Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Αυξήσεις στους λογαριασμούς νερού

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Στα 17 ευρώ (από 14,50 που είναι σήμερα) το πάγιο σε όλο το νησί και κλιμακωτή αναπροσαρμογή των τιμολογίων ύδρευσης και αποχέτευσης
  • «Είμαστε επί ξύλου κρεμάμενοι, δεν έχουμε άλλη λύση», δηλώνει ο Π. Βάλεσης

“Φουσκωμένοι” θα είναι από το επόμενο τρίμηνο οι λογαριασμοί νερού σε όλη τη Λέσβο λόγω της απόφασης της ΔΕΥΑΛ να προχωρήσει στην αύξηση των τιμολογίων ως μοναδική λύση για να αντεπεξέλθει στα οξυμμένα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια. Ήδη, η εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας της Επιχείρησης συζητήθηκε χθες στην συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Δυτικής Λέσβου και αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να γίνει δεκτή, ενώ σήμερα συζητείται και στην συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Μυτιλήνης. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ, Παναγιώτη Βάλεση, η αύξηση του παγίου και ορισμένων χρεώσεων στην κατανάλωση νερού αποτελεί μονόδρομο για την βιωσιμότητα της Επιχείρησης, ειδικά σε αυτή την συγκυρία. 

Στην αρχή κάθε χρονιάς, η Οικονομική Υπηρεσία εισηγείται συγκεκριμένες αυξήσεις στους λογαριασμούς νερού για να μπορέσει να ισοσκελίσει τα έσοδα με τα λειτουργικά έξοδα, ενώ σε αυτά έχουν προστεθεί τα τελευταία χρόνια και οι υπέρογκες αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος που αποτελούν “θηλιά στο λαιμό” της Επιχείρησης, αφού το χρέος προς τη ΔΕΗ έχει φθάσει τα 4 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την εισήγηση, το πάγιο θα διαμορφωθεί στα 17 ευρώ ανά τρίμηνο τόσο στη Μυτιλήνη όσο και σε όλο το υπόλοιπο νησί, από 14,50 ευρώ που είναι σήμερα, δηλαδή αύξηση 2,50 ευρώ σε κάθε λογαριασμό. Παράλληλα, αυξάνονται οι χρεώσεις κατανάλωσης ανάλογα με τα κυβικά νερού έως 0,10 ευρώ ανά κυβικό, ενώ και τα τέλη αποχέτευσης αυξάνονται από 10% – 20% επί της αξίας κατανάλωσης ύδρευσης.

«Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα»

Ο Πρόεδρος της Επιχείρησης, Παναγιώτης Βάλεσης, υποστηρίζει ότι η αναπροσαρμογή των τιμολογίων είναι αναπόφευκτη, ως απόρροια του ενεργειακού κόστους που έχει εκτιναχθεί στα ύψη, αλλά και των αυξήσεων στις τιμές των υλικών που προμηθεύεται η Επιχείρηση, που κυμαίνονται από 35% έως 45%. Αντιστρόφως ανάλογη είναι η κατάσταση με τις εισπράξεις της ΔΕΥΑΛ, οι οποίες έχουν μειωθεί κατακόρυφα λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών. Ειδικά στα χωριά, υπάρχουν οφειλές έως και 3 ετών, οι οποίες είναι από δύσκολο έως αδύνατο να εισπραχθούν, ενώ δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους πολίτες να ενταχθούν σε ρύθμιση ή διακανονισμό. Συνολικά, υπολογίζεται ότι οι συσσωρευμένες οφειλές προς τη ΔΕΥΑΛ από ανεξόφλητους λογαριασμούς ξεπερνούν τα 8 εκατ. ευρώ!

Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο κ. Βάλεσης, «είμαστε επί ξύλου κρεμάμενοι. Η ΔΕΥΑΛ είναι μια Δημοτική Επιχείρηση πάνω στην οποία “ασελγούσαν” άπαντες για πολλά χρόνια, με συνέπεια να φθάσουμε στο σημερινό αδιέξοδο. Γνωρίζω πολύ καλά ότι οι αυξήσεις δεν είναι αρεστές σε κανέναν, αλλά δεν μπορούμε στις εποχές που ζούμε να εθελοτυφλούμε. Πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας για να κρατήσουμε ζωντανή και λειτουργική την Επιχείρηση με το μικρότερο δυνατό κόστος για τους πολίτες. Ταυτόχρονα βέβαια θα ζητήσουμε από τα αρμόδια Υπουργεία να μας στηρίξουν οικονομικά, όπως έχουν υποσχεθεί τα τελευταία χρόνια, για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις αυξημένες χρεώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και των υλικών που προμηθευόμαστε», σημείωσε ο ίδιος.

Νέα ρύθμιση

Παράλληλα, η Διοίκηση της ΔΕΥΑΛ έχει αποφασίσει να ισχύσει νέα ρύθμιση οφειλών για το 2024 και συγκεκριμένα για την περίοδο από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο για όλους τους καταναλωτές μέχρι και 50 δόσεων, άτοκα, από την έναρξη καταβολής και για οφειλές που έχουν βεβαιωθεί από την Υπηρεσία έως 30/11/2023, με την προϋπόθεση ότι εξυπηρετούν την ρύθμιση. Η έναρξη της ρύθμισης  προϋποθέτει την καταβολή της πρώτης μηνιαίας δόσης με ταυτόχρονη καταβολή 10% σαν προκαταβολή για κεφάλαιο έως 1.500 ευρώ και 5% για κεφάλαιο άνω των 1.501 ευρώ. Μη  έγκαιρη καταβολή έκαστης μηνιαίας δόσης θα επιβαρύνεται με προσαύξηση 5%. Η μη εξυπηρέτηση τριών συνεχόμενων μηνιαίων δόσεων θα έχει σαν συνέπεια την αυτόματη λύση της ρύθμισης με επαναφορά όλων των προσαυξήσεων που είχαν διαγραφεί.  

  • Καταναλωτές που επιθυμούν να εξοφλήσουν εφάπαξ σε μία δόση, παρέχεται δυνατότητα μη καταβολής προσαυξήσεων. 
  • Καταναλωτές που επιθυμούν να εξοφλήσουν σε 10 μηνιαίες δόσεις παρέχεται έκπτωση  80% επί των βεβαιωμένων προσαυξήσεων. 
  • Καταναλωτές που επιθυμούν να εξοφλήσουν σε 20 μηνιαίες δόσεις παρέχεται έκπτωση  60% επί των βεβαιωμένων προσαυξήσεων. 
  • Καταναλωτές που επιθυμούν να εξοφλήσουν σε 30 μηνιαίες δόσεις παρέχεται έκπτωση  40% επί των βεβαιωμένων προσαυξήσεων. 
  • Καταναλωτές που επιθυμούν να εξοφλήσουν σε 40 μηνιαίες δόσεις παρέχεται έκπτωση  20% επί των βεβαιωμένων προσαυξήσεων. 
  • Καταναλωτές που επιθυμούν να εξοφλήσουν σε 50 μηνιαίες δόσεις παρέχεται έκπτωση  10% επί των βεβαιωμένων προσαυξήσεων. 

spot_img

More articles

spot_img