Μόλις αυτήν την ώρα ολοκλήρωσε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος την περιοδεία του σε όλα τα βορειόχωρα συνομιλώντας από το πρωί με τους κατοίκους και τους Κοινοτάρχες και καταγράφοντας τα προβλήματα που προκάλεσαν οι δυο σεισμοί. Σύμφωνα με την αποτίμηση που έκανε ο Δήμαρχος πριν από λίγο (18:45) στα Νέα της Λέσβου, έχουμε μεγάλο αριθμό σπιτιών και ναούς με πολύ μικρές ζημιές κατά κύριο λόγο μικρορωγμές. Όπως είπε ο Δήμαρχος τα σπίτια σε όλα τα χωριά και στο νηπιαγωγείο Λεπετύμνου μεγάλος αριθμός είναι πάνω από 60 σε όλα τα χωριά της Βόρειας Λέσβου οπως Μανταμάδος, Κάπη, Πελόπη, Στύψη (και ο ναός της Αγίας Τριάδας), Λεπέτυμνος, Αργενος, Μόλυβος. Ζημιές επίσης στο γραφείο της Κοινότητας και στο Νηπιαγωγείο Λεπέτυμνου.
Τα σχολεία τη Δευτέρα θα παραμείνουν κλειστά στη Δυτική Λέσβο μέχρι νεωτέρας για να ελεγχθούν προηγουμένως από μηχανικούς ενώ ο Δήμαρχος έχει επικοινωνήσει ήδη με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους για τα περαιτέρω. Σε συνομιλία που είχε ο κ. Βέρρος με τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη επιβεβαιώθηκε ότι έχει ήδη δρομολογηθεί η αποστολή κλιμακίου στη Λέσβο για τον έλεγχο των σχολείων ενδεχομένως και άλλων κτιρίων στην περιοχή της Δυτικής Λέσβου κατά κύριο λόγο μιας και οι περιοχές του Δήμου Μυτιλήνης δεν δηλώνουν κάποια προβλήματα από το σεισμό.
Αυτή τη στιγμή το σοβαρό πρόβλημα όπως το επισημαίνει ο Ταξιάρχης Βέρρος είναι στο βουνό του Λεπέτυμνου όπου οι δύο σεισμοί προκάλεσαν αποκολλήσεις βράχων που σημαίνει ότι υπάρχει ανά πάσα ώρα και στιγμή κίνδυνος κατάπτωσης και κατολισθήσεων προς το δρόμο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει άμεσα να εκπονηθεί ένας σχεδιασμός από την Περιφέρεια για τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν στις πλαγιές του βουνού προς αποφυγή καταπτώσεων και ατυχημάτων στο δρόμο.
Μέχρι αυτήν την ώρα οι σεισμολόγοι δεν μπορούν να εκτιμήσουν αν είχαμε τον κύριο σεισμό ή αν θα ακολουθήσει κάποιος μεγαλύτερος τα επόμενα 24ωρα και μάλιστα ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 υπογράμμισε πως το γεγονός ότι η εστία το σεισμού είναι σε χερσαία περιοχή δηλαδή δεν είναι σε υποθαλάσσια αλλά πάνω στο νησί μας αυτό εντείνει περισσότερο την ανησυχία, καθώς μία σεισμική δόνηση που προκαλείται από ρήγματα κάτω από τη Λέσβο θα έχει στο ίδιο μέγεθος πολύ μεγαλύτερες συνέπειες από ένα σεισμό αντίστοιχου μεγέθους με υποθαλάσσια εστία δηλαδή στα ανοιχτά της Λέσβου και όχι όπως τώρα που η εστία είναι σε χερσαία περιοχή.
Να σημειώσουμε ότι στην περιοχή που σημειώθηκαν οι δύο σεισμοί έχουν γίνει μεγάλες σεισμικές δονήσεις στο μακρινό παρελθόν.