Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Αυξημένα τεστ στην περίπτωση κρούσματος

Διευκρινίσεις για το τι ακριβώς θα συμβαίνει στην περίπτωση εμφάνισης κρούσματος σε σχολικό τμήμα, έδωσε χθες σε συνέντευξή της σε τηλεοπτική εκπομπή η Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, με στόχο να καθησυχάσει τους γονείς που ενδεχομένως αμφιβάλλουν για την αποτελεσματικότητα των μέτρων, που έχει λάβει το Υπουργείο, για τον περιορισμό της διασποράς του ιού στη σχολική κοινότητα. Πιο συγκεκριμένα, σημείωσε πως αν σε κάποιο τμήμα σχολείου εμφανιστεί κάποιο κρούσμα κορονοϊού, τότε οι μαθητές και μαθήτριες του τμήματος θα υποβάλλονται σε περισσότερα τεστ μέσα στην εβδομάδα, ακόμη περισσότερα για όσους κάθονταν κοντά στο κρούσμα, τα οποία θα είναι αυτοδιαγνωστικά και εργαστηριακά και θα παρέχονται δωρεάν από το κράτος.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα μέτρα αυτά, σε περίπτωση κρούσματος θα πραγματοποιούνται 2 εργαστηριακά rapid-test, πέραν των όσων προβλέπονται, τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς του τμήματος. Καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ για τις μέρες που δεν κάνουν τα εργαστηριακά, προβλέπονται ειδικά για τους μαθητές που κάθονταν δίπλα ή αμέσως μπροστά ή πίσω θρανίο από το κρούσμα, ενώ για τους εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς προβλέπονται 2 αυτοδιαγνωστικά τεστ ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται. 

Πρόκειται ουσιαστικά για την εφαρμογή ενός εντατικού προγράμματος τακτικών ελέγχων, εργαστηριακών και αυτοδιαγνωστικών, για τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, στο οποίο αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. «Η χώρα μας εφαρμόζει εξαιρετικά αυξημένους εργαστηριακούς και λοιπούς ελέγχους παντού και σε συνδυασμό με όλα τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας από τον κορονοϊό (π.χ. υποχρεωτική χρήση μάσκας, διαφορετικά διαλείμματα, τακτικοί καθαρισμοί) που εξακολουθούν να ισχύουν, έχουμε στόχο τη διασφάλιση της διά ζώσης εκπαίδευσης, τη διασφάλιση της διά ζώσης λειτουργίας των σχολείων», σημείωσε ο ίδιος.