για την κοπή των χόρτων σε κοινόχρηστους χώρους, τον καθαρισμό αλσυλλίων, την συντήρηση των δασικών δρόμων, κλπ.. «Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις εργασίες που αφορούν στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δασών και όλες τις συναρμόδιες Υπηρεσίες. Παράλληλα, έχουμε ενημερώσει τους ιδιοκτήτες εντός οικισμών για την υποχρέωση να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους και ελπίζουμε να υπάρξει ανταπόκριση για να εξαλειφθεί αυτός ο κίνδυνος», δήλωσε ο Μ. Φραντζέσκος.

Σε ετοιμότητα βρίσκεται και ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, στα όρια του οποίου βρίσκονται μεγάλες δασικές και αγροτικές εκτάσεις οι οποίες απειλούνται κάθε χρόνο από εμπρησμούς εκ πρόθεσης ή από αμέλεια. Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Ανδρέας Αξής, για την αντιπυρική περίοδο θα προσληφθούν περίπου 20 συμβασιούχοι για 3 μήνες: «Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από όλους, αφού όπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές, μια φωτιά φαινομενικά ακίνδυνη μπορεί να εξελιχθεί σε μια τεράστια καταστροφή. Γι’ αυτό, ειδικά αυτή την περίοδο, η καύση κλαδιών και χόρτων πρέπει να γίνεται με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα».

Την ίδια ώρα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει καταγράψει τα προβλήματα και τις ελλείψεις στην λειτουργία των υδατοδεξαμενών, στην κατάσταση των αγροτικών και δασικών δρόμων, στις αντιπυρικές ζώνες και στα πυροφυλάκια για να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές. Σύμφωνα με τον Διοικητή Νομού Λέσβου, Παναγιώτη Κυπριωτέλλη, «έτσι όπως εξελίσσονται τα καιρικά και τα φυσικά φαινόμενα, εμείς δεν σταματάμε ποτέ να βρισκόμαστε σε ετοιμότητα και σε επιφυλακή. Από τις βροχές και τις χιονοπτώσεις, περνάμε τώρα στην προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο με τον ίδιο ρυθμό και σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες. Έχουμε αποδείξει ότι συνεργαζόμαστε άψογα, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και να επαναπαυόμαστε στα καλά αποτελέσματα των προηγούμενων ετών γιατί μια κακιά στιγμή μπορεί να αποβεί καταστροφική».

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει ξεκινήσει ήδη την λειτουργία του το Κέντρο Επιχειρήσεων της Περιφέρειας στην Παγανή, όπου – όπως ειπώθηκε κατά την διάρκεια του ΣΟΠΠ από τον Πανάγο Κουφέλο – θα πραγματοποιούνται κατά την αντιπυρική περίοδο όλες οι συσκέψεις και ο συντονισμός για την αντιμετώπιση κρίσιμων συμβάντων. «Οργανωνόμαστε βάσει των οδηγιών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Γνωρίζουμε ότι θα είναι ένα δύσκολο καλοκαίρι και γι’ αυτό οφείλουμε όλοι να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα που θα διασφαλίσουν ότι θα υπάρχει άμεση επέμβαση σε κάθε συμβάν», δήλωσε ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img