Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Αυξημένη και τον Οκτώβριο η κίνηση στο αεροδρόμιο

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η κίνηση στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης και τον μήνα Οκτώβριο, ενώ χαμόγελα φέρνει και το γεγονός της αύξησης των πτήσεων τόσο του εσωτερικού τουρισμού όσο και των τσάρτερ. Τα στατιστικά στοιχεία των κινήσεων στο αεροδρόμιο του νησιού μας, που έχει δώσει στη δημοσιότητα η εταιρεία της Frapport, δίνουν μια νότα αισιοδοξίας και απεικονίζουν με τον καλύτερο τρόπο την τουριστική επιτυχία που σημειώθηκε στο νησί μας γι’ αυτό το έτος.

Τα «μαύρα» σύννεφα που σκέπαζαν το νησί της Λέσβου στο κομμάτι του τουρισμού, φαίνεται ότι αποτελούν παρελθόν. Οι συνέπειες του μεταναστευτικού ζητήματος αλλά και της πανδημίας ήταν μεγάλες για τους επιχειρηματίες στον κλάδο του τουρισμού, ωστόσο πλέον όλοι είναι έτοιμοι να γυρίσουν σελίδα, καθώς και η συνέχεια προβλέπεται να είναι πολύ καλή. Παρά την τεράστια προσέλευση επισκεπτών και τουριστών από την Τουρκία, η οποία στην ουσία έδωσε μια μεγάλη ανάσα στο νησί, και οι επισκέψεις τουριστών από την Ευρώπη αλλά και ο εσωτερικός τουρισμός φέτος συνέβαλαν δραστικά στην βελτίωση της κατάστασης. 

Πολλά χαμόγελα φέρνουν τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν την κίνηση που σημειώθηκε στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης για το έτος 2023. Δεν έχει κλείσει ακόμα ο χρόνος καθώς περιμένουμε ανάλογη κίνηση και κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων, οπότε οι αριθμοί ενδέχεται να αυξηθούν και άλλο. Ο φετινός χρόνος ήταν πολύ καλύτερος από τον περσινό, ενώ πλησιάζει και τις «προ-covid» εποχές. 

Από την αρχή της χρονιάς, σύμφωνα με τα στοιχεία από το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής συνολικά 442.123 κινήσεις από και προς το αεροδρόμιο της πόλης. Τέτοια περίοδο πέρυσι είχαν σημειωθεί 387.385 κινήσεις από και προς το αεροδρόμιο Μυτιλήνης. Μιλάμε, δηλαδή, για μια αύξηση της τάξης του 15,3%. Όσον αφορά τις κινήσεις που έγιναν με πτήσεις του εσωτερικού σημειώθηκαν συνολικά 320.379 κινήσεις από την αρχή της χρονιάς, την στιγμή που πέρυσι τέτοιο διάστημα είχαν καταγραφεί από την αρχή της χρονιάς 277.927 κινήσεις. Και εδώ υπάρχει μια αύξηση της τάξης του 15,3%. Αλλά και η κίνηση των επιβατών με πτήσεις τσάρτερ έχει σημειώσει αύξηση και μάλιστα της τάξης του 11,2%. Πιο συγκεκριμένα από την αρχή της χρονιάς πραγματοποιήθηκαν 121.744 κινήσεις από και προς το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης με πτήσεις τσάρτερ, ενώ το 2022 είχαν γίνει συνολικά 109.458 κινήσεις. 

Μπορεί το καλοκαίρι που μας πέρασε να είχαμε ρεκόρ στην άφιξη τουριστών στο νησί μας, αλλά και για τον μήνα Οκτώβρη τα στατιστικά στοιχεία όσον αφορά την κίνηση που σημειώθηκε στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης αποδεικνύουν και αυτά με τη σειρά τους την μεγάλη τουριστική ανάκαμψη. Από το εξωτερικό υπήρξαν αρκετές αφίξεις επισκεπτών, 523 μόνο από την Δανία και 547 από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Στο σύνολο 1.070 μόνο για τον μήνα Οκτώβρη. 

Ενδιαφέρον όμως δείχνουν και τα στοιχεία των κινήσεων από και προς το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης για τον μήνα που μας πέρασε. Συνολικά από και προς το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης για τον μήνα Οκτώβρη σημειώθηκαν 31.108 κινήσεις με πτήσεις του εσωτερικού, ενώ πέρυσι τον Οκτώβρη είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 28.441 κινήσεις. Μιλάμε, δηλαδή, για μια αύξηση της τάξης του 9,4%. Αλλά και με πτήσεις τσάρτερ σημειώθηκε αύξηση της κίνησης. Τον Οκτώβρη του 2023 οι κινήσεις που καταγράφηκαν ήταν 5.491, ενώ πέρυσι ήταν  5.177. Αυτό αποτυπώνεται σε μια αύξηση της τάξης του 6,1%.

