Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

ΑΥΤΟΨΙΑ ΣΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ: Διψασμένα δέντρα περιμένουν τη βροχή που δεν έρχεται

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Ενώ σήμερα το μεσημέρι το Περιφερειακό Συμβούλιο θα συνεδριάσει εξετάζοντας τι έγινε και τι δεν έγινε φέτος στη δακοκτονία και ενώ έχει ολοκληρωθεί και ο τελευταίος ψεκασμός και βρισκόμαστε πλέον προ των πυλών για την έναρξη της συγκομιδής, η παρατεταμένη ανομβρία σε μία κατά τα άλλα παραγωγική χρονιά απειλεί να τινάξει στον αέρα τη φετινή ελαιοπαραγωγή. Αν και οι αποδόσεις του καρπού σε ελαιόλαδο, όπως γράψαμε και στο χθεσινό μας ρεπορτάζ, βρίσκονται σε πολύ καλά επίπεδα και σε κάποιες περιπτώσεις είναι εξωπραγματικές, αυτό ενδεχομένως έχει να κάνει με το βάρος του καρπού, ο οποίος είναι ελαφρύτερος χωρίς νερό, κάτι που δεν θα συνέβαινε αν είχαμε κάποιες βροχοπτώσεις μέσα στο Σεπτέμβριο.  

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία οι βροχοπτώσεις χρειάζονται για να μείνει ζωντανός ο καρπός πάνω στα δέντρα και όχι τόσο για να προλάβει να ελαιοποιηθεί το νερό της βροχής. Καθώς αυτή την περίοδο ξεκινάει η συγκομιδή, αν βρέξει θα επιβαρυνθεί και το εισόδημα του παραγωγού, καθώς θα πληρώσει στο ελαιοτριβείο βαρύτερο τον καρπό. Το βάρος αυτό όμως θα προέρχεται από το νερό που δεν θα έχει προλάβει να γίνει λάδι, όπως προαναφέραμε. 

Στην περιφέρεια του Κάτω Τρίτους πάνω στο δρόμο βλέπει κανείς την εναλλαγή χωραφιών που έχουν, με χωράφια που δεν έχουν ελιές. Σε αυτά που έχουν υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις όπου τα κλαδιά πραγματικά λυγίζουν από το βάρος και ο καρπός είναι σε καλή κατάσταση

Ποιο είναι το πρόβλημα

Περιοχή μεταξύ Πλακάδου και Απιδιάς Λάκκου. Σε βιολογικό ελαιοτεμάχιο με ποικιλία κορωνέικη έχει μείνει σχεδόν το κουκούτσι στον καρπό από την ανομβρία
Ενώ σε διπλανά χωράφια με αδραμυτιανή ο καρπός είναι έτοιμος για συγκομιδή χωρίς προβλήματα

Ωστόσο η παρατεταμένη έλλειψη βροχόπτωσης στον ελαιώνα της Λέσβου οδηγεί τον καρπό σε σταδιακή συρρίκνωση και μάλιστα η εικόνα που καταγράψαμε σε ένα χωράφι με βιολογική καλλιέργεια της ποικιλίας κορωνέικη στην περιοχή της Γέρας είναι πραγματικά απογοητευτική, καθώς στο συγκεκριμένο χωράφι ενώ τα δέντρα είναι φορτωμένα με καρπό «έχουν μείνει μόνο τα κουκούτσια» και αυτή η κατάσταση δύσκολα θα αντιστραφεί, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι βρέχει σήμερα.  Σε αυτά τα χωράφια φαίνεται ότι η έλλειψη της βροχόπτωσης έχει δημιουργήσει μη αναστρέψιμη βλάβη, κάτι που δεν συμβαίνει στις ντόπιες ποικιλίες κολοβή και αδραμυτιανή, που δεν είναι συνηθισμένες στο πολύ νερό καθώς η ελαιοκαλλιέργεια στη Λέσβο είναι ξηρική.

«Νυφούλες» τα δέντρα και στο Μεσαγρό χωρίς καρπόπτωση και ιδιαίτερη δακοπροσβολή
Στα πεδινά του Πλακάδου τα δέντρα λυγίζουν από τις ελιές, δεν έχουν όμως όλα τα χωράφια

Λαγουτάρης – Κατζανός

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοτριβέων κ. Κατζανός, μας δείχνει πάνω στο χαρτί δύο κατηγορίες: Ελιές συρρικνωμένες από την ανομβρία και αυτές που έχουν σαπίσει, όπως μας λέει, από τη δακοπροσβολή

Γι’ αυτές τις δύο εικόνες μιλά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοτριβέων Γιώργος Κατζανός στα Νέα της Λέσβου, σημειώνοντας ότι «βλέπουμε ελιές που είναι συρρικνωμένες από τη δίψα κι άλλες όμως που έχουν σαπίσει από το δάκο πάνω στα δέντρα. Θεωρώ ότι και οι δύο παράγοντες έχουν προκαλέσει ζημιά στη φετινή παραγωγή, ωστόσο το πρόβλημα από τη δακοπροσβολή είναι έντονο και η καρπόπτωση από αυτό το λόγο εκτεταμένη».

Από τη δική του πλευρά ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, Γιώργος Λαγουτάρης, εκτιμά ότι η καρπόπτωση δεν υπερβαίνει σε καμία περίπτωση το 5%, ενώ όπως λέει «αυτό το οποίο αποδίδουν σε δακοπροσβολή οι αγρότες δεν είναι παρά πυρηνοτρήτης, ο οποίος φέτος βρίσκεται σε έξαρση στη Λέσβο, καθώς τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν για τη δακοκτονία δεν καλύπτουν και για τον πυρηνοτρήτη όπως συνέβαινε πέρυσι».

Σε κάθε περίπτωση από το τμήμα του ελαιώνα της Αγιάσου κατηφορίζοντας στον Ασώματο και από εκεί στον κάμπο του Ιππείου και συνεχίζοντας προς το Κάτω Τρίτος, στον Παλαιόκηπο και το Μεσαγρό διαπιστώνει κανείς ότι η καρπόπτωση πράγματι δεν είναι εκτεταμένη, ενώ στις περισσότερες των περιπτώσεων παρά την ανομβρία ο καρπός δείχνει να αντέχει μέχρι τώρα πάνω στα δέντρα και να ‘ναι σε καλή κατάσταση, χωρίς να έχει χτυπηθεί ιδιαίτερα από το δάκο. 

spot_img

More articles

spot_img