Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Αυτοδύναμη η ΝΔ με 40,5%

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Στο 97,7% της ενσωμάτωσης των ψήφων στην επικράτεια σαρωτική καταγράφηκε και στο δεύτερο γύρο των εκλογών η νίκη της Νέας Δημοκρατίας καταγράφοντας ποσοστό 40,56% με 158 έδρες, 12 περισσότερες σε σχέση με την εκλογική διαδικασία του Μαΐου, πετυχαίνοντας έτσι την αυτοδυναμία. Παράλληλα μεγάλωσε και η ‘’ψαλίδα’’ από το δεύτερο κόμμα, αφήνοντας πίσω της τον ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά πάνω από 20 ποσοστιαίες μονάδες. 

Συγκεκριμένα το ποσοστό που συγκέντρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο 97,7% της ενσωμάτωσης είναι 17,83% με 47 έδρες, ακολουθεί τρίτο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με ποσοστό 11,86% και 32 έδρες και τέταρτο το ΚΚΕ με 7,68% και 20 έδρες. Η έκπληξη του δεύτερου  γύρου ήταν η εισαγωγή του ακροδεξιού κόμματος των ‘’Σπαρτιατών’’ στην Βουλή και μάλιστα 5ο σε σειρά, με ποσοστό 4,68% εξασφαλίζοντας 13 έδρες. 

Στην νέα Βουλή θα ορκιστούν βουλευτές και από την ‘’Ελληνική Λύση’’ του Κυριάκου Βελόπουλου (ποσοστό 4,45% με 12 έδρες), το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ‘’Νίκη’’ του Δημήτρη Νατσιού (ποσοστό 3,70% με 10 έδρες) καθώς και η ‘’Πλεύση Ελευθερίας’’ της Ζωής Κωνσταντοπούλου (ποσοστό 3,17% με 8 έδρες), ενώ το ΜέΡΑ25 έμεινε εκτός Βουλής με 2,46%. Το ποσοστό της αποχής έπεσε λίγο πιο κάτω από το 50%, ωστόσο παρέμεινε υψηλό. 

Σημειώνεται ακόμη ότι πρόκειται για την δεύτερη φορά στη σύγχρονη ελληνική πολιτική ιστορία που οι πολίτες βάζουν στη Βουλή οκτώ κόμματα. Ειδικότερα, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 το 3% πέρασαν τα εξής κόμματα: ΣΥΡΙΖΑ – 145 έδρες (35,46 %), ΝΔ – 75 έδρες (28,09 %), Χρυσή Αυγή – 18 έδρες (6,99%), ΠΑΣΟΚ – 17 έδρες (6,29%), ΚΚΕ – 15 έδρες (5,55%), Το Ποτάμι – 11 έδρες (4,09%), Ανεξάρτητοι Έλληνες – 10 έδρες (3,69%), Ένωση Κεντρώων – 9 έδρες (3,44%).

«Σκληρή δουλειά, καμία έπαρση σε αλαζονική συμπεριφορά»

Αμέσως μετά τα αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Ιουνίου και την σαρωτική νίκη της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε δηλώσεις, τονίζοντας πως ο ελληνικός λαός έδωσε μία ισχυρή εντολή στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας πως τα αποτελέσματα των δύο εκλογικών αναμετρήσεων σημαίνουν το τέλος της τοξικότητας και την αρχή της εποχής της σταθερότητας.

«Θα επιδιώκω πάντα ευρύτερες συναινέσεις. Θα τιμήσω στο ακέραιο την επιλογή του ελληνικού λαού. Θα είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων γιατί τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα. Ευχαριστώ τους συνεργάτες μου, αλλά περισσότερο την οικογένειά μου. Σήμερα θα χαρούμε για λίγο τη νίκη μας, αλλά από αύριο σηκώνουμε ξανά τα μανίκια», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης. 

Φανερά προβληματισμένος, σε δηλώσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα προχώρησε λίγο μετά τις 10:00 το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει σήμερα τις ευθύνες που του ανέθεσε η λαϊκή ψήφος. Τα μέλη του κόμματος θα κληθούν να μας κρίνουν όλους και να χαράξουν την πολιτική που πρέπει να ανταποκρίνεται. Θα θέσω τον εαυτό μου στην κρίση των μελών του κόμματος», ενώ έθεσε ως «χρονικό ορίζοντα» για την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ τις ευρωεκλογές. 

Αντίθετα, την ικανοποίησή του για το εκλογικό αποτέλεσμα εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, στις δηλώσεις που έκανε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. «Κάναμε ακόμα ένα βήμα στην ανοδική μας πορεία, την πορεία που κάνει το Κίνημά μας το τελευταίο διάστημα», είπε, συμπληρώνοντας πως «σε πολλούς νομούς το ΠΑΣΟΚ έχει αναδειχτεί δεύτερη δύναμη. Ξαναπιάνουμε το νήμα της ιστορίας».

Στην τοποθέτηση που πραγματοποίησε, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών της 25ης Ιουνίου, ο Δημήτρης Κουτσούμπας θέλησε να χαιρετήσει «τους χιλιάδες ψηφοφόρους που ενίσχυσαν το ΚΚΕ», προσθέτοντας ότι «βουλευτές του ΚΚΕ θα βρεθούν την επόμενη ημέρα εκεί όπου έχουν υποσχεθεί, δίπλα στους λαϊκούς αγώνες», ενώ τόνισε πως, «η ψήφος στο ΚΚΕ δεν είναι ευκαιριακή, συγκυριακή. Αυτό φάνηκε από το σημερινό αποτέλεσμα».

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Βελόπουλος από την ‘’Ελληνική Λύση’’  δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους αυτούς τους ανθρώπους που δεν φοβήθηκαν και άντεξαν τον βρόμικο πόλεμο του συστήματος. Λυπάμαι πραγματικά όλους αυτούς τους δημοσκόπους που παίζουν με την ψυχολογία των ανθρώπων, που παίζουν με τους ανθρώπους. Είναι δυνατόν, έως την τελευταία στιγμή να μας λένε το ανώτατο όριο είναι 4,2% και μπορεί να είμαστε έξω από τη Βουλή; Λυπάμαι γιατί ανεχόμαστε μια κατάσταση, η οποία πρόδηλα δεν είναι δημοκρατική».

Εντύπωση προκάλεσε η δήλωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «θα είμαι η υπεράσπιση των πολιτών. Και αν είμαστε 8 ή 9 βουλευτές εγώ κάνω για 100 και οι υπόλοιποι κάνουν για άλλους 20 ο καθένας τους», όπως επίσης ότι η ‘’Πλεύση Ελευθερίας’’ θα αποτελεί «την μόνη αξιωματική αντιπολίτευση».

spot_img

More articles

spot_img