Για την αυξημένη κίνηση φέτος στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, αλλά και για την συνέχεια που αναμένεται να είναι καλή, μίλησε στα Νέα της Λέσβου ο Πρόεδρος του Τουριστικών Πρακτόρων, Παναγιώτης Χατζηκυριάκος: «Το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης πάντα είχε μεγάλη κίνηση. Αυτόν τον χρόνο όμως αυξήθηκε πολύ περισσότερο η κίνηση. Φυσικά ρόλο σε όλο αυτό έπαιξε η αυξημένη κίνηση των τουριστών και επισκεπτών που ήρθαν για τις διακοπές τους στη Λέσβο. Ακόμα και τώρα που ήρθε το φθινόπωρο σε σχέση τουλάχιστον με πέρυσι υπάρχει μια αύξηση. Μεμονωμένοι τουρίστες ήρθαν φέτος με αεροπλάνο. Ήταν κάτι το οποίο το περιμέναμε, απλά δεν περιμέναμε να αυξηθούν οι αφίξεις σε τέτοιο ποσοστό. Όλο το έτος από την αρχή του 2023 μέχρι και τώρα υπήρχε αρκετή κίνηση στο αεροδρόμιό μας. Και με πτήσεις του εσωτερικού υπήρχαν πολλές κινήσεις. Και ντόπιοι κάτοικοι που πηγαινοέρχονται, αλλά και Έλληνες από άλλα μέρη που έρχονται για να επισκεφτούν το νησί μας. Θεωρώ και τα Χριστούγεννα θα υπάρξει υψηλή κίνηση και αυτό μας προμηνύει έναν ακόμα καλύτερο χρόνο για το κομμάτι του τουρισμού. Είμαστε πολύ χαρούμενοι όλοι γι’ αυτήν την αύξηση». 

Οι πτήσεις εσωτερικού και τσάρτερ

Λόγω της αυξημένης κίνησης, αλλά και της ζήτησης που υπάρχει αυξάνονται και οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης. Σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο τουλάχιστον παρατηρείται αύξηση των πτήσεων τσάρτερ από το εξωτερικό, αλλά και των πτήσεων του εσωτερικού τουρισμού. Μόνο τον μήνα Οκτώβριο οι πτήσεις τσάρτερ που σημειώθηκαν από και προς το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης ήταν 58. Πέρυσι τον Οκτώβριο είχαν πραγματοποιηθεί 42 πτήσεις τσάρτερ. Μιλάμε, δηλαδή, για μια αύξηση της τάξης του 38,1%. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν τα στοιχεία για τον αριθμό πτήσεων εσωτερικού από και προς το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης από την αρχή της χρονιάς μέχρι και τον Οκτώβρη. Συνολικά σημειώθηκαν 4.623 πτήσεις, ενώ πέρυσι μέχρι τον Οκτώβρη είχαν πραγματοποιηθεί μόλις 4.493 πτήσεις. Αλλά και τα στοιχεία για τις πτήσεις τσάρτερ δείχνουν σημαντική αύξηση. Φέτος από την αρχή της χρονιάς πραγματοποιήθηκαν 901 πτήσεις τσάρτερ από και προς το αεροδρόμιο, ενώ πέρυσι είχαν σημειωθεί 755 πτήσεις τσάρτερ μέχρι τον Οκτώβριο. Μιλάμε, δηλαδή, για μια αύξηση της τάξης του 19,3%. 

Συνολικά από και προς το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης από την αρχή της φετινής χρονιάς μέχρι και τον Οκτώβριο πραγματοποιήθηκαν συνολικά 5.524 πτήσεις, ενώ πέρυσι είχαν γίνει 5.248. Και εδώ έχουμε μια αύξηση της τάξης του 5,3%. Πρόκειται για αρκετά μεγάλους αριθμούς οι οποίοι απεικονίζουν και την αυξημένη κίνηση η οποία υπάρχει στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης. Όλα, πάντως, δείχνουν ότι και ο επόμενος χρόνος προβλέπεται πολύ καλός για το τουριστικό κομμάτι του νησιού μας. 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img