Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Αυτοψία στα ξερά πεύκα

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, εντομολόγος του Εργαστηρίου Βιολογικής Καταπολέμησης της Επιστημονικής Διεύθυνσης Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, Παναγιώτης Μυλωνάς, επισκέφθηκε χθες τον Δήμο Δυτικής Λέσβου, μετά από πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Δήμαρχος, Ταξιάρχης Βέρρος, για το ανησυχητικό φαινόμενο που παρατηρείται με την ξήρανση εκατοντάδων πεύκων στα δάση του νησιού. 

Ο κ. Μυλωνάς, συνοδευόμενος από την Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, Ασανούλα Γιαννή – Κοκκινέλλη και στελέχη των αρμόδιων Υπηρεσιών του Δήμου, πραγματοποίησε αυτοψίες σε πεύκα στα δάση των Παρακοίλων, του Κλαπάδου και της Αχλαδερής και λαμβάνοντας τα δείγματα θα προχωρήσει σε ειδικές εργαστηριακές αναλύσεις. Από την πρώτη κιόλας επαφή διαφαίνεται πως οι φόβοι που έχουν ήδη εκφραστεί για το φαινόμενο, επιβεβαιώνονται με την ύπαρξη απειλητικού παράσιτου που – πιθανόν λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας – βλάπτει τα πεύκα. 

Από την σύσκεψη στο Δημαρχείο Δυτικής Λέσβου, με τον Τ. Βέρρο, την αρμόδια Αντιδήμαρχο, κ. Γιαννή και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Στρ. Γελαγώτη

Ο Δήμαρχος, παρουσία και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Στρατή Γελαγώτη και του Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας Ανδρέα Αξή, μετά από τις αυτοψίες συζήτησε με τον κ. Μυλωνά για τα πιθανά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για να αποφευχθεί ενδεχόμενη καταστροφή του πευκοδάσους και αμέσως μετά την εξαγωγή των επιστημονικών συμπερασμάτων από τα δείγματα που ελήφθησαν, αυτά θα τεθούν σε εφαρμογή. «Ευχαριστούμε θερμά τον Πρόεδρο του Μπενάκειου Ινστιτούτου, Αλέξανδρο Σαμαρά, για την άμεση ανταπόκριση στο κάλεσμά μας και τον εντομολόγο – Αναπληρωτή Γεν. Διευθυντή του Ινστιτούτου, Παναγιώτη Μυλωνά, που πραγματοποίησε την αυτοψία. Η συνεργασία μας μόλις ξεκίνησε και σύντομα θα είμαστε σε θέση να θέσουμε σε εφαρμογή το σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος που παρατηρείται στα δάση μας, βάσει των οδηγιών που θα μας υποδείξουν οι επιστήμονες», δήλωσε ο Τ. Βέρρος. 

spot_img
- Advertisement -

More articles